UPDATE 

USR-PCR? Uniunea Scriitorilor din România intimidează vocile critice din interior

ActiveWatch consideră că, prin încercările de a reprima vocile critice din interior la adresa instituției, Uniunea Scriitorilor din România (USR) face dovada unor mentalități totalitare și își încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie și de expresie*.
Solicităm public Uniunii Scriitorilor din România să adopte un comportament transparent în ceea ce privește funcționarea și folosirea resurselor și să oprească hărțuirea scriitorilor care fac publice suspiciuni privind disfuncționalitățile USR.
Raportul nr. 1 din 23 februarie 2016 al Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere din USR a propus excluderea din componența USR a scriitorilor Dan Mircea Cipariu și Grigore Șoitu, membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org), pe motiv că demersurile lor publice – articole publicate, acțiuni intentate în instanță – „au cauzat prejudicii materiale, morale şi de imagine grave U.S.R. şi membrilor acesteia”.
Cei doi scriitori au prezentat în mai multe rânduri faptele pe care au afirmat că se întemeiază criticile și acțiunile lor publice la adresa USR și au acuzat public lipsa unui dialog în urma căruia să se realizeze o reformă a instituției USR.
Printre altele, în conținutul raportului de excludere, Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere  din USR nu a contrazis aceste acuzații, ci a folosit un comentariu a cărui sursă nu era menționată pentru a ilustra că Uniunea a fost prejudiciată de scriitorul Cipariu. În plus, Raportul Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere menționează un articol critic al lui Grigore Șoitu la adresa activității de critic literar a lui Nicolae Manolescu ca un exemplu de atac la adresa USR, echivalând protejarea imaginii instituției cu protejarea intereselor și a imaginii conducerii actuale.
De asemenea, Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere a propus și sancționarea cu suspendarea calităţii de Preşedinte al Filialei Bucureşti – Traduceri Literare a scriitorului Peter Sragher, pentru că „a înţeles să participe la întrunirea Consiliului USR (CUSR) şi să facă publice către persoane care nu sunt membre U.S.R. şi care desfăşoară vădite activităţi împotriva U.S.R., detalii ale şedinţei CUSR, decontextualizate, fără vreo referire la comunicatul U.S.R. şi fără avertizarea colegilor din Consiliul U.S.R”.
Aceeași Comisie de Monitorizare, Suspendare și Excludere a USR a propus și sancționarea cu avertisment a scriitorilor Daniel Vorona, Paul Cernat și Florin Iaru, „cu consecinţa aducerii la cunoştinţa acestora a faptului că desfăşurarea în mod direct sau indirect a oricăror activităţi împotriva U.S.R. sau a membrilor acesteia, de natură a aduce atingere prestigiului şi imaginii U.S.R., precum şi nerespectarea normelor deontologice ale breslei scriitoriceşti sunt de natură să atragă sancţiuni statutare”.
Informăm persoanele din conducerea USR că se pot adresa instanțelor de judecată pentru criticile exprimate la adresa lor, noul cod civil oferind toate mecanismele necesare protejării celor care își consideră lezată demnitatea sau imaginea. De asemenea, reamintim conducerii USR că demersurile în fața instanțelor de judecată prin care membri ai Uniunii contestă mecanisme statutare trebuie să fie acceptate ca o formă de control asupra unei instituții de o asemenea importanță publică. Justiția va putea decide de partea cui este dreptatea.
Puteți citi Raportul Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere integral aici: 

*Statut USR, Art. 2: „U.S.R. îşi însuşeşte principiile din Carta Fundamentală a Drepturilor Omului, interzicându-şi promovarea unor atitudini şi aderarea la activităţi contrare demnităţii şi libertăţii umane, precum şi libertăţii de opinie şi de expresie.”
ActiveWatch
Membra a Retelelor Reporteri fara Frontiere si IFEX
——————————————————————-

O nouă precizare Cristian Teodorescu:

Nicolae Manolescu, finalul urît al unei democrații murdare

Pe vremea cînd USR era condusă de Eugen Uricaru, care avea o echipă puternică în jurul său, cu ajutorul căreia își învinsese contracandidatul, pe Nicolae Manolescu, prozatorul a fost atacat în fel și chip de susținătorii lui N. Manolescu. Pe atunci, mulți dintre cei care-i cereau lui Uricaru să demisioneze, fie pentru că nu conducea Uniunea cu destulă transparență, fie pentru că se auzea că Uricaru ar fi avut relații nepotrivite cu Securitatea, admiteau totuși că prozatorul ținea Uniunea pe linia de plutire. Dar susțineau că USR ar fi mers mult mai bine avîndu-l pe Nicolae Manolescu la timonă.
Cînd NM a ajuns președintele USR, mulți și-au zis că fostul critic literar care candidase și la președinția României va fi marele revitalizator al sindicatului scriitoricesc. După ce a devenit președintele USR , N. Manolescu ajunge academician, titlu pe care nemuritorii i-l refuzaseră pînă atunci. Apoi devine ambasadorul României la UNESCO. Asta în timp ce Uniunea Scriitorilor pierde, după un lung proces, Casa Scriitorilor. Casa Vernescu, găinușa cu ouă de aur, grație lui Laurențiu Ulici, rămîne fără chiriași, iar USR renunță la contractul care-i dădea dreptul să dețină sediul asociațiilor USR, într-o clădire din centrul Bucureștiului.
Cu un asemenea bilanț, orice președinte de sindicat și-ar fi dat demisia. N. Manolescu, după ce și-a asigurat și al treilea mandat, ca președinte al USR, prin schimbarea statutului Uniunii, cu ajutorul, n-am alt cuvînt, slugilor sale din Consiliul Uniunii, acum, cînd e contestat cu legea în mînă, a inventat o comisie prin care contestatarii săi pot fi dați afară din USR. Urît final de carieră pentru criticul cu acest nume și murdară înțelegere a democrației pentru cineva care a candidat la președinția României.

Precizare Ştefan Agopian:

Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a decis în reuniunea din 10 decembrie 2015 să fie publicat următorul avertisment: în cazul în care un membru al U.S.R. va ataca neîntemeiat U.S.R. ca instituţie sau va aduce atingere demnităţii colegilor lui din U.S.R., prin atac la persoană, denigrare, injurie în spaţiul public, asociere la campanii denigratoare, Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere va propune, conform Statutului, sancţionarea sau excluderea sa din U.S.R.

Această hotărîre reprezintă o schimbare a Statutului USR. Conform legii, această schimbare trebuie înregistrată în Registrul
special al asociațiilor și fundațiilor, pentru a putea fi aplicată. Oare Uniunea Scriitorilor a făcut această înregistrare ?

 UPDATE
Reacţia lui Alex Goldiş, lector universitar doctor la Litere, UBB Cluj, critic literar:
 Goldis
Rușinos ce s-a întâmplat săptămâna asta la vârful USR. Nu cunosc fiecare caz în parte, însă poate această Comisie de Monitorizare, Suspendare și Excludere (din care fac parte Mircea Mihăieș, Daniel Cristea-Enache, Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Coșoveanu și Răzvan Voncu) explică ce înseamnă „prejudicii morale și de imagine aduse USR” de către Florin Iaru, unul dintre poeții-fanion ai Generației 80 și printre cei mai vizibili/vii jurnaliști culturali pe care-i avem. Faptul că Iaru e în USR nu poate aduce, după mine, decât beneficii de imagine, față de alți membri care nu fac cinste titulaturii.
Nici „găzduire de comentarii antisemite” în cazul lui Paul Cernat nu înțeleg ce înseamnă, în afara faptului că membrii USR pot fi trași de acum la răspundere nu doar pentru opiniile lor – ceea ce e deja destul de grav -, ci și pentru orice comentariu (al altcuiva) care apare pe wall-ul lor. În plus, oricine-l știe pe Paul Cernat, tip cu simpatii de stânga, nu poate să catalogheze decât rea-credință și falsificare grosolană a realității afirmația că criticul ar avea parti-pris-uri legionare.
În schimb, deciziile acestei Comisii îmi sună a abuz, a încălcare a libertății de expresie într-o breaslă pentru care ea e fundamentală – și, nu în ultimul rând, încercare de intimidare a oricărei critici la adresa modului de funcționare a USR.
Precedentul, care amintește de epurările ideologice ale anilor 50, e extrem de periculos și mă aștept la poziționări publice ale membrilor Uniunii pe care aceste abuzuri nu-i reprezintă.
—————————————————————————————————–
Un nou scandal de proporţii zguduie Uniunea Scriitorilor din România. Nume importante din literatură au fost sancţionate, inclusiv cu eliminarea din Uniune.
Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a Uniunii Scriitorilor din România, formată din Mircea Mihăieş (Preşedinte), Adrian Alui Gheorghe, , Gabriel Coşoveanu, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu (membri) a prezentat raportul privind încălcările statutului U.S.R. de către unii membri ai U.S.R. şi a propus o serie de măsuri.
Consiliul Uniunii Scriitorilor a dezbătut propunerile Comisiei şi a hotărât prin vot următoarele sancţiuni: excluderea din U.S.R., pentru grave încălcări ale statutului şi ale deontologiei a scriitorilor Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu; avertisment, pentru comentarii antisemite pentru Daniel Vorona şi găzduire de comentarii antisemite, Paul Cernat; avertisment, pentru prejudicii morale şi de imagine aduse U.S.R. pentru poetul Florin Iaru; suspendare din funcţia de preşedinte de Filială, pentru prejudicii morale şi de imagine aduse U.S.R. pentru Peter Sragher.
Mâine revenim şi cu opinii din rândul intelectualilor clujeni. Acum vă prezentăm situaţia din Bucureşti şi reacţiile apărute deja.

iARU

Reacţia lui Florin Iaru: Aţi pizdit-o!

Dragi membri ai Comisiei de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, respectiv Mircea Mihăieș (Preşedinte), Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Cosoveanu, Daniel Cristea-Enache, @Razvan Voncu (membri), ați pizdit-o. Pe bune.

Vă convoc pe toți, în fața Comisiei de Onoare şi Demnități, să probați PRIN ORICE înscris, informație sau dovadă publică și privată vreuna dintre acuzațiile aduse împotriva mea. Vreau să văd cu ochii mei cum anume și în ce împrejurări am adus prejudicii Uniunii Scriitorilor din România.
Cum nu aveți nici măcar o singură dovadă (dimpotrivă, aveți, cu duiumul, acuzații personalizate de rele practici, rea voință, incompetență și abuz), abia aștept să vă rușinez în public. Pentru că voi cere și prezența mass-media.
Evident, știind că ați votat în cunoștință de cauză, nu puteți refuza accesul presei la confruntarea solicitată de mine.
Mîine mă adresez oficial Uniunii Scriitorilor, dar azi vreau să vă dau nițel handicap.

CRISTIAN TEODORESCU
Cristian Teodorescu (c) pagina personală de Facebook
Reacţia prozatorului Cristian Teodorescu:
Mircea Mihăieș, ești într-o greșeală fatală

Dragă Mircea, văd că ești președintele Comisiei de monitorizare, suspendare și excludere a membrilor USR. Nu știu cînd a fost înființată această comisie, dar în numele unei vechi prietenii, aș fi fost mulțumit dacă nu tu ai fi fost președintele ei. Uniunea Scriitorilor e un soi de sindicat, dar asta nu înseamnă că membrii săi sînt legați de acest sindicat pînă într-acolo încît să nu-și poată manifesta nemulțumirea, fie și recurgînd la arbitrajul tribunalului, față de felul în care sindicatul lor funcționează.
Pînă să apară comisia al cărei președinte ești a existat o comisie de onoare, al cărei rost era să-i excludă, sau nu, pe acei membri care făceau de rîs breasla ori îl pupaseră în dos pe Ceaușescu, sau care încercaseră să-i dea pe mîna Securității pe confrații lor.
Comisia aceea, pe care am condus-o un timp, ca proaspăt membru al USR, mi-a dat numai bătaie de cap. Numai în privința pupării lui Ceaușescu în cur – delict de complicitate cu dictatorul! – ar fi trebuit excluși din Uniune peste jumătate dintre membrii ei, iar dacă mai luam în calcul și relația cu partidul totalitar, PCR, nu știu dacă ar mai fi rămas 100 de membri ai Uniunii care să nu trebuiască dați afară.
Recunosc că atunci nici un scriitor n-a fost dat afară din Uniune. Singurul exclus a fost Eugen Barbu, înainte de inființarea acestei comisii, pentru a cărui trimitere la plimbare am votat și eu, fără șovăială. Pentru porcăriile pe care le făcuse scriitorilor, ca braț de presă al Securității. După aceea însă, cînd venea unul sau altul să-mi spună că nu știu cine trebuie dat afară din Uniune, îi întrebam pe amatorii de excluderi dacă nu cumva scriseseră și ei ceva asemănător motivelor pentru care ei voiau să fie dați alții afară din Uniune.

Uniunea ScriitorilorBun

Acum, cînd Uniunea Scriitorilor nu mai e vînată și suprevegheată de stat, ca pînă în 1990, și cînd membrii ei nu mai pot fi acuzați ca în primul an de după revoluție că au făcut și-au dres pentru a susține dictatura, văd cum conducerea acestui sindicat umblă să-i excludă pe cei care cred că actuala conducere a sindicatului nostru își face prost datoria sau chiar încalcă legea.
Dacă actuala conducere a USR nu vrea să să scoată la iveală actele contabile de care răspunde, așa cum îi cer unii dintre membrii acestui sindicat, crezi, Mircea Mihăieș, că ăștia trebuie excluși din Uniune fiindcă se adresează Justiției din cauză că onor conducerea USR nu le răspunde? Sau crezi că cei care se opun și azi modificării monstruoase a statutului USR, prin care Nicolae Manolescu a fost ales și pentru a treia oară președintele USR, vor să dea o lovitură statului în stat al Uniunii Scriitorilor ? Căci dacă țărișoara, așa cum e ea, nu acceptă ca o persoană să fie aleasă și a treia oară în funcția de președinte, unii dintre noi vin și spun că USR nu are pe altcineva mai bun. Așa să fi fost, dar trebuia ca principiul din statut să fie modificat cu statut cu tot pentru realegerea lui Nicolae Manolescu?
De-abia acum, unii dintre cei care fac parte din conducerea USR se expun unei posibile excluderi, de astă dată cu legea în mînă. Ceea ce mă face să înțeleg de unde vi se trage unirea în cuget și-n simțiri, de parcă ați fi votat un soi de țar al scriitorimii române, bătîndu-vă joc de fostul statut al USR.

 

7 COMENTARII

  1. “Paul Cernat, tip cu simpatii de stânga” – poate nu stiati, dar si comunistii au persecutat evrei. Multi dintre ei au fost nevoiti sa plece din URSS in Israel! Nu v-ati lamurit inca cat de buni sunt comunistii si simpatizantii lor?

  2. pre limba lor vor piei, cei care vor fi făcut comisia asta a ruşinii.
    va atrage asupra lor atenţia celor care încă mai au judecata limpede şi degrabă jos vor ajunge.
    aşa să le ajute zeul ăla la care slujesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.