Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, are în vedere susţinerea suplimentării alocării bugetare pentru proiecte de lungmetraj documentar cu o sumă între 1 şi 2 milioane de lei, care să reflecte importanţa acestui gen cinematografic.

“Voi face această propunere Centrului Naţional al Cinematografiei, dar şi Studioului VIDEO ART, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, urmând să analizăm cea mai eficientă modalitate prin care filmele documentare şi creatorii să primească sprijinul necesar”, precizează ministrul, într-o declaraţie de presă.

El subliniază că documentarele sunt “mărturii ale societăţii noastre şi au menirea de a transcende vremurile”.

“În contextul social actual, sprijinirea creatorilor de filme documentare este o necesitate, astfel ca viitoarele generaţii să nu uite şi să aibă o perspectivă asupra realităţilor noastre. Dubla nominalizare la Premiile Oscar a filmului “Colectiv” ne arată că valoarea producţiilor româneşti este universală. În acelaşi timp, nominalizarea coproducţiei internaţionale “Quo Vadis, Aida”, la cel mai bun film străin, o coproducţie în care România a participat prin sprijinul acordat de CNC, ne arată că producătorii români încep să aibă un cuvânt de spus în cinematografia mondială, iar relaţiile pe care aceştia le construiesc nu pot decât să aibă un rol benefic pentru cultura românească. Ministerul Culturii trebuie să fie în continuare alături de creatori, nu doar prin vorbe, ci şi prin măsuri care să servească întregului sector”, arată Bogdan Gheorghiu.

Ce bani alocă statul pentru filme

Centrul Național al Cinematografiei a anunțat ieri organizarea concursului de selecție a proiectelor cinematografice, în vederea acordării de credite financiare directe pentru producția de filme și dezvoltare de proiecte cinematografice.

Totalul fondului alocat pentru sesiunea I 2021 a concursului de selecție a proiectelor cinematografice este de 20.000.000 lei, adică aproximativ 4 milioane de euro.

Banii vor fi distribuiți pe categorii, după cum urmează:

15 % – 3.000.000 lei pentru filmele de ficțiune de lung metraj debut;
5% – 1.000.000 lei pentru filmele de ficțiune de scurt metraj;
10% -2.000.000 lei pentru filmele de ficțiune de lung și scurt metraj tematice;
10% – 2.000.000 lei pentru filmele documentare;
10% – 2.000.000 lei pentru filmele de animaţie;
49% – 9.800.000 lei pentru filmele de ficţiune de lung metraj;
1% – 200.000 lei pentru dezvoltarea proiectelor de filme de lung metraj ficţiune, documentare și de animaţie, din care 150.000 lei – ficțiune; 25.000 lei – documentar și 25.000 lei – animație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.