9 februarie 2016

Patru asociaţii culturale critică noua Federație a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule

By In Actualitate, Vizual

Patru asociaţii, un dramaturg, un regizor şi un arheolog au remis redacţiei clujulcultural.ro o scrisoare deschisă pe tema scandalului de proporţii care divizează Fabrica de Pensule.

Despre acest scandal clujulcultural.ro a scris pe larg AICI

Redăm integral scrisoarea în care critică acţiunile noii  Federații a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule: 

Scrisoare deschisă

Către comunitatea Fabricii de Pensule,

Ne arătăm îngrijorarea față de conflictul din Fabrica de Pensule, dezacordul față de situația creată prin înregistrarea mărcii numelui și a logo-ului – bunuri comune ale comunității Fabricii de Pensule – de către un grup de persoane din această comunitate și mai ales față de rațiunile din spatele acestui demers.

Fabrica de Pensule a reprezentat până acum un punct de reper pentru arta contemporană și cei implicați în a o produce și a o susține. Fabrica de Pensule reprezintă, în esență, un spațiu interdisciplinar, cadru de întâlnire, prijlej de colaborare și de schimb de experiență, de care se bucură nu doar artiștii, galeriile și organizațiile din Fabrica de Pensule, ci și semnatarii acestei scrisori. Deschiderea spre colaborare și spre idei noi, sprijinul profesional și încurajarea pe care membrii acestei comunități l-au arătat în nenumărate colaborări cu alți artiști sau organizații face parte, credem noi, din spiritul acestui spațiu și, totodată, dintr-un mod sănătos de a ne raporta nu doar la scena culturală, ci și la un fel de exista. Deși diferiți, împreună formăm un prezent cultural mai important decât noi, față de care suntem cu toții responsabili.

pensule

Confiscarea în secret a identității unui astfel de organism și oferirea de “protecție” asupra lui (în fond, față de cine?) este un act ofensator față de întreaga comunitate artistică, act față de care manifestăm un profund dezacord. Protejarea de către o parte a membrilor unei comunități a numelui comunității față de acțiunile activiste sau viziunile politice ale altor membri ai comunității formează un scenariu absurd care nu are nicio legătură cu felul în care ne imaginăm construcția culturală în acest secol și dreptul la liberă exprimare. Considerăm acest act cu atât mai dezagrabil, cu cât justificarea lui invocă simțul de proprietate a primului venit, deși Fabrica de Pensule e un construct colectiv consolidat de-a lungul anilor și prin contribuția oamenilor care i s-au alăturat pe parcurs.

Sperăm ca membrii comunității Fabricii de Pensule, fie că fac parte din Federația Fabrica de Pensule, fie din nou-fondata Federație a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, fie că sunt oameni care cred în forța și importanța acestui spațiu, să găsească o soluție constructivă la acest conflict, în beneficiul întregii scene culturale contemporane și a ceea ce constituie Fabrica de Pensule pentru ea.

Cu respect pentru comunitatea Fabricii de Pensule,

Semnatari:

Asociația Reciproca

Asociația Reactor de creație și experiment

Asociația Váróterem Projekt

Asociația SHIFT

Dramaturg Petro Ionescu

Regizor Raul Coldea

Arheolog Apai Emese “

 

5 Comments
 1. Mohai Pop 12 februarie 2016

  Dragilor,

  Imi pare rau ca am lasat maimutza libera si a stricat si Fabrica si Pensulele. Sunt Sigur ca Istvan nu a vrut sa strice asa cum nci porcul in ciuperci nu-si da seama ca lacomia lui distruge. Poate e si vina mea; am vrut un porc cat mai mare.

  Reply
 2. Avocat Furtuc Ciordit 12 februarie 2016

  Ce rău îmi pare că nu mi’am dat seama că brandul FABRICA DE PENSULE nu a fost inregitrată… de-aş fi pus eu mâna pe acest brand deja aş fi făcut avere din procese ÎMPOTRIVA celor din fabrică :o)

  Reply
 3. […] Articolele publicate prompt pe acest subiect le puteţi citi AICI şi AICI […]

  Reply
 4. Csilla 10 februarie 2016

  Isi exprima dezacordul mai ales pentru ratiunile din spatele acestui demers?
  Ma intreb daca semnatarii sunt atat de naivi sau au profitat pe urmele Federatiei Fabrica de Pensule, de dezaproba cu stupoare ratiunile din spate?
  Bine cu nu au zis din start: lasati-le sa fure mai departe linistit imaginea si proiectele voastre, sa foloseasca de munca voastra sa sa profite de tot capitalul de imagine, deoarece e asa de frumos cum privim de dinafara, ca nu e nevoie de schimbare.
  Pe cand Federatia Fabrica de Pensule si membri Consiliului Director al acesteia si-au insusit rolul porcilor dintr-o ferma de animale orwelliene, mai vin unii sa sustina aceasta ferma, ca arata bine din partea cealalta a gardului.
  Fix ca argumentele lui Ceausescu in 1989 ca el nu intelege de ce se vrea schimbare cand totul e asa de bine si frumos in tara asta. Mi se pare de o naivitate uimitoare …

  Reply
  • Redactia 10 februarie 2016

   Poate sunt manipulati, poate dezinformati sau poate chiar asta cred ei. E democratieee

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.