3 noiembrie 2019

30 de ani de la Revoluția anticomunistă din Cluj, expoziție cu fotografii în stradă și la muzeu

By In Esenţial

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) va inaugura în 21 noiembrie, ora 18.00, o expoziție dedicată Revoluției din 1989, la 30 de ani de la Revoluția anticomunistă de la Cluj, care s-a soldat cu zeci de morți și răniți.

”Expoziţia porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989”, explică reprezentanții MNIT.

”Fiind o expoziţie de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoţional prin stimulare senzorială și mai puțin pe relatarea de fapte, mărturii sau interpretări ale evenimentelor din decembrie 1989. Într-un mod subiectiv, sobru şi decent, vom pune accent pe drama personală, promovând gândirea critică şi declanșând o dezbatere interioară asupra datoriei civice în epoca contemporană”, spun organizatorii.

Actorul Călin Nemeș declanșează Revoluția anticomunistă de la Cluj. 21 decembrie 1989, ora 15.30. Foto Răzvan Rotta

Conform directorul creativ al proiectului, Geanina Simion, piesa centrală a acesteia este îmbrăcămintea lui Mihai Călin Țiclete, unul dintre cei care au fost omorâți la Revoluție la Cluj, îmbrăcăminte intactă din ziua Revoluției, conform ActualdeCluj.ro. Țiclete e fost desfigurat complet de un glonț.

Tot MNIT va expune deja cunoscutele fotografiile lui Răzvan Rotta, fost profesor de limba română, apoi, după Revoluție, om de afaceri de succes în retailul cu mașini, pe semipietonala de pe BVD Eroilor. Rotta a reușit un set senzațional de fotografii cu Revoluția din Cluj, vândute apoi de acesta celebrei reviste Paris Match care le-a făcut celebre în toată lumea și l-au îmbogățit pe autor.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.