TIFF a redeschis Depozitul de filme ! FOTO/VIDEO

Esenţial

După mulţi ani în care a fost lăsat în paragină, fostul spaţiu RADEF denumit acum Depozitul de filme a fost redeschis astăzi publicului clujean de echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). 

Sute de persoane au trecut pragul acestuia  pentru a-l revedea într-o stare mai bună, dar mai ales pentru a se distra la evenimentele pregătite. Cu această ocazie, cei prezenţi au asistat la multiplele evenimente aduse pe scena amplasată în spatele clădirii, dar au avut ocazia să se plimbe şi prin micul târg vintage deschis la intrarea în curte. Organizatorii au adus pentru vizitatori standuri cu bar.

DSCN5551

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“N-aş vrea să o numim deschidere oficială pentru că eu cred că deschiderea oficială aţi făcut-o voi venind într-un număr atât de mare, chiar nu mă aşteptam. Am ajuns să facem acest lucru pentru că anul acesta în luna martie noi am iniţiat campania “Salvaţi marele ecran”, este o campanie care se referă la a salva sălile de cinema din România,  pentru că România a avut în ’90,  imediat după moartea lui Ceauşescu,  aproape 300 de săli de cinema şi acum are aproape 25 de săli funcţionale. Sunt foarte multe oraşe care n-au săli de cinema, foarte multe cartiere care n-au acces la filme. Clujul se pare este un exemplu mai norocos, avem destul de multe săli de cinema. Acest depozit este foarte important pentru ce a însemnat filmul, dar şi pentru ce a însemnat pelicula. În cadrul campaniei am reuşit să strângem de la clujeni 2400 de euro şi 7000 euro am primit din partea Unicredit Ţiriac Bank. Spaţiul acesta am vrea să existe ca un bun public, oricine are o idee de eveniment, nu există pretenţii financiare din partea nimănui, vrem să îl ţinem viu până reuşeşte Primăria să îl ia de la Ministerul Culturii să demoleze şi să facă aici primul muzeu al cinematografiei din România”, a spus Cristian Hordilă, manager TIFF.

DSCN5557

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conform organizatorilor, Depozitul de Filme din Cluj-Napoca a trecut prin transformări majore în ultimele luni: spațiul a fost igienizat și împrejmuit, vegetația sălbatică crescută în timp a fost toaletată, molozul îndepărtat, iar clădirile au trecut prin reparații de urgență care să permită desfășurarea unor evenimente în condiții de siguranță. De asemenea, au fost amenajate alei de acces, iar pelicula aruncată pe jos a fost colectată și depozitată.

 Au lucrat acum 20-30 de ani în Depozitul de Filme şi povestesc cu drag despre el

Anitinia Bolog, a fost contabil şi a povestit că ea se ocupa de salariile angajaţilor, dar îşi aminteşte că în grădină era o livadă din care se înfruptau când fruntele erau coapte.

 Constantina Chiorean, fost programator de filme, le-a povestit celor prezenţi: “nouă ne trimiteau aici filmele pe care trebuia să le vizionăm, să le ştim conţinutul, să ştim dacă nu sunt cu aberaţii, programam filme cam în 140 de localităţi. Pe vremea aceea îi sărbătoream pe Ceauşeşti în draci. Toată ţara era numai cu filme cu Ceauşescu., eu aveam o intuiţie şi le ziceam “Bă să nu facem programarea că se termină cu ăştia. În noiembrie e ultimul bal”. Voi puteţi să râdeţi da a fost ceva foarte trist. Vă mărturisesc că eu furam bucăţi din peliculă pentru băiatul meu ca să facă semne de carte, avea o pasiune. Mai furam şi noi şi bilete de film şi le dădea măcelarului din cartier, la brânzeturi, le dădeam 2 bilete şi primeam la schimb. A fost frumos, când am văzut clădirea cum arată am făcut imediat o legătură cu mine, e o simbioză extraordinară, adică nişte ruine. E foarte trist că s-a ajuns aici dar am o speranţă că vă văd pe voi tinerii că încercaţi să reparaţi ce a stricat generaţia mea”.

DSCN5541

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ Eu controlam viaţa filmelor. Când venea filmul de la Bucureşti controlorul trebuia să le ia în primire. Eram 16-18 fete care lucram şi fiecare avea un număr de filme. Noi le vizionam, iar când filmele veneau cu defecţiuni noi le reparam şi le montam. Chiar de multe ori am făcut din două unu, l ca să mai meargă ceva”, a povestit Ana Zehra, controlor de film.

 

Mariana Cucuruan, programator filme pentru copii a spus: “Trebuia să fiu foarte atentă la ce programau colegele mele. Dacă programau un film cu un titlu mai…trebuia să am grijă să nu iasă o poveste neadevărată pentru comunişti, să nu iasă o mare dandana. Trebuia să ştim exact unde merg ei, ce fac şi apoi venea şi marea laudă că nu se putea altfel”.

 

“Pentru noi era o mare plăcere să fim aici, păcat că s-a dus. Noi am rămas puţine din cei 43 de salariaţi. Majoritatea au murit”, a adăugat Oprean Bianca, secretar.

DSCN5563

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cei prezenţi le-au ascultat pe cele 5 doamne cu mare interes, iar la finalul prezentării scurtelor amintiri legate de acest loc au urmărit un filmuleţ realizat de organizatori.

 

În interiorul clădirii au mai rămas pe jos o parte din pelicule, spre curiozitatea celor prezenţi care se uitau pe filmele încâlcite, iar celelalte încăperi au fost curăţate, în una dintre ele puteau fi văzute câteva imagini alături de care erau scrise câteva versuri.

DSCN5575
Fostele angajate ala Depozitului de Filme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evenimentele culturale vor contina la Depozitul de Filme.

Filmare din campania Salvaţi Depozitul de Filme:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *