“Blogrollul lui Ion Iliescu mi-a dat avânt”

Cristian China-Birta, alias Chinezu, este unul dintre primii bloggeri profesioniști din România, și șase ani de la primul post, este, în continuare, una dintre cele mai influente voci alle blogosferei românești. Am purtat un dialog relaxat cu Chinezu despre blogosferă, cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o la Cluj, cu ocazia lansării unui produs software. 

Clujulcultural.ro: Cum ţi-a venit ideea să te faci blogger?

Cristian China-Birta: Dacă îmi amintesc bine, prin 2006 a fost. Lucram atunci în marketing politic. Tot căutam pe site-uri diverse chestiuni şi am dat de un site, abia mai târziu mi-am dat seama că e vorba de un… blog, în care se scriau lucrurile complet altfel. Am fost şocat, mi-a plăcut foarte mult. Era o altă abordare. Se scria în alt stil, liber, am avut o fascinaţie instantă pentru el. Atunci m-am gândit ce să fac. Şi am luat o decizie gândită bine, m-am tot gândit vreo şase luni şi după aia am decis. Am terminat cu marketingul politic şi m-am decis să fac blogging. M-am interesat şi cum e afară, m-am uitat şi ce e pe la noi. Am luat-o foarte în serios. Nu am ştiut că decizia aceea îmi va schimba practic viaţa. M-am lansat în business în 2007, din start am gândit blogul ca un business! Numai aşa ai şanse să faci bani din blogging. Un avânt  a fost când m-a băgat fostul preşedinte Ion Iliescu în blogrollul lui! Atunci mi-am dat seama că ceea ce scriu contează. A fost o mare surpriză pentru mine. A avut impact. Deci prin 2007 m-am lansat eu serios pe piaţă. Aveam, când lucram înainte, un site, nici nu ştiu dacă mai există, marketingpolitic.ablog.ro. După aceea am lansat, în 2007, chinezu.eu. Apoi m-am tot dezvoltat…

Clujulcultural.ro: Care a fost primul post pe care l-ai scris?

CCB: Cred că a fost ceva prostioară, cine sunt sau ce vreau să fac cu acest blog…ceva de genul ăsta. Nu îmi amintesc bine. Ceva, oricum, neesenţial, cum se face la început. Cine să îşi mai aducă aminte?

Clujulcultural.ro: Ştii cine ţi-a postat primul comentariu?

CCB: Nu ţin minte, cine mai poate ţine minte aşa ceva, la cum circulă informaţia şi cât citim acum? Dar nu e esenţial, pentru că oricum apare mereu cineva să comenteze, să zică ceva. Întotdeauna apare,  asta e evident pentru mine. Nu duc eu lipsă de comentatori…

Cristian China-Birta, un blogger de succes care nu se sfieşte să spună lucrurilor pe nume.
Cristian China-Birta, un blogger de succes care nu se sfieşte să spună lucrurilor pe nume.

Clujulcultural.ro: Ai deja vechime în branşă şi eşti ceea ce se spune, un “influencer”. Cum vezi acum blogosfera din România?

CCB: Blogosfera s-a dezvoltat serios la noi, sunt unele  bloguri foarte citite, care dau tonul, sunt care chiar contează. Le citează mass-media. Repet, ca să poţi câştiga din blogging trebuie să o gândeşti din start totul sub formă de business, ce oferi tu, cum o faci… trebuie să ai o strategie. Poate lumea nu ştie, sigur nu ştie, dar eu am investit 2-3.000 de euro anual ca să am succes. Primii bani i-am scos din blog la un an şi patru luni, am făcut nişte euro. Am investit în tehnologie. Iar mulţi se întrebau cum de sunt prezent pe la evenimente, ei bine am plătit de multe ori ca să fiu acceptat la ele, am luptat ca să ajung aici. Nu a fost simplu, a fost al dracului de greu, lumea nu îşi dă seama, judecă uşor un blogger. Dar am pus timp, am pus bani, am pus energie. Am făcut totul sistematic. Acum am trei firme, angajaţi care se ocupă de siteurile pe care le deţine, am asociat. Păi crezi că e simplu să dai apoape 100.000 de euro la bloggeri sub diferite forme aşa cum facem la Blogal Initiative (e vorba de blogul Blogal Initiative.ro – n.r.). Noi ajungem imediat la suma asta. E de muncă, este energie şi creativitate puse aici. Să îţi mai spun ceva. Am fost atacat informatic, frecvent se întâmplă. Şi firma care se ocupă de administrare mi-a trimis raportul tehnic. Tot, dar absolut tot am înţeles din raport! Eu, care eram un tip atehnic, înainte de 2007, acum am înţeles tot. Am rămas serios pe gânduri. Pentru că asta a însemnat adaptare, muncă, acumulare. Acum, revenind, blogosfera s-a aşezat, aşa mi se pare. Piaţa e în creştere.

Clujulcultural.ro: Care a fost cel mai mare eşec şi cel mai mare succes ca blogger?

CCB: Nu pot să zic că am avut vreun eşec. Mă bucur că nu am închis nici un site lansat. Cea mai mare părere de rău este că am investit bani în ceea ce nu a meritat uneori, dar cam atât. La succes trec faptul că sunt fericit că activez în blogging, ceea ce nu aş fi crezut să fie aşa mişto şi provocator. Practic e succes tot ce am realizat în anii ăştia!

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Cine este Cristian China-Birta”]Este născut în Maramureş dar trăieşte în Bucureşti de 15 ani. Căsătorit, trei copii.  Fost consultant politic. Activează ca blogger din 2007, pe cunoscutul blog chinezu.eu. A ajuns unul din cei mai cunoscuţi bloggeri români. A lansat mai multe siteuri printre care sportlocal.ro, maramureseni.ro, blogalinitative.ro sau blogdebere.ro. Este un mare fan al rugbyului.[/stextbox]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.