Teen Spirit Weekend la Reactor

Teatru

Teatru. Întâlnire. Discuții și alte distracții, într-un weekend dedicat spiritului tânăr, la Reactor.

Weekendul viitor, timp de trei zile, poarta colorată de pe Petofi Sandor 4 se deschide pentru adolescenți, dar și pentru cei care le sunt prieteni, profi sau rude. Texte și spectacole inspirate sau realizate de liceeni vor vorbi despre o perioadă care ne formează, despre cum se interpretează lumea la vârstă lor și cum se vede viitorul.
Programul începe vineri cu un spectacol al Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”: Pisica Verde, de Elise Wilk. Textul, montat de multe ori în teatre independente și de stat, va fi acum prezentat într-o variantă mult mai apropiată de spiritul lui: cu adolescenți care discută despre problemele și bucuriile proprii lor.

Sâmbătă este Bring-a-Parent Day, o invitație la împărtășirea evenimentelor zilei împreună, părinți și copiii lor adolescenți. Două texte proaspete, scrise vara trecută în Tabăra de Dramaturgia Cotidianului organizată de Centrul de Cercetare Vlad Mugur, își fac ieșirea la lume în două spectacole lectură, cu începere de la ora 18. Weekendul Teen Spirit se încheie cu o producție a Reactor de creație și experiment: În viitorul apropiat, realizat după o documentare în liceele clujene.

afis-teen-spirit-weekend
Program:

Vineri, 14 octombrie, ora 20:00

PISICA VERDE
de Elise Wilk
cu Andrada Oltean, Sabina Lazăr, Maria Karnib, Diana Popescu , Florin Moruțan, Robert Kocsis, Tudor Boca, Ioana Miron, Andreea Hoka, Andreea Cuc, Emanuela Onofrei
regia Dana Moisuc

Pisica Verde este un text despre adolescenți, despre atașament și fantezie, despre o perioadă complicată, plină de anxietate, de sentimente puternice, greu de controlat. E, de fapt, o poveste a maturizării prin contact cu moartea, cu descoperirea responsabilității, a vinovăției, a seriozității vieții și finalității ei, totul relatat candid, firesc și cu umor, de personaje între 16 și 19 ani. Povestea e simplă și apare, din când în când, ca tragedie relatată în detalii morbide de o presă înfierbântată. De data asta, însă, nu ne situăm pe poziția superioară a adultului oripilat de cât s-a schimbat lumea în timpul scurs între propria lui tinerețe și momentul actual. Elise Wilk ne face să îi ascultăm și pe ei, pe cei care se simt veșnic neînțeleși, și, surprinzător, ascultându-i, ne dăm seama că îi înțelegem.

spectacol al Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octovian Stroia”
Sâmbătă, 15 octombrie, ora 18:00
Bring-A-Parent Day
Două spectacole lectură și un dialog

VIAȚA ÎN ROZ
de Andra Salaoru, Teodora Ioana Savu, Ana Mihaela Acatrinei, Andreea Maria Lupu, Adriana Creangă și Sabina Zait

„Intro
Fluturi. Chiul. Gânduri. Du-te dracu’! Vis. Tu ce crezi? Balsam de buze. Gașcă. Lamă. „Nu am chef azi”. Clipă. Indignare. Căutare. Iluzii. De ce eu? Blugi rupți. Ciocolată. Loterie. Bere. Prima întâlnire. Vama veche. Viciu. Riscăm. Vârtej. Trage și tu un fum. Sân. Ascultă-mă. Stai jos, nota 3! Mergem? Neputință. Vreau să vorbesc. îmi place să mă joc. Știi melodia asta? Orgasm. Victorie. Prioritate de dreapta. Majorat. Chef, paranghelie, bairam, chermeză. Nevoie. Acnee. Frustrare. Prejudecată. Fugă. Vreau ca tu să mă. Cum te eu, nimeni nu te va. Te urăsc! Izolare. Dependență. „Sunt nebun, iubesc și nu am bani”. Atinge-mă! Prezent. Amprentă. 6, vine profa! „Fată verde cu părul pădure”. De ce? Pasiune. Cum?. Nonconformism. Unde? Nopți albe. Te vreau. Nu știu. Nu vreau. Nu-mi pasă. Bac. Sunt grasă. Vreau să aparțin. Nu ai dreptul. Greșeală. Dezamăgire. Da, nu. Cuțit. Durere. Aspirații. Eu.”
INSULAR
de Iulia Iacob, Cătălin Pop, Ioana Ionescu, Sabina Voinea, Diana Abrudan, Felicia Ștefana.

(fragment) „O VOCE:
Și chiar dacă ai tăcea eu tot m-aș simți judecată.
Și chiar dacă te-aș părăsi tot cu tine aș rămâne.
Și chiar dacă rămâneam împreună nu s-ar fi schimbat nimic.
Și chiar dacă ți-am spus nimic nu s-a schimbat.”

Textele au fost scrise în cadrul Taberei de Dramaturgia Cotidianului, Baru Mare, 2016.
Duminică, 16 octombrie, ora 20:00
ÎN VIITORUL APROPIAT
Regia: Cristian Ban
Dramaturg: Petro Ionescu
Cu: Carina Bunea, Zsolt Csepei, Cătălin Filip, Timea Udvari
O producție Reactor de creație și experiment, în parteneriat cu Váróterem Projekt

”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine? Cum vezi viitorul apropiat?”
…sunt câteva din întrebările la care spectacolul încearcă să răspundă, fără să găsească însă soluții reale. În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor. Imposibilitatea de a arăta ceea ce va urma se traduce printr-o joacă absurdă, de preferat confruntării serioase cu tematica.
„După calculele mele, am șanse egale să-mi iasă ceva sau s-o dau în bară. Fie că aleg să plec din țară și să fac o schimbare majoră, fie că aleg să mă mai chinui aici. Peste 5 ani, șansele și dorința de a avea un echilibru din toate punctele de vedere cresc cu încă 30%. Asta înseamnă că în proporție 80% viitorul meu va fi previzibil și plictisitor. Îmi rămân 20% șanse să mă surprind eu pe mine cu ceva.”
O producție Reactor de creație și experiment în parteneriat cu Asociația Váróterem Projekt, în cadrul proiectului TEEN SPIRIT#2 finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Intrarea este liberă.

Un eveniment organizat în cadrul proiectului „Reactor 2016”, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Județean şi al Consiliului Local Cluj-Napoca.
În parteneriat cu Histrioniada, Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Facultatea de Teatru și Televiziune, Centrul de Cercetare Vlad Mugur, Tabăra de Dramaturgie a Cotidianului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *