Poveşti despre Mănăştur. Cum a fost la evenimentul Oraşul Acasă 2.1

Clio Esenţial

Două zile de discuţii, activităţi şi de atmosferă relaxantă având în centru Mănăşturul, cel mai mare cartier al oraşului, cu aproape 100.000 de locuitori, au avut loc în cadrul etapei numărul doi al proiectului Orașul Acasă- În cartiere al Asociației Urbannect.

Evenimentul a avut loc în Parcul Primăverii din cartierul Mănăștur.

Acest proiect a început anul trecut prin a propune cetățenilor orașului să reinterpreteze spațiul public, asimilându-l conceptual cu propriul cămin.

Anul acesta Asociația Urbannect și-a propus să extindă proiectul cuprinzând în aria de desfășurare și cartierele orașului pentru a populariza faptul că orașul nu este reprezentat exclusiv de Centrul Istoric, ci are potențial vital și cultural și în Centrele sale Periferice.

Au fost etape până acum în cartierele Grigorescu şi Mănăştur, urmează Gheorgheni, Mărăşti, Bvd.Eroilor.

11992529_10205934567056336_1377627623_n
Masa de discuţii instalată în Parcul de pe strada Primăverii de Asociaţia Urbannect- (c) clujulcultural.ro

Discuţii despre şcoală, cărţi şi Mănăşturul de ieri şi de azi

La discuţiile şi activităţile pentru elevi au participat, pe lângă membrii asociaţiei şi directoarea liceului ” Ana Aslan”,  mai mulţi profesori şi elevi care au implementat recent un proiect internaţional pe chimia verde, organizatorii festivalului Ghibstock, de la Liceul „Onisifor Ghibu”, alţi locuitori ai Mănăşturului. S-a discutat despre şcoala care bate la uşă, sub titulatura „Şcoala e cool?”. Discuţiile relaxate s-au purtat în jurul Sufrageriei Orașului Acasă,  la un pahar de ceai sau cafea.

Copiii au avut parte de ateliere creative,  jocuri interactive care au stimulat dragostea de carte, s-au făcut liste de rechizite.

Atmosfera a fost una de comunitate familială în spațiul public oferit de frumosul parc Primăverii.

 

11992609_10205934565936308_1002998226_n

Am construit pe platoul pieței Unirii un ansamblu de mobilier din paleți refolosiți, ansamblu care reproduce familiaritatea sufrageriei de acasă. Scopul acestui concept este de a ne obișnui cu ideea că orașul este și el casa noastră, a tuturor și în același timp faptul că noi toți aparținem aceleași comunități. Este un exercițiu de comunicare interumană care urmărește să stabilească conexiuni între cetățeni ai orașului care altfel, poate, nu au ocazia să schimbe păreri sau idei. În același timp urmărește să sensibilizeze trăitorii orașului să își asume nevoile urbei și să participe la construirea unui mediu comunitar urban sănătos, explică arhitectul Dan Clinci, fondator Urbannect.

Despre carte

Duminică s-a discutat, pe o vreme rece, care nu prea a ţinut cu organizatorii, despre carte şi despre istoria Mănăşturului. Concluzia ultimei teme a fost că acest mare cartier se află în transformare dar că,  în ce priveşte vecinătatea şi convieţuirea din blocuri,  lucrurile nu s-au schimbat fundamental din comunism, s-au cam prezervat obiceiurile. Unul din locurile care  a „mişcat” lucrurile este ceea ce se numeşte acum La terenuri, spaţiul de la liziera pădurii Făget, unde atât în cadrul TIFF dar şi în restul anului mulţi mănăştureni participă la evenimenten create de Asociaţia ColectivA cu sprijinul Primăriei.

Viitoarea etapă va avea loc în cartierul Gheorgheni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *