SOÓ ZÖLD MARGIT, exponent al Şcolii clujene de grafică, expoziţie personală la Muzeul de Artă

Actualitate Vizual

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN),  organizează, în perioada 8–26 iunie 2016, expoziția personală „SOÓ ZÖLD MARGIT”.

Vernisajul expoziției a avut loc recent în prezența artistei SOÓ ZÖLD Margit. Cuvânt de deschidere: Portik Blénessy Ágota, Florin Gherasim, Csulák Péter. Curator: Unipan Helga. Sponsor: Galeria Quadro.

Soó Zöld Margit este una dintre personalitățile marcante ale așa-numitei „școli clujene de grafică”. Deși a studiat pictură la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, în anii șaizeci-șaptezeci a devenit cunoscută mai ales pentru grafica ei. Acest mediu mult mai liber față de pictura de șevalet nu a făcut doar posibilă, ci chiar a încurajat inovațiile tehnice și formale, asocierile curajoase de imagini și auto-exprimarea dezinvoltă.

SZM plakat 2016 A3

Monotipiile realizate în anii șaizeci sunt imagini de o expresivitate puternică, încărcate de simbolism, care se raliază celor mai moderne tendințe ale perioadei. Tușurile realizate mai târziu se prezintă sub forma unor compoziții în care artistul revine la un limbaj grafic elaborat, minuțios, mizând pe contrastul dintre strictele reguli ale compoziției și gesturile spontane.

 

Alături de grafica alb-negru, pastelurile și acuarelele sunt lucrări în primul rând meditative și autoreflexive, în care se manifestă necontenit dragostea artistei pentru natură. Cu toate că punctul de plecare este întotdeauna o imagine reală observată cu precizie de biolog, în urma stilizării și sintetizării, Soó Zöld Margit abordează în lucrările sale tematici universale precum destinul omului, libertatea, singurătatea, izolarea.

 

Chiar dacă lucrările acoperă întreaga operă atât cronologic, cât și ca diversitate a tehnicilor, expoziția de față nu este o retrospectivă în sensul clasic al cuvântului, fiind o selecție calitativă și subiectivă realizată de colega de generație și prietena de o viață a artistei, Unipan Helga.

 

,,Omul este marele absent, care privește și întreabă: de ce nu este și el în acest univers? Dar omul a găsit și găsește mereu prea multe explicații pentru singurul lui destin. În bucolica lui Soó Zöld argit nu există nici păstori, nici nimfe, numai case și garduri. În negrul său vertiginos, există numai ochilii și rădăcini. Nici Dumnezeu nu se prea zărește. Lucrurile, obiectele de pe desene sugerează fie o pace crepusculară, fie un vârtej al nopții. Dar unde este omul?, spune Demény Péter

Expoziția va fi deschisă spre vizitare în perioada 8–26 iunie 2016 de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *