Consiliul artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj acordă Premiul itinerant „Bánffy Miklós”, pentru stagiunea 2015/2016, actorului Balázs Bodolai. Premiul îi este decernat pentru prestaţia din spectacolul America, care a avut premiera în data de 2 noiembrie 2015.

Premiul itinerant „Bánffy Miklós” a fost înfiinţat în anul în 1992 de către consiliul artistic al teatrului, la împlinirea a 200 de ani de la înființarea instituţiei. Consiliul decide prin vot secret care a fost performanța artistică cea mai pregnantă a stagiunii precedente.

Premiul va fi înmânat duminică, 12 noiembrie, după reprezentaţia spectacolului America, care începe la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului în format studio.

„Karl Rossmann – suntem noi. Noi, cei care am trecut pragul lumii libere acum douăzeci şi cinci de ani, ieşiţi fiind din ţările comuniste, aidoma lui Karl – cu entuziasm şi numeroase aşteptări –, dar am cunoscut curând limitele, labirintul şi primejdiile acestei lumi, adică ale „Americii” la care am râvnit atât de mult. Astăzi nu mai poate fi evitată întrebarea: oare nu cumva chiar noi înşine am provocat eşecurile şi dezamăgirile pe care le-am trăit în ultimul sfert de secol?” – se întreba regizorul Michal Dočekal.

De asemenea, Réka Bartha scria: „povestea inventată de Kafka i se potriveşte mănușă oricărui tânăr de azi, care trăiește experienţa de emigrant. El ajunge într-o lume străină cu exact aceleași așteptări şi se pierde pentru totdeauna, asemeni lui Karl, printre fantasmele unei vieţi mai bune. În felul acesta, Franz Kafka devine un scriitor al veacului al XXI-lea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.