Ce cărţi ia cu el librarul anului în vacanţă

Carte

Suntem în plină perioadă de concedii iar luna august este perioada concediilor absolute, în care cel mai mulţi români placă în vacanţe. Şi, după un an stresant, ce poţi face cel mai bine în vacanţe decât să stai pe plajă sau undeva la munte şi să citeşi cărţile de care te plângi în restul sezonului că nu poţi să le citeşti, că nu ai timp niciodată de lectură.

Clujulcultural.ro a cerut părerea librarului şef de la Librarium Universităţii, Valentin Derevlean, proaspăt ales Librarul anului la un important festival naţional de poezie de la Bistriţa.

Managerul celor două superbe librării clujene, Book Corner, de pe vd. Eroilor şi Librarium Universităţii (fosta librărie Universităţii denumită acum Librarium n.r.) a acceptat mănuşa aruncată de siteul nostru şi a făcut o serie de recomandări de lectură pentru perioda estivală, aflată deja în curs.

Iată propunerile. Cărţile se pot cumpăra de la cele două librării, Book Corner şi Librarium Universităţii.

Propunerea nr. 1

Stirpiti răul de la rădăcină, împuşcaţi copiii” de Kenzaburo Oe.

Volum apărut la Editura Polirom. Autorul japonez este premiant Nobel1994, unul din prozatorii importanţi ai Japoniei.

Romanul povesteste experienta din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a unui grup de baieti orfani, evacuati din scoala de corectie si ratacind in cautarea unui adapost.

OE

„Romanul lui Oe este mai intunecat, mai plastic, mai inversunat decit Imparatul mustelor; furia atroce e transformata de scriitorul japonez in arta literara, o pledoarie pentru toleranta mai impresionanta decit orice forma de vehementa.”, scriu cei de la Kirkus Reviews. „O alegorie a frumusetii: simpla, eleganta, cutremuratoare.” , descrie Chicago Tribune.

 

 

 

Propunerea nr.2

„Aşteptându-i pe barbari” de J.M. Coetzee. Volum apărut la editura Humanitas.

La peste 30 de ani de la apariţie, romanul Aşteptându-i pe barbari a rămas în conştiinţa publică şi continuă să influenţeze alte forme ale artei, cum ar fi opera omonimă din 2005 semnată de compozitorul Philip Glass. A fost încununat cu James Tait Black Memorial Prize, Geoffrey Faber Memorial Prize şi Central News Agency Prize. După ce J.M. Coetzee a câştigat Premiul Nobel pentru literatură în 2003, acest roman a fost inclus de Penguin Books în prestigioasa serie „Great Books of the 20th Century“.

humanitas_asteptandu-i_pe_barbari-2014

Magistratul nu are nume, ci doar o misiune: trebuie să împartă dreptatea într-un fort situat departe de inima Imperiului. Iar acest fort se află, se spune, sub ameninţarea barbarilor. Nimeni nu ştie precis cum arată şi cum se comportă aceştia. Contează doar veghea perpetuă şi îndeplinirea datoriei faţă de Imperiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Propunerea nr.3

„Gottland” de Mariusz Szczygieł. Volum apărut la editura Art.

Cartea europeană a anului 2009.

Gottland este o colecție splendidă de reportaje literare despre Cehoslovacia secolului trecut, trecând dincolo de stereotipuri culturale și surprinzând unicitatea spiritului ceh prin prisma unor personaje excepționale: actrița Lida Baarová, femeia care l-a făcut pe Goebbels să plângă, sculptorul Otokar Švec, autorul celei mai mari statui a lui Stalin din lume, care-a decis să-și ia viața înainte să-și termine creația, o nepoată a lui Franz Kafka, care a cultivat anonimatul, cântăreața Marta Kubišová, căreia regimul comunist i-a interzis să cânte timp de 20 de ani, ștergându-i toate înregistrările din arhivele radio, legendarul fabricant de pantofi Tomáš Bata, care-a întemeiat un oraș pe care l-a controlat în totalitate, scriitorul Eduard Kirchberger, care s-a reinventat și a devenit Karel Fabián și mulți alții.

BUN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Aceasta nu este o carte, este o bijuterie.”, crede Le Figaro. “Avem ocazia să vedem adevăratul comunism.”, scrie şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Propunerea nr. 4

„Ură, prietenie, dragoste, căsătorie” de Alice Munro. Volum apărut la editura Litera.

Alice Munro este premiant Nobel.

munro

Viețile personajelor lui Alice Munro intră brusc într-un con de lumină grație unor evenimente singulare sau unor amintiri neașteptate care trezesc, răscolitor, trecutul. Iar trecutul, așa cum descoperă eroinele ei, este făcut nu doar din ceea ce rămâne în amintire, ci și din ceea ce a fost uitat. Trecutul dăinuie undeva, în imediata vecinătate a aducerii aminte – până în clipa în care piesele de puzzle se regrupează subit, stârnind de cele mai multe ori suferință.

„O povestire nu e ca un drum pe care-l urmezi… ci mai degrabă ca o casă. Intri în ea și rămâi acolo o vreme, îi cutreieri toate încăperile, te așezi oriunde îți place și descoperi cum se leagă unele de altele odăile și coridoarele și cum se schimbă lumea de afară atunci când o privești prin ferestrele ei.“, scrie Alice Munro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propunerea nr.5

Ungurii” de Paul Lendvai. Editura Humanitas, ediţia II.

Abordând cu exemplară obiectivitate istoria Ungariei, cu luminile şi umbrele ei, Lendvai analizează şi interpretează cu maturitate, luciditate şi spirit critic toate reperele – controversate şi paradoxale – ale acesteia: apariţia ungurilor „barbari“ în Europa secolului al IX-lea, regatul apostolic al Árpádienilor, dezastrul mongol din 1241, epoca eroică a Huniazilor, catastrofa de la Mohács, bilanţul funest al stăpânirii turceşti, Ungaria în umbra monarhiei habsburgice, lupta pentru libertate din veacurile al XVI-leaXIX-lea, dualismul austro-ungar, Trianon, 1956… Cum se explică răsunetul european al unei culturi ce a stat dintotdeauna sub semnul „singurătăţii excepţionale“ a limbii fino-ugrice care a plămădit-o? Ce înseamnă, în fond, spiritul maghiar?

„Paul Lendvai nu se mărgineşte să prezinte faptele istorice şi să le explice, ci reuşeşte să ne spună o poveste… O privire sintetică asupra istoriei ungurilor, o superbă antologie de crochiuri biografice şi o descriere a spiritului unui popor.“, scrie Neue Zűrcher Zeitung. „O lucrare de neocolit, la cel mai înalt nivel istoriografic şi, în acelaşi timp, o lectură captivantă… Această poveste a celor o mie de ani de istorie a ungurilor în Europa este cât se poate de limpede şi de onestă.“ scrie cotdianu german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ungurii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Lendvai s-a născut la Budapesta pe data de 24 august 1929. A părăsit Ungaria natală după Revoluţia din 1956 şi a devenit unul dintre ziariştii şi scriitorii politici de vârf ai Europei.

Propunerea nr.6. 

„Putin. Biografia secretă” de Stanislav Belkovski. Volum apărut la editura Corint.

O carte absolut incendiară şi incomodă pentru Kremlin, interzisă în Rusia.

Informaţiile dezvăluite sunt de natură să arunce în aer miturile şi prejudecăţile despre unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei. Celebrul analist politic Stanislav Belkovski îi conturează liderului rus un portret deloc măgulitor, scandalos pe alocuri, dar, mai presus de orice, veridic. Distrugând toate clişeele, el îl prezintă pe ţarul actual ca pe un om frământat de mari probleme, care a avansat în carieră fiindcă a ştiut întotdeauna să le fie loial stăpânilor săi. Pentru Belkovski, Putin e un om lipsit de orice interes faţă de ideologii şi chiar faţă de politică şi e mânat doar de dorinţa de a face bani pentru el şi apropiaţii săi, pe care politologul nu se sfieşte să îi numească nişte cleptocraţi.

Putin

 

 

„Cartea dezvăluie nu neapărat tot adevărul despre Putin, cât, mai degrabă, despre sistemul creat de acesta, în care informaţiile şi dezinformările se contopesc pe nesimţite, până când graniţele dintre adevăr şi minciună se şterg cu totul. Belkovski e un demn reprezentant al poporului său profund suspicios, în mijlocul căruia abundă teoriile conspiraţiei şi pentru care orice e posibil, oricât de nebunesc ar părea. Cartea lui se construieşte ca un demers detectivistic, în care povestea eroului principal se ţese treptat, din îmbinarea celor mai diverse piese de puzzle, de la zvonurile cele mai incredibile (sau de la absenţa lor), la decodarea faptelor puternicilor zilei şi de la analizele freudiene la cântărirea unor coincidenţe atât de bizare, încât nu pot fi decât etapele unor planuri machiavelice.”, scrie The Huffington Post.com

 

 

 

 

Stanislav Belkovski (n. 1971), analist politic şi specialist în comunicare rus, văr al oligarhului Boris Berezovski. A lucrat în calitate de consultant politic, strateg de campanie electorală şi autor de discursuri pentru politicieni de top din Rusia, dar şi din Ucraina.

Propunerea nr.7

Cum iubesc bărbaţii de Mihaela Rădulescu. Carte apărută la Polirom.

O noua carte semnata devedeta de televiziune Mihaela Radulescu, autoarea bestsellerurilor Despre lucrurile simple, Nişte răspunsuri si Intreabă-mă orice.

cumiubescbarbatii-5408

„Cum iubesc barbatii nu e un studiu despre ei, ci mai mult despre noi, femeile care vrem sa fim iubite si avem atitea de daruit. Din lista de banuieli personale despre cum iubesc barbatii, as extrage citeva, in joaca de-a analiza:
• barbatii ne iubesc dupa cum au fost iubiti de mamele lor;
• barbatii ne iubesc dupa cum au fost chinuiti sau nu la prima iubire;
• barbatii ne iubesc pentru cit de mult avem grija de ei;
• barbatii ne iubesc pentru ca sintem diferite de toate femeile cu care s-au intilnit;
• barbatii ne iubesc pentru ca sint dependenti de binele cu care-i obisnuim (confort, sex, mincare, curatenie, copii bine crescuti…);
• barbatii iubesc… altfel, chiar alb-negru, desi noi tot speram sa vedem curcubeul, din exces de romantism;
• barbatii vor sex si ciorba, noi, flori si amor…
Daca nu sinteti modelul old school, ati descoperit deja cit de diferit v-au iubit barbatii care s-au indragostit de voi. Ramine deci sa completati lista de mai sus cu ceea ce ati simtit adinc in voi, in iubirile de-o vara sau in cele cu ani grei de relatie.” (Mihaela Radulescu)

LECTURĂ PLĂCUTĂ va doreşte clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *