CIFRE spectaculoase în industria clujeană de evenimente

Cooltura

Organizatorii clujeni ai festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 120 de milioane de lei, conform studiului „The Business of Going Out”, realizat de agenția KeysFin

Piaţa de spectacole și concerte din România creşte de la an la an cu cifre spectaculoase.

Fac profit

Numărul firmelor din acest domeniu a crescut cu 165% față de acum 10 ani, de la 1.546 în 2009 la 4.095 în 2018.

Rezultatele de business ale principalelor companii din subdomeniu arată o creștere atât a cifrei de afaceri, cât și a profitului în comparație cu acum 10 ani: cifra de afaceri s-a triplat, de la 267 la 890 milioane de lei, iar profitul a crescut cu 600%, de la 34 la 239 milioane.

Pe primul loc se află Untold SRL, cu afaceri de 68,4 milioane de lei (7,7% din totalul subcategoriei), urmat de Global Records, 45,9 milioane, cu 5,2%, și de Festival Tickets Management, cu 26,9 milioane, 3% din total (Electric Castle). Topul este completat de Neversea SRL (25,3 milioane de lei), Five’s International (23,3 milioane), Stage Expert (11,3 milioane) și Sunfest (10,6 milioane.

Creșterile din ultimii 10 ani din categoriile concerte și sport & recreere se datorează numărului mare de evenimente care se organizează anual în România: pe lângă festivaluri și concerte, românii participă la maratoane sau urmăresc competiții sportive. Festivalurile organizate în România primesc atât recunoaștere locală, cât si internațională. Pe lângă faptul că au devenit o atracție pentru turiștii din toată lumea, acestea primesc nominalizări și din partea competițiilor europene.

Cinci festivaluri din România sunt nominalizate la European Festival Awards 2019: Untold și Neversea la categoria “Best Major Festival”, Electric Castle și Summer Well la “Best Medium Sized Festival”, iar Jazz in the Park, la “Best Small Festival”.

Analiza are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor. KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *