„Reacting Cernobyl”, spectacol inedit la Temps d’Images

Actualitate Cooltura

Festivalul Temps d’Images propune în acest an ca temă de dezbatere Discurs și Realitate, iar spectacolele se învârt toate în jurul acestui subiect. Proiecții, piese de teatru, filme, toate tratează un subiect de actualitate care îi va determina pe cei din public să își pună numeroase semne de întrebare.

Vestea că ediția cu numărul zece al festivalului Temps d’Images va fi cea din urmă i-a întristat pe clujenii iubitori de cultură. Însă organizatorii nu s-au lăsat pe tânjeală. Ba din contră, promit o ediție care îi va scoate pe spectatori din zona lor de confort, punând în prim plan diferențele dintre Discurs și Realitate.

„Legat de tema de anul acesta, nu cred că e nimic nou. Este o propunere venită din partea mea pentru public și pentru voi, să reflectăm mai mult asupra a ceea ce se întâmplă în jur. Mi se pare că acest conflict între discurs și realitate a existat întotdeauna. Poate acum l-am resimțit eu mai prezent, dar cred că fiecare dintre noi vedem ceva și ni se spune că este alt lucru și mi se pare că realității i se atribuie o extensie care nu e neapărat reală, ci mai degrabă una contrafăcută, în sens pozitiv sau negativ. Pot fi lucruri prezentate catastrofal și de fapt ele nu sunt. Sau pot fi foarte mult înfrumusețate și ele nu sunt. Cumva toată structura de spectacole și evenimente a festivalului urmărește această temă în foarte multe feluri și mi se pare că în această temă se poate regăsi oricine, nu doar publicul festivalului. Nu ne adresăm unei elite. Întotdeauna am încercat să alegem teme care să provină din ceea ce trăim noi ca și parte a societății românești, dar și ca cetățean global. Pe lângă spectacolele invitate avem trei coproducții realizate în aceste condiții de avarie, dar mă bucur că au fost posibile”, a spus Miki Braniște, directorul festivalului.

Managerul cultural Miki Braniște (mijloc)

Una dintre coproducțiile care onorează festivalul în acest an este spectacolul Forbbiden Books care va avea premiera în 12 noiembrie la Fabrica de Pensule. Spectacolul este o coproducție Festivalul TESZT, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara, Colectiv A, Instytut Adama Mickiewicza Polonia și Federația Fabrica de Pensule.

 „Am incercat sa vorbim despre educație și să ne legăm și de tema festivalului. De fapt este discursul despre educație și ceea ce se întâmplă în școli. După două perioade de cercetare la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara ne-am dat seama că suntem prea mici să vorbim despre sistem și administrație. Așa am început să ne explorăm propriile amintiri și experiențe. Nu doar din școală, ci și din backgroundul de instituții care ne țin în profesie. Spectacolul tematizează cumva încercările de conversație între diferite culturi, limbi, între educația tradițională de care generația noastră încă are parte și apariția internetului”, a spus Zenkő Bogdán, coordonatoarea proiectului.

Reacting Cernobyl este un alt spectacol care conturează perfect ideea festivalului, diferența dintre discurs și realitate. Spectacolul îmbină jocul cu informațiile dificil de prelucrat despre un dezastru despre care se vorbește prea puțin, deși urmele sale încă sunt vizibile. În urma vizionării, spectatorii vor deschide ochii și vor începe să(-și) pună întrebări, spun organizatorii.

„De fapt și de drept câți mai știm ceva despre centrala nucleară de la Cernavodă? De fapt cât de mult ne interesează că doar chinezii vor să investească în această centrală? Cât de tare ne afectează că în Ungaria rușii, în parteneriat cu statul maghiar, încep construcția unei centrale nucleare? În ce măsură există posibilitatea exploatării energiei nucleare într-un mod pașnic? La toate aceste întrebări spectacolul încearcă… nu neapărat să răspundă. Fiindcă nu asta ne dorim, ci ne dorim ca publicul să conștientizeze că nu își pune aceste întrebări. Că de fapt și de drept este foarte comod să mergi acasa și să îți închizi obloanele și să nu auzi lucruri care te-ar putea afecta”, a spus Raluca Sas, dramaturgul spectacolului.

Familia Fără Zahăr este de asemenea o coproducție, între Teatru Mic și Centrul de Teatru EducaționaL REPLIKA și vorbește despre familia la români. Printre spectacolele propuse se mai numără coproducțiile Asociației Colectiv A: S.ocietate cu R.ăspundere L.imitată, concept și regie de Florin Caracala și Sclavi în regia lui Tehodor-Cristian Popescu.

Odată cu încheiera unei ere în ceea ce privește cultura clujeană, dusă prin acest festival și la nivel internațional, organizatorii lansează un catalog care dorește să treacă în revistă impactul pe care l-a avut acest festival în cei zece ani de existență.

„Bilanțul celor 10 ani în care festivalul a produs, susținut și prezentat publicului producții de teatru, dans sau performance care au provocat cu fiecare ediție imaginarul colectiv prin teme sociale și politice acute și relevante se va face prin lansarea catalogului 10 ani de Temps d’Images. Independență. Experimente. Producție, în 11 noiembrie, la Galeria Plan B.

Întregul program al festivalului poate fi consultat AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *