26 ianuarie 2016

Raport oficial. Care au fost atuurile Clujului şi ce trebuie să mai facă pentru a deveni Capitală Culturală Europeană

By In Actualitate, Clio

Experţii internaţionali au dat astăzi publicităţii raportul privind dosarele de candidatură ale celor 14 orașe din România care au candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Documentul a fost postat de responsabilii de la Asociaţia  2021- Cluj Capitală Europeană pe contul de Facebook.

După cum se ştie, pe lista scurtă au intrat doar 4 oraşe, Baia Mare, Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Decizia finală va fi luată în luna octombrie, când va fi comunicat câştigătorul.

Care au fost atuurile evidenţiate de cei 12  experţi şi expuse în raport:

“susținerea politică și administrativă este puternică, iar implicarea civică a fost constantă pe durata procesului candidaturii și a realizării strategiei culturale. Juriul încurajează dezvoltarea proiectului Academia Deschisă a Schimbării și, de asemenea, apreciază faptul că aplicația și prezentarea acesteia a fost rezultatul unui efort susținut, derulat pe parcursul a cinci ani. De asemenea, conceptul candidaturii East of West este considerat a fi puternic și reprezentativ pentru oraș. A fost apreciată asumarea în cadrul aplicației a situației comunității rome din Cluj-Napoca, precum și dorința de a promova multilingvismul (cinci limbi) în cadrul programului cultural. Juriul a considerat ca fiind bine construit programul general de dezvoltare a audienței, precum și proiectele referitoare la dezvoltarea participării publice. Evaluarea și monitorizarea sunt considerate a fi puternice, dar supradimensionate”, relevă raportul.

Servus Cluj

De asemenea, în vederea îmbunătățirii aplicației pentru runda finală, juriul recomandă: simplificarea mecanismului de evaluare și monitorizare, relaționarea mai eficientă cu mediul de afaceri și identificarea obiectivelor clare în această direcție, dezvoltarea proiectului Cluj Media City și relaționarea cu dimensiunea artistică a programului, dezvoltarea strategiei de comunicare dincolo de componenta digitală. Nu în ultimul rând, juriul consideră unele dintre proiectele aferente liniilor de program WEAST ca fiind puternice și reprezintând o bază solidă pentru dimensiunea europeană, în vreme ce altele nu sunt la fel de solide precum conceptul. Moștenirea proiectului Capitalei Culturale trebuie tradusă în obiective clare.

Mâine are loc Adunarea Generală a Asociaţiei Cluj Capitală Europeană 2021, de la ora 14.00, la Casino Parcul Central.

1 Comment
  1. […] raportului dat publicităţii de experţii UE  marţi seară, citat de clujulcultural.ro AICI, noua conducere trebuie să rescrie complet aplicaţia pentru a avea şanse la titlul […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.