4 februarie 2016

Monografie despre oculistul Ioan Molnar Piuariu, lansată de criticul Mircea Popa

By In Carte

Fundația Culturală Carpatica, Primăria Comunei Sadu (județul Sibiu) și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea monografiei Ioan Molnar Piuariu (ediția a II-a, revăzută și adăugită) realizată de criticul și istoricul literar clujean Mircea Popa.

Prezintă: Gelu Neamțu, Remus Câmpeanu.

Moderator: Ionel Vitoc.

Evenimentul va avea loc vineri, 5 februarie 2016, începând cu ora 12.00, la Casa Artelor (Bulevardul Eroilor nr. 16, Cluj-Napoca).

 Coperta Ioan Molnar Piuariu

 

Profesor de oculistică la Liceul Academic din Cluj în perioada 1791-1815, Ioan Molnar Piuariu poate fi socotit cel dintâi profesor universitar român din orașul nostru. Mare maestru în chirurgia ochilor, el a fost în același timp unul dintre străluciții reprezentanți ai Școlii Ardelene, scriind sau editând cărți cu caracter filologic, medical, istoric, religios sau de educare a maselor.

Originar din localitatea Sadu de lângă Sibiu, satul care ni i-a dat pe Ioan Inochentie Micu-Klein și pe nepotul său Samuil Micu, Ioan Molnar Piuariu merită din plin recunoștința contemporaneității, care îi aduce neprețuitul său omagiu la împlinirea a 200 de ani de la moartea sa.

Mircea Popa

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.