VIDEO 500 de obiecte arheologice ridicate de poliţişti. Carmen Ciongradi, director MNIT: Cercetarea nu are legătură cu muzeul nostru

Clio Esenţial

Peste 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică, a căror provenienţă nu a putut fi justificată, au fost ridicate de poliţiştii clujeni în urma a şase percheziţii efectuate ieri, în judeţele Bistriţa – Năsăud şi Cluj, informeată Mediafax citând IPJ Cluj.

”La data de 30 iunie, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au efectuat 6 percheziţii în judeţele Bistriţa – Năsăud şi Cluj.

Activităţile au vizat persoane bănuite de infracţiuni în dauna patrimoniului cultural aţional şi infracţiuni în legătură cu serviciul”, informează IPJ Cluj.

Poliţiştii au ridicat 500 de bunuri arheologice, respectiv monede, unelte şi arme antice din fier şi bronz, vase ceramice, inele, brăţări care ar proveni din detecţii neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic, precum şi patru detectoare de metale, deţinute fără respectarea prevederilor legale.

Totodată, poliţiştii au ridicat un vas din aur de aproximativ 320 de grame şi unelte, datate din epoca bronzului, bunuri arheologice susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur a patrimoniului naţional, evaluate la aproximativ 150.000 de lei, care ar fi fost detectate în zone cu patrimoniu arheologic de pe raza judeţului Bistriţa – Năsăud.

Oamenii legii au dispus continuarea urmăririi penale față de două persoane din Bistrița-Năsăud, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, abuz în serviciu şi tăinuire.

Acţiunea a fost sprijinită de poliţişti şi Jandarmi, din Bistriţa-Năsăud, şi a beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cercetările continuă.

Carmen Ciongradi, director MNIT: Cercetarea nu are legătură cu muzeul noastru

Clujulcultural.ro a discutat cu directoarea Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei (MNIT), arheologul Carmen Ciongradi pe tema acestor cercetări:

„Această investigaţie nu e în legătură cu activitatea noastră. Muzeul nu e implicat. Este vorba de o expertiză realizată de Mihai Rotea, colegul nostru, director adjunct din timpul directoratului lui Ioan Piso. El a făcut o expertiză pentru Muzeul din Bistriţa – Năsăud. Acolo se fac în special cercetările. Lui Rotea i s-a ridicat un calculator pentru investigaţii  de către poliţişti. Atât ştiu. Repet, nu e în legătură cu MNIT”.

Ciongradi
Directoarea MNIT, arheologul Carmen Ciongradi

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *