Toamna Muzicală Clujeană la final

Muzica Special Spectacol

Programul „Toamnei Muzicale Clujene”, continua cu trei recitaluri camerale care readuc pe scena festivalului două cvartete clujene foarte îndrăgite.

Este vorba de Cvaretul Transilvan şi Cvartetul Arcadia. Totodată, în ultima săptămână de festival vine la Cluj-Napoca tânărul pianist Rémi Geniet, la al cărui recital nu mai sunt deja bilete.

Vă aşteptăm astfel, luni, 23 octombrie, de la ora 19, la Sala Studio a Academiei de Muzică să-i ascultaţi pe membrii Cvartetului Transilvan, alături de invitaţii lor Simina Croitoru şi pianistul Mihai Ungureanu, interpretând Cvartetul de coarde în Fa major, de Maurice Ravel şi Concertul pentru vioară, pian şi cvartet de coarde de Ernest Chausson.

Intensa activitate artistică a Cvartetului Transilvan se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival, cele din Aldeburgh, Bath, Edinburgh, Belfast, Kuhmo, Bad Gleichenberg, Salzburg, Chemnitz, Salamanca, Eche-sur-Alzette, Aix-en-Provence.

În nenumăratele concerte susținute în străinătate, Cvartetul a evoluat în săli de concert renumite: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Maltings Hall (Aldeburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandell Hall (Chicago), Willshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royale (Bruxelles).

Cvartetul Transilvan a colaborat în interpretări camerale de excepție cu artiști consacrați, atât în România, cât și pe mari scene ale lumii: Ştefan Ruha, Cristina Anghelescu, Marin Cazacu, Dana Borşan, Aurel Marc, Adriana Bera, Daniel Goiţi, Mihai Ungureanu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Mirel Iancovici, Şerban Lupu, Aurelian Octav Popa, Rudolph Firkushny, Michel Bourdoncle, Rita Sloan, Erik Friedmann, Luz Leskowitz, Sharon Bezaly, Jeremy Menuhin, Vladimir Mendelsohn, Aaral Arad, Dejan Lazic, Götz Teutsch, János Bálint.

Repertoriul Cvartetului cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute).
În cei peste douăzeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2000 de concerte, reprezentând totodată România și prin concerte organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale).

Miercuri, de la ora 19, pe scena aceleiaşi săli va urca mult aşteptatul pianist Rémi Geniet, care va susţine un recital cu lucrări de Ludwig van Beethoven, Serghei Prokofiev şi Maurice Ravel.

Laureat al mai multor competiţii internaţionale, câştigător al Premiului II la Concursul Internaţional „Queen Elizabeth” (2013) şi cel mai tânăr câştigător al Concursului Internaţional „Beethoven” de la Bonn, Rémi Geniet este unul dintre cei mai proeminenţi pianişti ai generaţiei sale. În 2015 i-a fost decernat Premiul I la Young Concert Artists International Auditions din New York.

Rémi Geniet colaborează cu orchestre ca Filarmonica şi Orchestra Simfonică de Stat din Sankt-Petersburg, Orchestra Simfonică de Stat „Noua Rusie”, Orchestra Filarmonicii „Ural”, Filarmonica Regală Flamandă, Filarmonica din Luxemburg, Orchestra Naţională a Belgiei, Sinfonia Varsovia, Orchestre d’Auvergne, Orchestre national de l’Île-de-France, Orchestre national de Mulhouse, sub bagheta dirijorilor Marin Alsop, Emmanuel Krivine, Edo de Waart, Alan Buribayev, Enrique Mazolla, Ernest Martinez-Izquierdo, Robert Trevino, David Niemann, Roberto Forés Veses, Eduard Topchjan, Volodimir Sirenko, Michael Hofstetter, Stephan Blunier, Adrian Leaper şi Pavel Gerstein.

Printre angajamentele recente, regăsim concertele cu Orchestra Simfonică KBS din Seul, Hong Kong Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Hiroshima şi Filarmonica din Kansai.
Debuturile cele mai importante din această stagiune includ concerte cu Orchestre de la Suisse Romande din Geneva (împreună cu dirijorul Jérémie Rhorer şi pianistul Adam Laloum), Orchestra Simfonică din Saint Louis (cu Christian Arming), Kitchener Waterloo Symphony din Canada (cu Mei-Ann Chen), Orchestra Simfonică din Barcelona (sub bagheta lui Eduardo Portal), precum şi primul său recital pe o scenă românească (la Cluj-Napoca).

Invitat la cele mai importante serii de concerte şi festivaluri din Franţa, Rémi susţine recitaluri la Auditorium du Louvre, Piano aux Jacobins, Piano à Lyon, Festivalul Internaţional de Pian „La Roque d’Anthéron”, Festival de Radio France, La Folle Journée, La Grange de Meslay, Lille Piano(s) Festival, Festival de Pâques din Aix-en-Provence, seria „L’âme du Piano” de la prestigioasa Salle Gaveau, seria „New Generation” a Fundaţiei Louis Vuitton.

În afara Franţei, Rémi a susţinut recitaluri la Carnegie Hall, München Gasteig, NDR Hanover, la Viena, Geneva, Ghent şi Bruxelles. A fost invitat la festivaluri de prim rang, ca cele de la Verbier, Colmar, Mecklenburg-Vorpommen, Festivalul Internaţional de Iarnă din Sankt Petersburg, Festivalul „Euriade” din Olanda, Festivalul „Bach” din Montréal, Festivalul din Interlaken. În 2016, la invitaţia violonistului Renaud Capuçon, a participat la Les Sommets Musicaux de Gstaad, unde i-a fost decernat Premiul „André Hoffmann”.

Compact discul său de debut, cu lucrări de Johann Sebastian Bach, a primit distincţia „Diapason d’Or” a anului 2015, iar cel de-al doilea album, cu sonate de Beethoven, a fost foarte bine primit de criticii de specialitate.

Rémi Geniet a studiat cu Brigitte Engerer la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, cu Rena Şereşevskaia la Şcoala Normală de Muzică „Alfred Cortot” şi cu Evgheni Koroliov la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra.

Seara de 26 octombrie le este dedicate membrilor Cvartetului Arcadia şi invitaţilor lor, prilej cu care cvartetul sărbătoreşte 10 ani de existenţă. Va fi o seară deosebită, iar artiştii vor interpreta o lucrare care se cântă foarte rar, Octuorul de coarde, de George Enescu, dar şi Cvintetul cu două violoncele, de Franz Schubert.

Una dintre cele mai importante realizări de până acum a Cvartetului Arcadia este câştigarea Premiului I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012, Premiul Fundaţiei Esterházy şi Premiul „Beethoven”. Acest concurs a adus formaţiei şi multe alte oportunităţi, cum ar fi un turneu de concerte în Regatul Unit, în toamna anului 2013, cu includerea unui Coffee Concert la Wigmore Hall, posibilitatea de a face o înregistrare pentru casa de discuri Wigmore Hall Live, o rezidenţă la Centrul Banff în Canada şi invitaţia de a susţine concerte în cadrul Esterházy String Quartet Festival din Eisenstadt, Menton Festival şi Greenwich International String Quartet Festival. Nivelul înalt al formaţiei a fost apoi reconfirmat: cei patru instrumentişti au primit Premiul I la 8th Osaka International Chamber Music Competition, concurs care are loc odată la trei ani şi care reuneşte cele mai bune tinere ansambluri camerale ale lumii.
Printre cele mai importante recitaluri ale Cvartetului Arcadia se numără cele de la Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall (Londra), Musikverein (Viena), Ateneul Român (Bucureşti) împreună cu Cvartetul Belcea, şi la Festivalul „Mozart” cu Robert Levin.
Fiecare dintre cei patru muzicieni ai Cvartetului Arcadia prezintă un profil artistic distinct. Provenind din şcoli şi medii muzicale diferite şi având o respectabilă carte de vizită personală, ei aduc în formaţie varietatea experienţelor artistice individuale, armonizate şi şlefuite sub semnul şcolii muzicale clujene.

Preţuri bilete

Recitaluri camerale – 30 lei – 15 lei cu reducere

Biletele se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro sau de la agenţia de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenţilor (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3).
Program agenţie de bilete: L – J – 10-16, V – 10 -14
În zilele cu concerte, agenţia de bilete se închide la ora 14, iar biletele se pot achiziţiona şi în seara concertelor, de la faţa locului, cu o oră înainte de începere.

Festivalul Internaţional “Toamna Muzicală” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Parteneri ai evenimentului: Societatea Filarmonica Transilvania, Asociaţia Nişte Oameni, Integrated Consulting Group, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Asociaţia Egyesület şi Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *