Academician Eugen Simion către premier: “Trebuie să rămânem o naţiune culturală; nu ne obligaţi să ne concediem specialiştii”

Clio Esenţial Special

“Se întâmplă lucruri care ne îngrijorează. Am auzit că se organizează, în momentul de faţă, o nouă reformă. S-a întâmplat cândva când un guvern a interzis oamenilor mai în vârstă să mai lucreze. Este o măsură atât de iraţională… împotriva culturii. Pentru că, dacă noi vrem să menţinem la institutele noastre oameni mai în vârstă, este că ei ştiu carte. Noi nu putem face marile dicţionare fără aceşti oameni. Se anunţă că trebuie să-i scot iarăşi pe oamenii ăştia, să-i oblig să renunţe la pensie. Dar ei au muncit 50 de ani pentru pensia asta. Iar acum îi obligăm să iasă, când avem nevoie de ei”, a afirmat Eugen Simion, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară “George Călinescu” al Academiei Române, în cadrul unei dezbateri dedicate limbii române, găzduită de Clubul Academicienilor din București, informează Agerpres.

Simion a transmis premierului Mihai Tudose un mesaj pentru rezolvarea acestei probleme.

“Aş vrea să îi comunic direct primului-ministru. Am auzit că este un om dintr-o bucată, dar eu nu ajung să vorbesc cu el şi vă rog pe dumneavoastră. Să nu ne facă răul ăsta. Face un rău imens. Nu ştiu ce economii poate face. Să ne lase şi pe noi să gândim puţin. Noi trebuie să rămânem o naţiune culturală. Nu este vorba de naţionalism. Este pur şi simplu să fii român, european, să îţi iubeşti cultura ta, să vrei ca ea să existe şi să se afirme odată cu limba ta şi cu naţiunea ta. Asta este o chestiune foarte importantă”, a spus academicianul.

Eugen Simion

Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a precizat că, în urmă cu 10 zile, a trimis o scrisoare premierului Mihai Tudose în vederea rezolvării acestui aspect.

“În Academia Română există 1.600 — 1.700 de cercetători, de specialişti. Acum 10 zile, la disperare, am trimis, în calitate de vicepreşedinte al Academiei, o scrisoare domnului prim-ministru în care îi spuneam exact situaţia realizării dicţionarelor şi de personalul de cercetare care există în Academie, apropo de pensionări şi de imposibilitatea de angajare. La 1.700 de oameni sunt 100 de pensionari angajaţi, 150 maxim. Efectiv nu are niciun fel de consecinţă financiară, dar sunt specialiştii care se creează în decursul anilor, după zeci de ani petrecuţi în biblioteci şi învăţat. Deci este nevoie de ei”, a declarat Simionescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *