Smida Jazz Festival, ediția a doua. Nume mari ale jazzului contemporan vin în Apuseni

Cooltura Esenţial

Trupe din Anglia, Norvegia şi Germania vor fi capetele de afiş la festivalul de jazz din inima Apusenilor, Smida Jazz Festival. Nume renumite ale jazzului româneasc contemporan vin la a doua ediție a festivalului să ne încânte.

Clujulcultural.ro a fost partener media de la prima ediție a acestui frumos și inedit festival, unicul de acest gen din frumoșii Munți Apuseni. Au fost două zile minunate, cu vreme bune, cu puțină ploaie, din fericire, si cu un jazz de foarte bună calitate. Citiți relatările AICI și AICI.

Organizatorii de la Smida Jazz Festival sunt foarte ambițioși și au anunțat deja numele artiștilor care vor participa la ediția a doua a festivalului care va cuceri, în august 2017, Parcul Naţional Apuseni.

Trei trupe din România şi şase din străinătate  vor concerta la Smida Jazz Festival.

Organizatorii au stabilit  trei capete de afiș: GoGo Penguin Marea Britanie (în premieră în România), Bugge Wesseltoft’s New Conception of JazzNorvegia și Tingvall TrioGermania.  Vor mai urca pe scenă Eric Vloeimans’ Gatecrash – Olanda, The Kandinsky Effect – Franța și Sickpicnic – Ungaria. Jazzul românesc va fi reprezentat de  trupele Iordache, JazzyBIT și Trompetre.

Cât costă biletele la Smida Jazz Festival

Abonamentele (acces pe parcursul celor 3 zile) sunt deja puse în pre-vânzare, la prețul special de 79 de lei, prețuri valabile până…astăzi, 2 aprilie.

Cine sunt artiștii:

GoGo Penguin este o trupă din Marea Britanie, formată din pianistul Chris Illingworth, basistul Nick Blacka şi toboşarul Rob Turner. Muzica lor include ritmuri electronice, trip-hop, jazz, rock şi muzică clasică, având ca influenţă trupe şi compozitori precum Aphex Twin to Squarepusher, Massive Attack to Brian Eno, Shostakovich şi Debussy.

Pionierul nu jazz-ului scandinav Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz vine în formula Bugge Wesseltoft – clape, Harald Lassen- Saxofon, Oddrun Lilja Jonsdottir – chitară, Sanskriti Shrestha – percuții, Siv Øyunn Kjenstad – tobe.

Născut în 1964 în Norvegia, Bugge Wesseltoft devine muzician profesionist la 19 ani influențat de tatăl său, cunoscutul chitarist Erik Wesseltoft. Din 1990 și până în prezent, pianistul își pune semnătura pe nu mai puțin de 45 de discuri, colaborând cu Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal , Lars Danielsson, Nils Petter Molvaer, Erik Truffaz, Dhafer Youssef, Sidsel Endresen sau Billy Cobham .

Pianist de elită, compozitor și producător, Bugge Wesseltoft pune în 1996 bazele proiectului New Conception Of Jazz, grup ce îmbină muzica electronică de club cu jazz-ul. După 400 de concerte si 5 albume, grupul ajunge pe 6 februarie și pe scena Clubului Control.

2016 este anul în care New Conception Of Jazz revine pe scenă cu un nou line-up despre care Bugge spune că este alcătuit din cei mai promițători tineri muzicieni norvegieni ai momentului.

Tingvall Trio este unul dintre cele mai remarcabile trio-uri de pe plan internațional și o poveste de succes fără precedent în jazz-ul german contemporan din ultimii zece ani. trupa nu reușește doar să unească diferite generații în spatele conceptului lor muzical, ci, mai presus de toate, reușește să câștige un public tânăr pentru muzica jazz, printr-o energie aproape neverosimilă și un stil muzical definit de un mix al celor trei culturi din care provin muzicienii care îl compun: pianistul suedez Martin Tingvall, basistul cubanez Oamr Rodriguez Calvo şi bateristul german Jurgen Spiegel.

Trompetistul olandez Eric Vloeimans este și o figură marcantă în jazz-ul european. El explorează, în cel mai expresiv fel, posibilitățile de asociere a muzicii electronice, acusticii și improvizației, prin Gatecrash,proiect în care i se alătură Gulli Gudmundsson – bas, Jasper van Hulten – tobe și Jeroen van Vliet – clape.

Trioul pariziano-new yorkez The Kandinsky Effect. Modul în care saxofonistul Warren Walker, basistul Gael Petrina și toboșarul Caleb Dolister aranjează sunetele este o adevărată revelație și revoluție.

Prin atmosfera și interpretarea care aprind spiritele, trioul pariziano-new yorkez The Kandinsky Effect ne oferă actul descoperirii unui jazz combinat cu elemente din hip-hop, IDM și muzică electronică. Închipuiți-vă o lume în care Joshua Redman improvizează alături de The Roots și Aphex Twin. Acum gândiți-vă că acesta este începutul trăirii din plin și pe deplin a muzicii The Kandinsky Effect, o muzică ce încorporează o gamă largă de influențe muzicale, geografice și emoționale.

Sickpicnic, un cvartet danubian, din Ungaria, alcătuit din Tamás Boldi Hoffmann – clape, Balázs Magyarkúti – bas, Balázs Németh – tobe și percuție și Lőrinc Pantali – saxofon.

În mâinile celor patru tineri instrumentiști, aceste instrumente vor da frâu liber jazz-ului, concentrându-se pe experimentare și punându-ne în prim plan experimentalul. Amestecul din motive etno-folk și elemente de “free jazz” va fi presărat cu sunete electronice, iar cu contribuția fiecărui participant, va ieși un (Sick)picnic pe cinste.

JazziBit sunt un trio eclectic format din Teodor Pop – pian, claviaturi (premiul pentru cel mai bun pianist, concursul memorial “Iuliu Merca”), Mihai Moldoveanu – bas (mai cântă alături de Alexandrina ș.a.) și Szabó Csongor-Zsolt – tobe (premii la concursuri de percuție). Influențele rock, blues și funk ale fiecărui membru influențează jazz-ul clasic, ducând într-un mod energic și tumultuos către crearea stilului “loud jazz”.

După ce, în 2014, s-au intersectat cu bolta cerească și au atins cerul, prin albumul “Touch the Sky”, în 2016 au trecut dincolo de orizont, prin “Horizon”.

 

Iordache își descriu muzica drept “free funk”, un ținut unde compoziția și improvizația sunt dirijate de legile șansei.

Cu ajutorul saxofonului lui Mihai Iordache, chitarei lui Dan Mitrofan, orgii lui Adi Stoenescu (care și-a făcut magia și în prima ediție a Smida Jazz Festival, în cadrul Arcuș Trio) și bateriei lui Tavi Scurtu, iordache depășește zona jazz-ului clasic cu lejeritate, brodând pe acesta cool jazz, nu jazz, exotica și lounge funk. În ritmul propriu al naturii, piesele se vor lega întâi între ele, apoi cu munții, brazii, norii, pentru ca în final să facem parte dintr-un tablou complet.

Trompetre (România). Trompeta lui Petre Ionutescu, inițiatorul proiectului, va zugrăvi povestea naturii smidiene, împreună cu instrumentele de percuție ale lui Sergiu Catană, respectiv chitara și electronicele lui Gabriel Almași. Vizualizați “Lumina Lunii”, ascultați “Ecouri” și lăsați-vă sufletele duse de visare, căci reprezentația lor va depăși sfera muzicală, oferindu-ne o experiență deosebită, compusă din ambiental, experimental și autohton.

Copiii sub 14 ani au acces liber. La festival se campează, în zonă va fi amenajat şi un food court, baruri și o parcare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *