Seria literară “Millennium”, un veritabil succes editorial la scară planetară, include începând de joi cinci romane, odată cu lansarea – mult mai puțin somptuoasă în comparație cu lansările precedentelor cărți din franciză – a volumului “The Girl Who Takes an Eye for an Eye”, informează AFP.

Noul volum promite să dezvăluie misterele care înconjoară copilăria eroinei principale, piratul cibernetic Lisbeth Salander, dar și simbolistica spectaculosului ei tatuaj în formă de dragon.

După lansarea fastuoasă din 2014 a celui de-al patrulea volum din serie (“The Girl in the Spider’s Web”), care a inclus o promovare susținută a scriitorului David Lagercrantz prin numeroase conferințe de presă, interviuri și sesiuni de autografe organizate la miezul nopții, editorii scandinavi au optat pentru o strategie marcată de moderație: nicio apariție publică a scriitorului danez înainte de debutul unui turneu literar în Danemarca pe 10 septembrie.

Această relaxare a strategiei de lansare i se potrivește foarte bine lui David Lagercrantz, un scriitor nonșalant, care preferă adeseori să ignore criticile ce îi sunt aduse, inclusiv din partea acelora care nu i-au iertat niciodată îndrăzneala de a prelua franciza “Millennium” de la Stieg Larsson, creatorul acesteia, decedat în 2004 imediat după predarea primelor trei manuscrise din serie.

Noul volum, așteptat cu nerăbdare de fani, nu are însă același ton exploziv ca precedentul, lansat în 2015, primul ce a fost scris de Lagercrantz în cadrul francizei “Millennium”.

“Atunci, toată lumea era foarte curioasă. Voia să știe dacă va reuși. Acum, totul a devenit mai banal, oamenii iubesc deja aceste personaje și vor doar să citească despre aventurile lor”, a declarat pentru AFP Kerstin Bergman, profesoară de literatură la Universitatea Lund, specializată în romane polițiste nordice, un gen literar care combină intrigile polițiste și critica socială.

“A fost un bun roman polițist. Foarte diferit de cele ale lui Stieg Larsson. Am descoperit personaje introspective”, a adăugat ea.

David Lagercrantz

Al patrulea volum din seria “Millennium” s-a vândut în 6 milioane de exemplare pe plan mondial, iar specialiștii se așteaptă ca David Lagercrantz să confirme așteptările cu noul roman.

“Să continui seria așa cum a făcut-o el, este extrem de neobișnuit (…) este un proiect exclusiv comercial, dar alegerea lui Lagercrantz este fără îndoială cea mai bună”, a adăugat Kerstin Bergman.

În volumul “The Girl Who Takes an Eye for an Eye”, personajul Lisbeth Salander ajunge la închisoare.

“În cea mai dură închisoare pentru femei, unde întâlnește imediat foarte multe probleme”, dezvăluia scriitorul suedez în primăvara acestui an.

Alături de Lisbeth Salander, cititorii îl vor regăsi, bineînțeles, pe Mikael Blomqvist, un strălucit jurnalist de investigație, care a avut parte de multe experiențe dificile.

Împreună, cei doi anchetează abuzurile pe care tânăra le-a suferit, reușind să treacă, din nou, peste multe obstacole.

Deși scriitorul suedez consideră că a evoluat foarte mult în ceea ce privește stilul de scriere, personajul Lisbeth i-a pus răbdarea la încercare.

Prezentarea acelei tinere femei cu un trecut terifiant a fost o adevărată problemă pentru Lagercrantz, care a ales să construiască o eroină cu un profil diferit, “mai blândă, mai amabilă, mai delicată și mai sensibilă decât aceea creată de Stieg Larsson”, a dezvăluit scriitorul.

“Am vorbit cu medici, arhivari, cercetători în robotică, bloggeri singhalezi amenințați cu moartea, am vizitat închisoarea din Hall (în Suedia, n.r.) și am făcut în permanență căutări pe Google”, a recunoscut scriitorul pe site-ul editurii sale.

Romanul “The Girl Who Takes an Eye for an Eye” a fost cumpărat deja în 34 de țări. Joi, 7 septembrie, el a fost lansat în 26 dintre ele, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, Germania și Franța.

După ce a devenit celebru la vârsta de 49 de ani contribuind la publicarea autobiografiei fotbalistului Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz a acceptat cu entuziasm să continue seria “Millennium” și să preia astfel ștafeta de la Stieg Larsson, decedat în urma unei crize cardiace în 2004 la scurt timp după ce a predat editurii Norstedts manuscrisele primelor trei cărți din această franciză — “The Girl with the Dragon Tattoo”, “The Girl Who Played with Fire” și “The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest”. Publicate în 2005, 2006 respectiv 2007, cele trei cărți s-au vândut în peste 80 de milioane de copii pe plan mondial.

David Lagercrantz, aflat sub contract cu editura Norstedts și care urmează să scrie încă o carte în această serie, spune că va fi ultimul scriitor care va publica un roman în franciza “Millennium”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.