Ziua Maghiară aduce la TIFF filme bune şi un concert atractiv

A 7-a Special

Pe 3 iunie, la TIFF, Ziua Maghiară aduce invitați renumiți și șase filme în premieră. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall, premiat la Karlovy Vary.

Programul se poate consulta AICI

Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Mirage, în care joacă și Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu.

În Valurile iubirii / Szerelempatak, proiectat în numeroase festivaluri, sătenii de etnie maghiară dintr-un sat transilvănean povestesc despre viață și iubire.

În Ziua Maghiară, pe 3 iunie, la Casa TIFF, de la 22.45, sZempöl Offchestra va susține un show irezistibil, pornind de la un energic stil de balkan-teatro-disco.

Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunio, Hungarian National Film Fund, Institutul Balassi din București.

Tudor Giurgiu ecranBUN

Filmele proiectate în cadrul zilei maghiare:

Ambasadorul din Berna / The Ambassador to Bern / A berni követ, r. Attila Szász (Ungaria)

Cădere liberă / Free Fall / Szabadesés, r. György Pálfi (Ungaria-Coreea De Sud-Franţa)

Din motive inexplicabile / For Some Inexplicable Reasons / Valami furcsa es megmagyarazhatatlan, r. Gábor Reisz (Ungaria)

Miraj / Mirage / Délibáb, r. Szabolcs Hajdu (Ungaria-Slovacia)

Țara furtunilor / Land Of Storms / Viharsarok, r. Ádám Császi (Ungaria-Germania)

Valurile iubirii / Stream of Love / Szerelempatak, r. Ágnes Sós (Ungaria)

Coordonatorul Zilei Maghiare, Zagoni Balint, a declarat: „Am invitat filmele care au avut succes la festivaluri de filme cât și în fața publicului maghiar, cred că e cea mai tare selecție din ultimii 3-4 ani, și cele mai multe filme proiectate în cadrul zilei maghiare (6 filme + proiecția specială Escortata). Anul trecut am avut trei filme + o proiecție specială dedicată lui Miklos Jancso, în 2013 4 filme + o expoziție.
Am căutat și conexiuni între filmele proiectate anterior și afterlife-ul filmelor respective. Ceea ce ar putea fi interesant: în 2013 a fost la TIFF și Agnes Havas, directoarea Hungarian Film Fund (CNC-ul din Ungaria), instituție aflată atunci în plină reconstrucție. Până atunci noul sistem nu prea avut succese notabile, dar anul trecut White God a câștigat Un Certain Regard la Cannes, iar în acest anSon of Saul a câștigat vreo 4 premii la Cannes.
De asemenea, For Some Inexplicable Reason este un film de diplomă, destul de low-budget, cca. 20.000 euro, totuși a devenit al treilea film maghiar în box office-ul din Ungaria din 2014, cu peste 50.000 de spectatori. Regizorul a câștigat o bursă la Cannes Cinefondation Residence pentru dezvoltarea următorului scenariu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *