29 iunie 2018

A apărut ediția a treia a “Jurnalului” lui Corneliu Coposu

By In Actualitate

A apărut ediția a treia a Jurnalului lui Cornelui Coposu la o editură din Sălaj.

Corneliu Coposu, „Jurnal din vremuri de război”, ediția a III-a, revizuită și adăugită, Colecția „Restituiri”, Editura „Caiete Silvane”, Zalău, 2018, a  apărut cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Pentru că exemplarele edițiilor anterioare – apărute tot la Editura „Caiete Silvane” (ed. I-a, 2013, ed. a II-a, 2014) – s-au epuizat, s-a publicat această a III-a ediție, revăzută și completată cu o consistentă secțiune – „Addenda”, care cuprinde articole, din presa culturală și nu numai, despre acest jurnal inedit al Seniorului, descoperit și adus la lumină de dr. Marin Pop, care precizează în „Studiu introductiv”:  „În arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) din Bucureşti, în cadrul zecilor de mii de file care fac referire la Corneliu Coposu am descoperit şi un jurnal inedit scris de către acesta. Despre jurnal aminteşte şi Călin Tudor Zarojanu, primul jurnalist care a avut acces (oficial) la dosarele CNSAS referitoare la Corneliu Coposu. În cartea sa, «Viaţa lui Corneliu Coposu cu documente din arhiva fostei Securităţi», ediţia I şi a II-a, apărută la Editura «Maşina de scris» din Bucureşti, publică câteva pagini din respectivul jurnal. Sunt fragmente legate de moartea lui Virgil Madgearu şi ziua de 23 august 1944. Noi am considerat că jurnalul merită publicat în întregime, datorită importanţei sale istorice de excepţie. El face lumină asupra multor evenimente petrecute în perioada tulbure a celui de al Doilea Război Mondial”.

 

„Dacă relatările vor putea servi cercetătorului de mâine, la reconstituirea şi elucidarea obiectivă a unor evenimente istorice necunoscute în amănunte, unilateral cunoscute sau eronat interpretate, din lipsă de material documentar, autorul lor va avea satisfacţia de a-şi fi făcut o datorie cetăţenească”, a scris Coposu în  „Cuvânt înainte”.

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.