Scandal la Iaşi, concurenţa Clujului pentru Capitală Culturală. FILIT s-a autosuspendat !

Actualitate

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ce urma să aibă loc în toamnă la Iaşi, a fost suspendată, organizatorii susţinând că au luat decizia în semn de protest faţă de ingerinţa politicului în cultură.

Organizatorii FILIT au anunţat, miercuri seară, într-un comunicat de presă, că au suspendat în semn de protest cea de-a treia ediţie a manifestării, care ar fi urmat să aibă loc în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015.

Palatul_Culturii_Iasi

Potrivit Biroului de Presă FILIT Iaşi, organizatorii festivalului acuză „încercările repetate de a confisca politic evenimentul, continua denigrare a echipei de organizare şi atmosfera tensionată de dispute politice locale”.

„Suntem o echipă matură, responsabilă, care a creat un concept de succes internaţional şi a gestionat profesionist două ediţii, şi tocmai aceste aspecte ne obligă la a sancţiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici. (…) Ne exprimăm regretul în faţa celor peste o sută de invitaţi care au confirmat deja prezenţa la ediţia a treia, în faţa partenerilor noştri instituţionali (ambasade, institute culturale, edituri, agenţi literari, festivaluri internaţionale) şi, nu în ultimul rând, în faţa publiculului festivalului, care, prin prezenţa extrem de numeroasă la precedentele două ediţii, a arătat că Iaşiul merită din plin, din acest punct de vedere, să fie gazda unor asemenea evenimente”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă al FILIT Iaşi.

Organizatorii FILIT susţin că la ediţia din acest urmau să vină la Iaşi nume importante ale literaturi mondiale precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Şişkin.

Totodată, au fost întrerupte discuţiile cu scriitorul Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

„Echipa FILIT a arătat că se poate construi un proiect de relevanţă europeană la Iaşi, dar nu este dispusă să facă asta oricum. Demnitatea umană, profesionalismul, libertatea de expresie şi, în acest context, independenţa politică sunt valori pe care le considerăm extrem de importante şi la care, evident, nu putem accepta să renunţăm. Considerăm însă că suspendarea ediţiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabilă, rămâne unul dintre puţinele moduri prin care putem protesta în mod credibil faţă de minciuna şi manipularea grosolană. Ne dorim, totodată, ca în acest fel să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că amestecul politicianismului în cultură, la orice nivel, are efect distructiv”, se mai arată în comunicat.

La primele două ediţii ale festivalului au participat, printre alţii, scriitorii Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franţa, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România).

FILIT a atras la primele două ediţii peste 60.000 de participanţi, mai ales tineri.

În ultimele zile, liderul grupului de consilieri judeţeni PSD Iaşi Cristian Stanciu a lansat critici repetate privind modul în care au fost cheltuiţi bani alocaţi de Consiliul Judeţean Muzeului Literaturii Române din Iaşi, instituţie ce a organizat primele ediţii ale FILIT Iaşi.

Consilierul PSD a afirmat că suma alocată pentru fiecare ediţie FILIT a fost de 500.000 de euro şi că „opinia publică nu ştie nimic despre drumul parcurs de aeşti bani”.

Potrivit lui Cristian Stanciu, există un raport de audit cu privire la ultima ediţie FILIT, dar că documentul este ţinut la secret în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, aflat în arest la domiciliu.

Muzeul Literaturi Române Iaşi a precizat, zilele trecute, într-un comunicat, că „organizarea festivalului a presupus, în mod evident, antrenarea unor cheltuieli care au fost încă de la început anunţate, bugetul festivalului fiind public”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *