13 august 2014

Albumul “Sophia Leopold, să ne jucăm că facem artă” a fost lansat. Micuţa pictoriţă a avut deja propria expoziţie în Canada

By In Actualitate

Editura Eikon în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei au organizat ieri lansarea albumului Sophia Leopold, să ne jucăm că facem artă, scris de filosoful Vianu Mureșan. La eveniment a fost prezentă şi micuţa artistă, care  avut la numai 3 ani şi 8 luni, propria expoziţie de pictură la Canada. În luna septembrie va expune din nou.

 

Mai exact, cartea care nu este doar o carte căci conţine foarte multe dintre lucrările micuţei are la bază o îndelungată perioadă petrecută înpreună cu unchiul său, Vianu Mureşan.

 

“Pot să recunosc că este produsul unei cariere de babysitter, ceea ce mi s-a întâmplat mie într-o perioadă de 2 ani şi jumătate în Canada şi pot să spun că am participat la un fenomen, competenţele mele artistice sunt limitate, eu nu am pictat niciodată. Observând ce făcea la trei ani, că a trecut deja la cărţile de colorat, acum îşi face propriile compoziţii, trăieşte cu fascinaţie primele linii, primele figuri, primele forme care apar sub ochii ei pe foaia pe care lucrează, am avut impresia că asist la un laborator în care se naşte arta. Sunt elementele primare şi încet, devine artă. Văzând-o pe Sophia cum lucrează de sute de ori, o vedeam cum desena în nisip pe plajă, desene despre care ştia că se vor şterge, mi s-a părut că are acel instinct de care nu este conştientă şi care nu merită să fie ratat. Eu mi-am făcut datoria de observator”, a povestit Vianu Mureşan.

 

În opinia jurnalistului Mihnea Măruţă, această carte este o îmbinate între două tipuri de nostalgie.

 

“Adultul care este în acelaşi timp şi mentor îi dăruieşte părticele din mintea sa, informaţie din mintea sa în timp ce copilul dăruieşte părticele din sufletul său. Aceasta este pentru mine esenţa acestei cărţi, schimbul acesta de minte de la adult la copil, de la mentor la ucenic. Citind albumul şi cartea, care sunt una singură m-am întrebat care este potenţialul public al acestui volum? Cui se adresează? Vorbim aici de talentul unui copil şi în acelaşi timp de transformarea autorului. Pentru mine această carte vorbeşte despre două tipuri de nostalgie: o nostalgie clasică, unde Vianu îşi doreşte să se întoarcă în copilărie şi o anti-nostalgie în care copilul îşi doreşte să grăbească paşii pentru a ajunge om mare. Cartea vorbeşte despre întâlnirea acestor două tipuri de nostalgie”, a spus  jurnalistul Mihnea Măruță.

 

Pe de altă parte, Radu Pulbere, artist plastic, pune un mare accent pe abilităţile copilului oferind un sfat părinţilor.

 

“Atunci când am fost la rândul meu tatăl unui băiat  care avea darul Sophiei şi care făcea picturi minunate, acum a luat-o într-o altă direcţie, face muzică, aş vrea să îl asigur pe Vianu că ar trebui să se simtă mult mai încrezător pentru că mă simt la fel de surprins şi la fel de neştiutor când mă refer la lucrările Sophiei, dar părinţii trebuie să o încurajeze”, a spus Radu Pulbere, artist plastic.

 

DSCN0205

Editorul Valentin Ajder si micuta Sophia

Puţin timidă, la finalul evenimentului Sophia i-a invitat pe cei prezenţi la următoarea expoziţie ce va avea loc în luna Septembrie într-o galerie din Canda.

 

Sophia Leopold-Mureșan s-a născut pe 16 decembrie 2008 la Toronto, Canada, unde trăiește alături de părinții ei, cetățeni canadieni de origine română. Din toamna anului 2013 este înscrisă la programul preșcolar al școlii catolice St. Marguerite d’Youville cu predare în limba franceză. A început să deseneze și să coloreze în jurul vârstei de trei ani. De foarte mică a avut o curiozitate specială pentru cărțile desenate, pentru obiectele, personajele, situațiile și poveștile lor. În iarna lui 2011 Sophia a trecut de la cărțile de colorat la desene, schițe, compoziții proprii. În anumite momente ale începutului său artistic Sophia desena sau picta personajele pe care își dorea să le imite. Alături de personajele desprinse din cărți și filme, ea încerca portretele unor persoane apropiate – între acestea fiind familia, rudele, prietenii – precum și ale unora pe care le cunoștea la grădiniță, prin parcuri și locurile de joacă. Stilul liniei, al compoziției și culorii se formează sub influența artiștilor ei favoriți: Joan Miró, Paul Klee și Vassily Kandinsky. Sophia Leopold are în jur de 100 de tablouri și peste 200 de desene și schițe. A avut prima expoziție de pictură în august 2012 la vârsta de trei ani și opt luni, iar cea de-a doua în septembrie 2013 la Eskimo Art Gallery, Toronto.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.