28 noiembrie 2017

PREMIERĂ. Artiștii stradali vor picta pereții liceelor

La Sibiu aceste picturi au avut mare succes

By In Actualitate, Vizual

S-a încheiat primul proces de bugetare participativă online din România, ”Bugetare participativă Cluj-Napoca 2017”.

Unul din proiectele care a primit finanțare, 150.000 de euro, este intitulat „Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul”.

Proiectul a fost scris de jurnalista Cristina Beligăr de la Sinteza.

„M-am bucurat foarte mult că proiectul nostru a strâns un număr suficient de voturi pentru a primi finanțare, dar mă bucur mai mult pentru artiștii stradali care vor fi implicați în acest proiect și care, sper eu, vor fi recompensați pentru munca lor. De cele mai multe ori lucrările de street art sunt considerate muncă voluntară, sau în cel mai rău caz forme de vandalism și de prea puține ori artiștii sunt recunoscuți pentru talentul lor. Sper ca echipa Primăriei să facă cea mai bună alegere în privința temei pe care artiștii o vor reprezenta prin arta lor, iar școlile din Cluj să fie deschise să implementeze proiectul cu încredere. După Sibiu, Clujul ar putea deveni al doilea oraș din țară unde un astfel de proiect a fost implementat”, a spus Cristina Beligăr.

Proiectul  presupune alegerea unei tematici gândite de comun acord cu artiștii și un concurs de selecție a lucrărilor care ar urma să fie pictate.

Pereții școlilor sunt cea mai recomandată alegere pentru un astfel de proiect pentru că etapele autorizării sunt mult mai simple decât în cazul aprobărilor necesare realizării proiectului pe blocurile de locuințe. Impactul unor astfel de lucrări este mult mai mare într-o școală în care învață generații diferite de elevi.

Copiii pot fi inspirați de mesajele pe care lucrările le transmit, pot dezvolta conversații pe seama lor și vor învăța să respecte arta în spațiul public, dincolo de spațiul muzeelor și al galeriilor.

O componentă esențială a proiectului o reprezintă recompensa financiară pe care ar urma să o primească artiștii care vor realiza lucrările, lucru care se întâmplă destul de rar atunci când sunt angajați în proiecte în spațiul public și un bun început de a schimba mentalitatea potrivit căreia artiștii creează doar din plăcere.

Având în vedere că în Cluj-Napoca există o comunitate importantă de artiști stradali, reprezentată vizibil de artiști precum Kero Zen sau Ocu cu atât mai mult trebuie încurajată această comunitate. În plus, concursul de proiecte ar atrage și participarea altor artiști români precum Sweet Damage Crew, Ortaku, Kitră, The Orion, Robert Roca, Pisica Pătrată, Radu Pandele, Lost Optics și mulți alții, fiecare cu viziuni proprii, foarte originale și diferite.

Primul proiect din fiecare domeniu:

 1. Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” – Complex Educațional;
 2. Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni;
 3. Parcul Între Lacuri;
 4. Amenajarea spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului;
 5. Trotinete electrice-sistem de închiriat;
 6. ClujWay.

Restul proiectelor câștigătoare:

 1. Amenajare Mansardă Școala ”Ion Creangă”;
 2. Centrul de tineret Cluj-Napoca;
 3. Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spațiu verde;
 4. Toalete pentru toți;
 5. Clujul verde – un copac la trei parcări;
 6. Autobuze/Microbuze școlare cu circuit închis;
 7. Piste biciclete Observatorului și Nicolae Titulescu;
 8. Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul
 9. Clujul Verde și Eficient: Grădini verticale și Fațade vegetale.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.