(A) 10.000 de teste Babeș-Papanicolau pentru femei defavorizate. Testul va ajunge și în sate de munte

Actualitate

Printr-un proiect pe fonduri norvegiene, 10.000 de femei din mediul rural și colectivități de romi vor face testul Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Proiectul derulat de la Institutul Oncologic Cluj include și costuri de tratament în cazurile depistate pozitiv. Finațarea de 1,5 milioane euro mai cuprinde screening de cancer mamar pentru 5.000 de femei și dotări pentru un laborator și centrul de tumori mamare de la Institutul Oncologic.

Proiectul de 1,5 miloane euro din fonduri norvegiene derulat de Institutul Oncologic Cluj, cu cofinanțare de la Ministerul Sănătății. cuprinde mai multe activități, dintre care cea principală este testarea femeilor defavorizate pentru depistarea cancerului de col uterin.

”Vor fi 10.000 de teste Babeș-Papanicolau la populația feminină defavorizată în principal din județul Cluj, dar și din regiunea de Nord-Vest. Vorbim de colectivități rome, ucrainiene, sate din munții Apuseni. În așa fel încât să asigurăm accesul populației defavorizate în programul național de screening care funcționează în momentul de față pentru cancerul de col uterin. Sub coordonarea noastră, s-au efectuat în ultimii doi ani și jumătate crica 98.000 de teste Babeș-Papanicolau. În județul Cluj am reușit să testăm una din două femei în tot programul de screening în ultimii 10 ani. Din păcate, 75 la sută din aceste femei testate sunt locuitoare în mediul urban. Din mediul rural sunt doar 25 la sută din femeile testate, motiv pentru care am orientat resursele acestui proiect pentru a asigura accesul la screening al acestor femei, din rural și populația defavorizată”, a declarat directorul proiectului, dr. Florian Alexandru Nicula. Acesta a precizat că proiectul cuprinde și costuri ulterioare depistării: ”Spre deosebire de programul național, unde sunt decontate din finanțele de la Ministerul Sănătății numai depistarea, în acest proiect avem prevăzută finanțare la diagnosticul pozitiv și pentru finalizarea cazului. Vor fi duse până la capăt!”

11081707_929298903769924_138138172_n
Echipa de implementare a proiectului

 

Testul ajunge și la munte cu autospeciale

Proiectul prevede achiziționarea a două autospeciale  de 70.000 de euro bucata, care se vor deplasa în localitățile rurale pentru a preleva testul Babeș-Papanicolau. De asemenea, vor fi campanii de informare prin flyere, focus grupuri informaționale, diferite modalități de informare prin Asociația Romilor din Transilvania și a Societății Române de Cancer. ”Ei fac vizite inițiale și apoi merg mașinile speciale”, a spus medicul Nicula.

”Pentru cancerul de sân se organizează primul program de screening, testând 5.000 de femei în județul Cluj. Se folosește în principal unitatea mamografică de la Institutul Oncologic, dar se studiază și posibilitatea utilizării unor mamografe private”, a spus directorul de proict.  De asemenea. se vor închiriea unități mobile care să ajungă la femeile defavorizate din mediul rural.

Din bugetul proiectului, se vor completa dotările și va fi renovat laboratorul de citologie de la Institutul Oncologic. ”Astfel, ajunge să poate avea pretențiile unui laborator de referință la nivel european”, spune Florian Nicula.  Iar pentru centrul de tumori mamare se achiziționează două unități de citire simultană a mamografiilor în regim de screening și un ecograf de înaltă performanță.

Proiectul va dura un an, din aprilie 2014 până în aprilie anul viitor, perioadă în care se vor face testele, iar în ultima lună va fi analiza finală. ”Plus elaborarea de rapoarte care să permită Ministerului Sănătății să utilizeze informațiile din proiect în organizarea mai bună pe viitor a programului național pentru screening de cancer de col uterin și pentru studiul de fezabilitate al programului pilot de screening de cancer mamar care să permită o analiză de necesar pentru un astfel de program”, a conchis directorul de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *