Pictorul Nicolae Maniu, la Cluj: Sunt târât în viaţă de propria operă!

Esenţial Vizual

Renumitul pictor Nicolae Maniu, stabilit din 1983 în Germania iar din 1993 la Paris, cel mai bine vândut pictor român conform Forbes şi ZF.ro,  a susţinut astăzi o senzaţională conferinţă de presă în avanpremiera vernisajului expoziţiei „Jubileu Nicolae Maniu”, care va avea loc mâine,  la ora 19.00, la Muzeul de Artă Cluj.

Maniiuu
Marele artist plastic Nicoale Maniu

Nicolae Maniu nu este doar un pictor renumit, o personalitate a artelor plastice româneşti şi europene, ci  şi un personaj aparte! Un personaj de o sensibilitate, sinceritate şi profunzime cum rar găseşti la un artist de talie internaţională.  Practic, Maniu nu a refuzat să răspundă nici unei întrebări incomode puse de jurnaliştii culturali clujeni. Maniu a făcut un adevărat show la conferinţa de presă care a durat aproape două ore. Dialogul  cu presa a continuat pe balconul Muzeului de Artă Cluj, unde la o ţigară a discutat informal cu jurnaliştii !

Pentru că dialogul a fost abundent, Clujulcultural.ro vă prezintă o selecţie extinsă a afirmaţiilor lui Nicolae Maniu, dar şi filmări video din cadrul conferinţei de presă:

Despre vernisaj:

Sunt fericit pentru că mi-am dorit foarte mult să aibă loc această expoziţie. Mulţi mă ştiu personal da nu îmi cunosc lucrările suficient. Inclusiv aici, la Muzeul de Artă, am cinci lucrări care stau în depozite şi nu pot fi expuse, pentru că nu e spaţiu. Patru le-am donat eu. E o chestiune de suflet pentru că eu sunt clujean, sunt român şi în lume aşa mă prezint. Vreau să discut cu cei care vor veni la vernisaj, vor fi sute de persoane, numai eu am o listă de 240 de invitaţi. A venit şi fiica mea din Lausanne special pentru acest eveniment. Sper să placă opiniei publice, să se vadă ce a adus Maniu în pictură.

Despre ce înseamnă Clujul pentru el:

Este un oraş superb şi mă gândesc să renunţ la Paris şi să revin acasă. Am consumat Parisul, am o vârstă şi dacă mi se întâmplă ceva acolo nu am pe nimeni care să îmi bată la uşă să vadă dacă trăiesc, de aceea mă gândesc tot mai serios să mă întorc în România.  Aici am prieteni, artistul plastic Ovidiu Avram şi mulţi alţii. E o performanţă să trăieşti ca pictor la Paris, unde sunt 23.000 de pictori înscrişi la Casa Artelor! Eu am reuşit să fac faţă şi locuiesc într-un apartament care , ca să exemplific, e ca şi cum aş sta la Conti şi m-aş uita la Piaţa Unirii. E ceva extraordinar dar asta costă, nu îşi permite oricine. Am avut noroc în viaţă  dar am şi riscat mult. Studiez ideea să revin la Cluj pentru că am deja o vârstă şi îmi lipsesc prietenii apropiaţi.

DSCF2660

Despre piaţa de artă:

Nu există aşa ceva decît la nivel de Bucureşti şi excepţii la Cluj. Dacă nu erau familiile Gadola (actionari minoritari Energobit SA n.r.) şi Mureşan (actionari Electrogrup SA n.r.) eu nu eram aici cu expoziţia. Vreau să le mulţumesc. Ei sunt artizanii venirii mele cu expoziţia aici. Tot ei au cumpărat picturi de la mine. Industria artei e la Bucureşti, din păcate, deşi aici sunt artişti extraordinari. Situaţia e complexă. Trăiesc la Paris cu banii din picturile pe care le vând la Cluj!

 Despre costul picturilor sale:

Am picturi de vânzare din ce expun acum la Cluj. Unele sunt date, iată, aceasta, e deja vândută (arată spre o pictură n.r.). Am avut noroc cu cineva in 1996, pe Terasa Diesel a venit, mi-a făcut o ofertă, am vândut şi apoi acel om m-a tot promovat. Am un vânzător la Paris, ştie să vândă extraordinar. Oligarhii ruşi sunt cei mai mari cumpărători de artă şi apoi milionarii chinezi.

Despre cum a rămas în Occident şi tema exilului:

Am rămas în Occident în 1983, în RFG. Am fost cu o expoziţie, apoi nu m-am mai întors. Vroiam altceva, alte spaţii, libertate. Soţia era în România cu fiica. Între timp am divorţat. Acum am cetăţenie germană şi rezidenţă franceză la Paris. Statul român mi-a anulat cetăţenia, în comunism. Fiica mea e realizată, e medic de succes la Lausanne, Elveţia. În Paris mă întâlnesc cu exilul românesc o dată pe an la Ambasadă. Suntem rupţi unii de alţii. Nu se trăieşte uşor. Deci nu mă prea văd cu lumea. Urmăresc ce se întâmplă în România la TVR Internaţional.

DSCF2640

Despre lipsa unor galerii de artă la Cluj:

Este incredibil că nu ai unde sa expui la Cluj, că nu este o galerie profesionistă de amploare deşi este Universitate de arte plastice. Nu ai unde să expui. Nu pot concepe aşa ceva, cineva trebuie să facă ceva!

Despre lipsa unui discipol:

Nu am un discipol, un tânăr pe care să îl instruiesc. E păcat dar deocamdată asta e situaţia. Vom vedea ce va fi mai încolo.

Despre tabieturile personale:

Eu lucrez noaptea, pictez până la 5 dimineaţa, Ziua începe pentru mine la ora 14. Beau două ristretto, un lichior, se găseşte şi la Cluj, la Toulouse Bistro. Fumez. Ies la plimbare, mai fac cumpărături. Numai frecventez boema, au trecut anii ăia. Urmăresc situaţia din ţară, politica, deşi nu cunosc politicieni. Uneori mă enervez grozav. Sunt purtat în lume de propria operă. Cea mai mare satisfacţie e că sunt stăpânul timpului meu, am programul meu, pe care eu mi-l fac!

Cine e Nicolae Maniu?

Nicolae Maniu, artistul pe care Ziarul Financiar l-a definit drept „cel mai vândut pictor român”, s-a născut în urmă cu 70 de ani în Turda şi a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, secţia sculptură.  În 1983 s-a stabilit la Köln (Germania), iar din 1993 trăieşte la Paris (Franţa).

Prima lucrare de referinţă achiziţionată în străinătate a fost tabloul „Omagiul lui Dürer”, aflat din anul 1983 în colecţia Muzeului „Albrecht Dürer” din Nürnberg. A avut numeroase expoziţii de grup şi personale în oraşe din Germania, Elveţia, Austria, Olanda, Franţa, iar din 1986 a participat cu regularitate la Saloanele tradiţionale din Paris. Lucrările sale au fost prezentate în diferite galerii la Târguri Internaţionale de Artă din Basel, Geneva, Roma, Barcelona, Bruxelles, Hamburg, New York şi Miami. Din anul 1996 lucrările sale sunt expuse în permanenţă de Opera Gallery în Paris, Londra, Veneţia, Monte Carlo, Geneva, New York, Miami, Singapore, Honk Kong, Seul şi Dubai.

De-a lungul anilor, Maniu a fost invitat de onoare, ca reprezentant al României, la Saloanele de Artă Plastică Internaţională organizate în Franţa şi a primit numeroase premii şi distincţii. Printre acestea se numără Premiul I şi Medalia de Aur decernate de Federaţia Naţională a Culturii Franceze (1987), Marele Premiu decernat la Bienala Europeană «Artă şi Comerţ» de sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii din Franţa (1996), Medalia de Aur decernată de Comisia superioară de Recompensă «Merit şi Devotament Francez» (2000), Ordinul «Meritul Cultural» cu grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României (2004) şi Distincţia «Senior al Cetăţii» acordată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca (2009).

Tablourile semnate Nicolae Maniu se află în numeroase colecţii particulare de prestigiu din diferite ţări ale lumii şi în muzee şi colecţii publice precum Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Contemporană Galaţi, Muzeul „Albrecht Dürer” din Nürenberg (Germania), Muzeul Internaţional de Artă Fantastică din Château Gruyeres (Elveţia), Societatea Volkswagen din Wolfsburg (Germania), Societatea de asigurări Manheimer (Germania), Banca Transilvania, Consorţiul Internaţional de Arhitectură din Alabama (SUA), Societatea Missoni din Milano (Italia), Societatea Frank Müller (Elveţia).

2 thoughts on “Pictorul Nicolae Maniu, la Cluj: Sunt târât în viaţă de propria operă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *