6 februarie 2019

(A) Cofetăria Dana sau povestea nespusă a unui Artist Cofetar

By In Actualitate

Legenda spune că, în urmă cu cinci secole, când la Cluj a apărut „Cartea de Aur” cu reţetele celui mai iscusit Maestru Cofetar, cel care l-a încântat cu deserturile sale până şi pe Principele Transilvaniei, unul dintre curteni săi, încântat fiind de gustul delicios al tortului de piersici, l-ar fi întrebat pe renumitul Maestru despre secretul faimoasei reţete… Răspunsul prompt, dar sibilic nu a făcut decât să sporească şi mai mult misterul: Înainte să îl fac aşa cum trebuie, am învăţat să-l desenez în mine însumi! Şi doar apoi, după ce i-am savurat minunăţia aromelor, care mi-au aprins şi mai mult simţurile, am înţeles că, prin gustul delicios al tortului de piersici, nu am făcut decât să trezesc la viaţă o lume…” Să fie adevărată legenda? Găsim, oare, în fiecare reţetă o poveste nespusă unde emoţii, trăiri şi amintiri prind viaţă în combinaţia meşteşugită a aromelor şi culorilor de aşa manieră încât, savurându-le, devenim şi noi parte din poveste? Ce înseamnă, până la urmă, să „desenezi” în tine o minunăţie care ţine Arta Dulciurilor?

Povestea Danei Nicoară şi a reţetelor sale delicioase care, în timp, au crescut un Brand românesc transilvan de mare succes, a început cu foarte mult timp în urmă… Pe vremea copilăriei, când mirosul plăcut şi inconfundabil al desertului cu zahăr ars a păstrat în sine şi imaginea celor mai dragi dintre cei dragi, s-a născut un vis. Visul Danei de a face Artă cu reţete de prăjituri de azi şi de altădată…

Asemeni „Cărţii de Aur”, în care Maestrul Cofetar a strâns mai multe lumi şi le-a adus la viaţă odată cu fiecare desert reuşit cu care a delectat până şi cele mai pretenţioase gusturi, Dana Nicoară şi-a elaborat propria „carte” a minunăţiilor dulci.

Acolo, fiecare dintre „pagini” reprezintă tot atâtea reţete cu combinaţii originale de ingrediente, în fapt veritabile explozii de culoare şi de gust, astfel că orice prăjitură de la Cofetaria Dana nu poate înseamna decât o experienţă de neuitat.

Într-un labirint al ofertelor dulci şi irezistibile, care te îndeamnă la a savura din fiecare, provocarea majoră este să cauţi chiar tu prăjitura care ţi se potriveşte cel mai bine, cea pe care ţi-o poţi desena în suflet cel mai uşor: Ecler? Cremeş? Prăjitură cu fructe sau Tort cu Alune? Oricare dintre ele înseamnă, de fapt, regăsirea cu tine însăţi şi cu propriile-ţi amintiri unde, sub cupola aromelor şi a culorilor, suflete dragi vor savura alături de tine acea minunăţie de artă dulce.

Dana Nicoară. Foto Laura Bâlc

Povestea nespusă a Danei, ca Artist cofetar, se poate regăsi în fiecare dintre prăjiturile ei în esenţa căreia ai şansa de a descoperi acelaşi „fir roşu” ce te conduce către un adevăr pe cât de simplu, dar pe atât de profund: în vremuri deja demult apuse, cele mai bune prăjituri ale Transilvaniei s-au făcut mereu cu dragoste, iar cine a urmat cu sfinţenie tradiţia a fost în măsură să ofere celor din jur emoţii, trăiri şi amintiri.

Doar aşa, dulciurile făcute cu artă s-au desenat, la început, în suflet, acel loc tainic unde poveştile au născut arome şi explozii de culori, iar prin armonia dintre ele legenda Maestrului Cofetar a mers mereu mai departe. Cu cinci secole în urmă, ea s-a numit „Cartea de Aur” a reţetelor princiare. Acum i se spune Cofetăria Dana sau prăjituri cu dragoste by Daniela Nicoară…         

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.