14 octombrie 2018

A murit sociologul clujean Achim Mihu

By In Actualitate

“A plecat dintre noi duminică pentru totdeauna profesorul Achim Mihu (n.1931), sociolog, antropolog, psihosociolog și filozof român. Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, membru al Academiei de Științe din New York. Ne-au rămas cărțile pe care le-a scris (Sociometrie, 1965; Sociologia americană a grupurilor mici, 1970; ABC-ul investigației sociologice, 1971; Marxismul și esența umană, 1978; Meandrele adevărului, 1983; Introducere în sociologie, 1992, Lucian Blaga. Miorița cultă a spiritualității românești, 1995; Antropologia culturală, 1999; Sociologie, 2008 ș.a.) și amintirea unui OM, a unui CĂRTURAR. Odihnească se în pace. Condoleanțe familiei.”, a scris pe Facebook sociologul Septimiu Chelcea.

Sociologul Achim Mihu a absolvit Facultatea de Economie Generală la Universitatea din București, în 1954, apoi a fost repartizat ca asistent universitar la București. Ulterior a predat sociologia la Universitatea „Babeș-Bolyai”, unde a fost, pe rând, asistent, lector, conferențiar și profesor.
În 1070 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din București.
A fost bursier la Universitatea Cornell (statul New York, SUA), a predat la Catedra de Cultură și Civilizație Românească „Nicolae Iorga” a Universității Columbia din New York (1974-1975) și a ținut cursuri doctorale la Universitatea Minnesota din Mineapolis (1978-1979)
În 1992, Achim MIhu a pus bazele Universității „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, al cărei rector a fost între 1992 și 2012.
Achim Mihu a fost membru al Asociației Americane de Sociologie și al Academiei de Științe din New York.

Conform siteului Citynews.ro sociologul Achim Mihu, rectorul pe atunci al Universitatii Avram Iancu, si-a lansat cu ocazia omagierii varstei de 75 de ani, doua volume, dintre care unul de nivel european intitulat “Tratat de Sociologie”. Al doilea volum se numeste “Maestrul si Universitatea. Achim Mihu la 74 de ani”.

Vasile Sebastian Dancu a facut la lansare un lung elogiu lui Mihu: “Primul lucru care m-a socat, in anul II, este ca profesorul Mihu aducea la cursuri zeci de carti. Am ajuns ca el, fac la fel acum si eu. El a fost determinant pentru mine si multi alti sociologi. El ne-a vorbit in plin comunism despre realitati simbolice, ordine simbolica. Nu ajunge sa faci sondaje ca sociolog si anchete. Trebuie sa aduci sociologia inapoi in cetate, sa o socializezi. Este un Bourdieu roman. El nu are corespondent in cultura romana, iar trataul sau este un eveniment cultural national si europeam. Nu exista un astfel de tratat deschis catre societate. El ne-a demonstrat ca nu se pot cunoaste limitele societatii si ca nu poti fi un intelectual dezangajat. Atunci nu mai interesezi pe nimeni ce scrii sau spui. Este un intelectual autentic si ma bucur ca am fost studentul sau”.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.