11 august 2020

A apărut biografia lui Sebastian Papaiani

By In Carte

Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit a apărut recent la Editura Terra din Focșani sub semnătura autoarei Annie Muscă, fiind unica biografie a actorului născut la Pitești în 1936.

Peste 350 de pagini de text și aproape 100 pagini cu fotografii prezintă cititorului aspecte din viața actorului, dar și a celor din anturajul acestuia.

Cu un sumar impresionant, în peste 24 de capitole, biografia unuia dintre cei mai îndrăgiți actori români de comedie nu lasă nimic neinvestigat în viața și cariera acestuia. De la originile sale grecești și aromâne ori povestea trainicelor prietenii din copilărie, până la admiterea la Institutul de Teatru din București și debutul pe scena Teatrului din Sibiu în 1960. De la iubirile adolescentine sau nereușita primului mariaj până la zecile de apariții pe marele ecran sau peregrinările teatrale din ultima parte a vieții. De la pasiunea pentru fotbal sau frăția de cruce cu actorul Ștefan Iordache la faimoasele partenere de cinema, unele dintre ele trecute în lumea umbrelor. Iată doar câteva dintre aspectele redate cititorului în premieră.

Cele peste 300 de note de subsol întregesc universul artistic, punând la dispoziția cititorului, avizat sau amator de scrieri biografice, micro-fișe ale celor dispăruți: nume de regizori și actori, de dramaturgi și scenografi, de interpreți și compozitori de muzică de film sau de scenă, toate sunt așezate cu prețuire de autoare în subsolul fiecărei pagini.

Fișele premierelor teatrale și filmografia absolut completă din anexa cărții constituie un document bibliografic necesar studenților la teatru și la film, și de ce nu, celor care au nevoie de date exacte în cercetările întreprinse.

Cartea vieții actorului Sebastian Papaiani are dinamism, umor și emoție… Este editată în condiții grafice deosebite, venind în completarea uneia dintre multele „casete” rămase goale în peisajul teatral și cinematografic românesc.

CV autor

Annie Muscă s-a născut la 16 noiembrie 1970 în Odobești (Vrancea) și a studiat limba franceză la Facultatea de Litere din cadrul Universității Miséricorde din Fribourg (Elveția). În 2008, a publicat biografia autorizată a omului de televiziune Tudor Vornicu, prima dintr-o serie de biografii de personaje celebre.

A colaborat la proiectul „Ne auzim la Majestic”, inițiat de Redacția Teatrul Național Radiofonic, iar în perioada 2014-2019 a fost autoarea rubricii „Remember” la Revista Teatrală Radio, un proiect Radio România Cultural, dedicat vieții teatrale românești și teatrului la microfon. În perioada 2014-2018, a inițiat un proiect de cercetare în cadrul Agenției Spațiale Române, realizând monografia acestei instituții.

Cărți publicate

  • Tudor Vornicu. Focșani: Editura Terra, 2008
  • Dan Mihăescu. Spovedania unui umorist. Focșani: Editura Terra, 2010
  • Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut. București: Editura Adevarul Holding, 2012
  • Ion Miclea. Povestea unui fotograf. București: Editura Biblioteca Bucureștilor, 2012
  • Pantelie Tuțuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineast. Focșani: Editura Terra, 2013
  • Dan Puican. Radioul este viața mea. București: Editura Adevărul, 2013
  • Comenzi AICI si AICI 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.