14 ianuarie 2021

A murit teologul și academicianul Mircea Păcurariu

El este autorul monumentalei cărți Istoria Bisericii Ortodoxe

By In Esenţial
A murit miercuri dimineața academicianul sibian Mircea Păcurariu, 89 de ani, cel care a scris carteaa Istoria Bisericii Ortodoxe, o operă fundamentală a culturii române.
 
Cauza morții nu a fost precizată.
 
Mitropolia Ardealului a anunțat că părintele academician Mircea Păcurariu a murit  înconjurat de familie și câțiva apropiați. Era din 2012 cetățean de onoare al Sibiului.
 

Teolog, Preot, academician, autor, Mircea Păcurariu. Foto cot facebook Varga Attila

Teologul clujean Radu Preda, acum preot la Munchen, fost discipol al lui Petre Țuțea și apropiat al fostului mitropolit Bartolomeu Anania, l-a evocat pe contul său de Facebook pe Păcurariu.
 
„PĂRINTELE ACADEMICIAN
Știrile triste se țin lanț: ne-a părăsit venerabilul Părinte Profesor Academician Mircea Păcurariu (1932-2021). Cu sinteza lui dedicată istoriei Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit, măcar și vizual, orice teolog. Nu am fost și nici nu am devenit adeptul istoriografiei concentrate pe cifre. Mă interesează fenomenele, pulsațiile timpului, tot atâtea dovezi ale sinergiei dintre creatură și Creator. Și totuși. De la Iorga încoace, părintelui Păcurariu îi datorăm o panoramă neîntrecută până azi. Personal, între patru ochi, era de o rară generozitate și căldură, altfel așadar decât impresia pe care o lăsa la catedră sau în comisiile de doctorat. Știa să râdă de propriile greșeli și, având simțul istoriei, nu se lua mereu prea mult în seamă. Dacă nu mă înșel, cu el dispare unul dintre ultimii mari profesori ai teologiei noastre de școală.
Dumnezeu să îl odihnească!”

Cine a fost academicianul Mircea Păcurariu?

Părintele academician s-a născut la 30 iulie 1932, în Hunedoara. După ce a urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva, a frecventtat timp de un an cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952). 

A fost nevoit să întrerupă cursurile ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între 1952 și 1956, Mircea Păcurariu a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. După care, profesorul a urmat cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București, până în 1959.

Mircea Păcurariu obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII”.

Doi ani mai târziu a fost hirotonit diacon, iar în 1971, preot. După o perioadă petrecută ca profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), Mircea Păcurariu a predat ca profesor universitar la Institutul Teologic din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între 1992 și 2000 a condus, în calitate de decan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. 

De asemenea, a fost și preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România”. 

Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin și Teoctist, iar în 2009, Patriarhul Daniel i-a oferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!