25 aprilie 2016

Linoleum şi Call it art!, noile premiere la Teatrul Naţional

By In Actualitate, Teatru

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului LINOLEUM de Vladimir și Oleg Presniakov, traducerea: Mașa Dinescu, în cadrul Programului „Teatru-forum“, care va avea loc în Sala mare, marți, 26 aprilie 2016, de la ora 19:00. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 8 mai 2016, ora 19:00. Regia e semnată de Alexandru Dabija. 

Doi inși, închiriază un apartament într-un cartier sărac și se hotărăsc să-l renoveze. Sub podeaua acoperită cu linoleum, găsesc un cadavru de care vor neapărat să scape, însă își face apariția proprietarul, care află că omul vânăt este… fratele celor doi. Pentru a scăpa de cadavru, începe o odisee delirantă. Printre altele, ei hotărăsc să-l ducă în aeroport, să-l târască pe pista de decolare pentru a înscena moartea insului necunoscut: „Trebuie mers și văzut pe unde e mai puțin periculos să-l târâm prin aeroport… și să alegem zborul sub care să-l vârâm… Să vedem ce și când decolează”. În aeroport întâlnesc un Băiețel, care le povestește despre celebrul pianist rus Anton Rubinstein și cât de aproape a fost el, dintr-o eroare de control la graniță, să fie deportat în Siberia. Dar cadavrul începe să se miște, și-atunci lumile se amestecă, atunci când mortul le spune: „vă propun să recapitulați în liniște ce vi s-a întâmplat pe ziua de azi (…)?! Și cum se face că mă auziți și mă vedeți pe mine, mortul – nu vă dați seama? Fiindcă și voi sunteți…”

„E un teatru simplu, direct, adevărat” le spunea regizorul Alexandru Dabija, actorilor. „Cheia este în felul în care ne purtăm cu cadavrul. Aici piesa zboară din realism și trece în altceva. Cine-i mortul pe care l-ați scos de sub linoleum? Ce facem noi cu un cadavru? Sunt întrebări la care vă invit să răspundeți”.

LINOLEUM

Frații Oleg și Vladimir Presniakov scriu în tandem. Semnătura sub care publică, frații Presniakov, a devenit, rapid, „marcă înregistrată” a teatrului rusesc. S-au născut la Ekaterinenburg, făcându-și studiile la Universitatea Gorki din orașul natal. Sunt romancieri, dramaturgi, scenariști, regizori, fiind considerați cei mai jucați dramaturgi ruși, după Cehov. Au devenit cunoscuți cu piesa Terorism, care le-a adus celebritatea internațională, fiind jucată din Europa (Anglia, Germania, Suedia, Polonia, Norvegia, Spania, Irlanda) până în Australia. Teatrul de Artă din Moscova (MHAT) a organizat un Festival Presniakov cu spectacole bazate exclusiv pe textele lor. Dialogul pieselor scrise de ei pare luat direct din stradă, ei examinând, de fapt, cu tristețe și umor, viața în Rusia de azi. Piesa Linoleum a apărut în volumul Cel mai bun, publicat în 2005.

Call it art!

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Call it art! concept de Alexa Băcanu și Leta Popescu, doi regizori tineri, independenţi, care va avea loc în Studioul „Euphorion“, miercuri, 27 aprilie 2016, de la ora 19:00.

Call it art! pleacă de la ideea interacțiunii cu publicul, care este invitat să-și exprime preferința pentru una din cele șase opere de artă contemporană expuse deasupra unor acvarii cu lichid colorat galben, mov, albastru, portocaliu, verde și roșu. Totodată, vom asista la o prelegere despre arta contemporană și Marcel Duchamp ori Damien Hirst, la un performance comic, la o luare de poziție a bisericii împotriva artei contemporane, la interviuri cu artiști plastici, la o licitație a doua opere de artă contemporană, toate scenele fiind susținute cu mult umor de cei cinci actori.

 

LETA POPESCU (n. 1989) se află la a șasea colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca. A realizat asistenţă de regie la spectacolele Steaua fără nume (regia Alexa Visarion), Sânziana şi Pepelea (regia Alexandru Dabija), Mein Kampf (regia Alexandru Dabija) şi Clovni extratereştri (regia Eli Simon). A regizat spectacolul American dream de Nicoleta Esinencu la Studioul „Art Club“. A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj, secţia Regie, în 2013 şi este în prezent masterandă în cadrul aceleiaşi facultăţi. Pentru co-regia spectacolului Parallel, realizat la Fabrica de Pensule Cluj, Leta Popescu a împărțit Premiul UNITER 2014 pentru DEBUT cu Lucia Mărneanu, performer în spectacol şi cu Ferenc Sinkó, co-regizorul şi coregraful spectacolului. Din 2013 activează atât în zona teatrului independent cât și în teatrele de stat.

Alexandra Băcanu este dramaturg și însărcinat cu relațiile publice la Asociația Reactor de creație și experiment din Cluj. A publicat, la editura clujeană Limes, piese de teatru în volumele Studii de teatru şi film: Piese şi scenarii 2008-2009 şi Studii de teatru şi film: Piese de teatru 2009-2010. Numeroase din textele scrise de ea s-au montat la Reactor de creație și experiment, Teatru 2.0, Enigma Cafe din Cluj Napoca, UAD Tîrgu Mureş, Arca lui Noe din Bucureşti, Teatru ’74 din Tîrgu Mureş, 2009. La diferite teatre din țară i s-au montat și o serie de piese pentru copii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.