6 octombrie 2017

Actrița și scriitoarea Lorena Lupu: eu sunt, în esenţă, un creator, un om care plăsmuieşte lucruri

By In Interviu
Cartea Trollywood de Lorena Lupu a stabilit un record pentru editura Hyperliteratura condusă de scriitorul bucureștean Andrei Ruse într-o campanie extraordinară de crowfunding.
 
Stilul  direct, tranșant, al scriitoarei, jurnalistei și actriței bucureștene Lorena Lupu, cunoscut de pe blogul Trollywood și de pe pagina sa de facebook face furori și are fani. Lorena și-a creat o comunitate certă care îi citește postările cu nerăbdare. Caustice, incomode, uneori extrem de tăioase, afirmațiile. opiniile, polemicile Lorenei fac deliciul Facebookului și ne arată un autor plin de curaj, sincer și fără frica deranjării tabuurilor.
 
Dar cine este Lorena Lupu? Citiți mai jos, am încercat să aflu direct de la ea!
 
Clujul Cultural: Ce au însemnat anii ăștia de blogging pentru tine? Dincolo de faptul că a rezultat o carte foarte cerută pe portalul de crowfunding crestemidei.ro?
 
Lorena Lupu: Anii ăştia de blogging au fost o experienţă care a evoluat în timp. Mi-am făcut blog prin 2007, că mi-a zis cineva că un scriitor TREBUIE să aibă blog. O vreme, l-am folosit pentru descărcat nemulţumiri personale şi, pentru că oricum dovedeam potenţial în joburile pe care le aveam, nu mă interesa câtuşi de puţin să investesc efort şi să urmăresc calitatea contentului. Apoi, la un moment dat, când m-am prins că presa  print devine sub ochii mei dulce istorie, am decis să bag muncă serioasă în blog, să-mi creez o comunitate şi să îl transform într-o tribună. Şi de-abia de atunci au venit lucrurile frumoase.
 
Numește te rog trei lucruri cool, frumoase, datorate bloggingului?
 
Lorena Lupu:  Exerciţiul scrisului rapid, coerent şi la obiect. 2. Grupul incredibil de mişto de oameni pe care i-am adunat în jurul meu 3. Posibilitatea de a da răsunet unei probleme pe care aleg s-o tratez, pentru că de cum ridic un semnal de alarmă, acesta este purtat de-a lungul şi latul Facebookului.
 
Ultima afirmație înseamnă că ești ceea ce se numește  influencer…Dar haterismul ăsta de facebook, cu totul infernal,  cum te împaci cu el, cum ne opunem lui?
 
Lorena Lupu: Există două instrumente: cel exterior, care este block-ul. Şi cel interior, şi anume detaşarea absolută faţă de personajul care nu te cunoaşte, dar insistă să-ţi creeze momente neplăcute. Nu-i datorăm nimic, nu ne dă furnizorul lui de net procent din abonamentul lui, drept care, crizele lui îl privesc direct.
 
Ți-ai adunat textele de pe blog într-o carte, ai umblat la ele, editate, refăcute, rotunjite. Cum îți explici succesul mare pe care îl ai, precomenzi și donații mult peste ceea ce prevedea campania de crowfunding, mult peste. In fond, cum îți explici că publicul e așa interesat de cartea ta?
 
Lorena Lupu: Eu am pe blog cam 6000 de unici pe zi. Comparativ cu numărul real de oameni care mă citesc, aş spune că, dimpotrivă, campania a fost de un succes moderat. 🙂 Dar mizez că restul cititorilor vor lua iniţiativa când iese cartea din tipar şi o vor vedea cu ochii lor.
 

FOTO Dragos Boldea Photography. Makeup: Daniela Moldoveanu.

 
Tu ce te consideri în primul rând? Actriță, scriitoare, blogger? Cine e de fapt the real Lorena Lupu?
 
Lorena Lupu: Eu mă consider în primul rând om. Om cu idei şi opinii. Şi, pentru că mi le exprim cu multă pasiune, se nasc şi celelalte valenţe pe care le-ai enumerat mai sus.
 
Mie mi se pare foarte bun numele blogului. De unde titlul?
 
Lorena Lupu: Mulţumesc. Titlul e o parafrază ironică a conceptului de Hollywood: grandoare, glamour, fiţă, fason. Altoit cu noţiunea de “troll”, care, după cum ştim, e poznaşul pus pe şotii al internetului.
 
 Care sunt textele de forță din carte? Ai vreun text preferat? Sau pe toate le ….iubești?
 
Lorena Lupu: Am un capitol preferat, mai exact. Explic: Trollywood se împarte în trei capitole: Haotice, care-s povestioare alandala pe un ton relativ calm, Nevrotice, care-s texte despre lucruri, oameni, situaţii, contexte care ne enervează pe toţi şi Erotice, expresia directă a filmului porno care rulează 24 / 7 în imaginaţia mea. Dintre aceste capitole, Nevroticele au ieşit strălucite. Ce-i drept, România zilelor noastre furnizează materie primă zi de zi.
 
Ce te frustrează, enervează cel mai mult și ce îți place cel mai mult? Cum trebuie să vorbești cu Lorena Lupu ca să nu ți-o iei în freză?
 
 Lorena Lupu.: Mă frustrează şi enervează nespus neseriozitatea, delăsarea, angajamentele neonorate, lipsa coloanei vertebrale, toate metehnele acestea româneşti. Mă bucură momentele de inspiraţie, ale mele şi ale altora, mă bucură ideile strălucite care pot fi transpuse frumos în realitate, mă bucură vinurile roşii seci şi motanul meu şi, exact în acest moment, mă bucură turneul meu literar Trollywood Walk of Shame şi faptul că ne vedem în Cluj, în Insomnia Cafe, pe 23 octombrie la ora 19.00. Invitați vor fi Alina Grigore de la Hoha Creative și Victor Lungu de la Ziardecluj.co și NCN TV.
 
 Care sunt cele trei cărți care te-au format, care tu crezi că te definesc?
 
Lorena Lupu: Prima şi, aş zice, Biblia mea, este volumul de “Momente şi schiţe” al lui I. L. Caragiale. Cartea aceea mi-a deschis ochii, copil fiind. Căpătasem de mult timp un sentiment ciudat, că de multe ori, oamenii mari spun una şi fac alta, iar cartea aia a fost elixir pentru îndoielile mele din acel moment. În plus, câtă creativitate, câtă artă a persiflării, câte forme de explozie a umorului. Cartea aceea este un miracol.
 
Subscriu, ce ne-am face fara Nenea Iancu…
 
A doua, ceva mai târzie în adolescenţă, a fost Conjuraţia imbecililor de John Kennedy Toole. Povestea aceea mi se pare exemplul perfect de dramă acută, dureroasă, ambalată în hohote de râs, ca un medicament acoperit de o peliculă dulce şi aromată. Atunci m-am prins că, în realitate, comedia este un strigăt de ajutor. Dar unul rostit pe un ton care să stârnească aplauze.

Foto de Amalia Săvinescu

 
A treia carte pe care o consider fundamentală pentru educaţia mea şi formarea mea ca autor este 1984, de George Orwell. O carte vizionară, de miză mare, o carte manifest. Şi care mi-a arătat cât de departe poţi tu, ca autor, să mergi cu satira, dacă ai indignarea care să te alimenteze.
 
Pe tine ce te face fericită cu adevărat?
 
 Lorena Lupu: Mă fac fericită momentele când îmi ies proiectele. Eu sunt, în esenţă, un creator. Un om care plăsmuieşte lucruri. Când lucrurile pe care le vizualizezi în imaginaţia ta prind contur şi viaţă, e o bucurie care nu seamănă cu nimic altceva. E un nivel aproape suprauman de fericire.
 
 Mulțumesc și ne vedem la lansare la  Insomnia Cafe!
 
Cine e Lorena Lupu:

Scriitoare și o actriță controversată, dar și una dintre cele mai citite bloggerițe din țară. Este, după cum spune CV-ul ei, „autorul hipster prin excelenţă şi o drag queen în negare”.

A scris şi tradus pentru o mulţime de reviste, majoritatea defuncte (Maxim, Playboy, Tabu, Flacăra, Readers’ Digest) şi în timpul acela a acceptat giguri actoriceşti mai mici şi mai mari, culminând cu monodrama „Povestiri din Miserupia”, cu care a colindat ţara în lung şi-n lat.

A scris cărţile „Rondo Capriccioso”, „Bătăuşu’ de câmpi”, „Hyde Park” şi „Dona Juana”. După ce presa tipărită a murit tragic în braţele internetului, salvând milioane de copaci fericiţi de la pieire, Lorena Lupu s-a retras pe vastu-i imperiu online „Trollywood” (LorenaLupu.com).

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.