(P) Octavian Buzoianu, candidat independent: Să ne comportăm în fiecare an ca o capitală culturală europeană

Interviu

Clujulcultural.ro a luat decizia de a publica interviuri electorale cu cinci candidaţi la Primăria Cluj-Napoca pe teme strict culturale.

Cei cinci, creditaţi cu şanse în alegeri in urma sondajelor consultate de redactie sunt Anna Horvath (UDMR), Emil Boc (PNL) Liviu Alexa (Mişcarea Liberală), Octavian Buzoianu (independent, susţinut public de alianţa electorală PSD+ALDE+PNŢCD+PND), Ioana – Irina Pop (PartidulM10)

Interviurile privesc domeniul cultural într-un oras care candidează oficial la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Intrebările au fost puse de redacţie.

Al doilea care a răspuns este Octavian Buzoianu, candidat independent dar sprijinit public de alianţa electorală PSD+ALDE+PNŢCD+PND.

IMG_4512

Cum vi se pare viața culturală a Clujului în intervalul 2012-2016?

 

În Cluj există viață culturală pe toate palierele, de la teatru și operă până la muzica pentru publicul larg, dar avem un neajuns pentru un oraș precum Clujul: Filarmonica nu are o casă a ei, iar proiectul pentru construirea unui sediu al filarmonicii trebuie dus până la capăt.  Clujul este o comunitate culturală, punctul nostru forte este multiculturalitatea. Cred că se poate face mai mult în domeniul cultural, se poate aduce cultura mai aproape de oameni, chiar în stradă. Nu mă refer aici la muzică și activități pentru tineret, ci la teatru, operă, operetă, spectacole în aer liber de genul celor care au avut loc până acum și au avut foarte mare succes. Extinderea acestui gen de activități ar merge mână în mână cu pietonalizarea centrului, unul dintre proiectele pe care le propun în planul meu de guvernare locală.

Cred că putem identifica mult mai multe spații neconvenționale pentru evenimente culturale, care ar trebui să prindă rădăcini în fiecare cartier. Evenimentele din cartiere ar trebui să aibă loc mai des, să fie mai aproape de oameni. Îmi doresc multiplicarea acțiunilor, nu creșterea lor în dimensiune.

Pe de altă parte, cred că ar trebui regândit evenimentul “Zilele Clujului” mai mult în direcția promovării valorilor locale și culturii clujene, pentru că asta dă mândrie localnicilor și în același timp îi atrage pe cei din afară. La acest gen de evenimente, finanțate din bani publici, prioritatea noastră e să punem în scenă talentele locale. Clujul e în continuă dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie susținută, pentru că aduce beneficii comunității. Creșterea veniturilor comunității, nu mă refer aici la o creștere prin taxe pentru cetățeanul de rând, ci prin veniturile companiilor care activează în Cluj, ar putea să se întoarcă în susținerea culturii și sportului, mai ales a sportului de masă.

Credeți că acest domeniu este unul relevant pentru Cluj și merită investit în el? Cât sunteți dispus să investiți, dacă ieșiti primar, în cultura Clujului?

Da, merită investit în cultură. Fiecare mare oraș din lume s-a dezvoltat investind în educație, cultură și sănătate. Nu voi face rabat de la cultură în niciun caz, însă vreau să asigur transparență, legalitate și obiectivitate în cheltuirea banului public. În funcție de buget și proiectele în derulare, voi investi în acest domeniu maximum posibil. Nu mă lansez să promit procente din buget alocate culturii, dar știu că procentul înseamnă sume mai mari odată cu creșterea bugetului. Iar eu mă voi preocupa să avem un buget bogat care să ne asigure o viață culturală efervescentă.

Ce nu merge în domeniul cultural la Cluj?

Finanțarea este deficitară, evident, și pe acest domeniu, dar eu cred că se poate face mai mult printr-o conectare a diverselor manifestări culturale într-un program coerent al orașului. Un program care să poată fi anunțat și promovat din timp și în exteriorul Clujului, astfel încât să poată deveni o ancoră pentru creșterea turismului, mai ales pentru perioada de vară.

Nu cred că trebuie să ne folosim de bugetul pentru cultură pentru a asigura majorități în Consiliul Local, cred că cultura este independentă de politică, la fel ca mine, iar de acum vom folosi banii pentru cultură, atât câți vor fi, doar pentru evenimente reprezentative.

Îmi doresc, de asemenea, programe de susținere a artiștilor locali, programe de schimb de experiență cu artiști din alte orașe. Am în vedere dezvoltarea de parteneriate culturale cu orașele înfrățite ale Clujului pe baza cărora să oraganizăm noi evenimente culturale pe diferite paliere, de la mediul liceal până la nivel de profesioniști, ca să devenim un centru european de prestigiu și în domeniul culturii.  Mai am în vedere finalizarea Centrului de Industrii Creative, spațiu de manifestări și întâlniri ale artiștilor, de schimb de idei și competențe și deschiderea în franciză a unor muzee sau colecţii internaţionale.

Sunteți atașat de vreun eveniment cultural clujean? Nominalizați-l.

Sunt atașat de mai multe evenimente culturale clujene. Am abonament permanent la Filarmonică și ajung de câte ori pot la concerte. Recunosc însă că soția mea mă depășește la acest capitol. Sunt un vechi promotor al culturii clujene. Susțin financiar și logistic Filarmonica și Opera Română, prin sponsorizări constante și un număr de camere gratuite alocate lunar la Hotelul Opera Plaza; sunt unul dintre primii parteneri ai Electric Castle, încă de la prima ediție, și sunt fericit că, mai nou, sprijin și TIFF. Vedeți în câte sunt implicat, mi s-ar părea incorect să numesc doar unul.

Aveti un festival preferat ?

Cel mai aproape de sufletul meu este Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ce anul acesta sărbătorește a 15-a ediție. Sunt un cinefil convins.

Ce părere aveți despre controversatul Untold Festival? Merită să fie sprijint și anul acesta de primărie, în condițiile în care a adus 240.000 de participanți de la prima ediție?

Untold Festival a creat un precedent. Să nu-l duci mai departe ar da dovadă de slăbiciune, dar trebuie analizat bine ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Cum caracterizați proiectul Cluj 2015 – Capitala Europeană a Tineretului?

O Capitală Europeană a Tineretului ar fi trebuit să însemne conectarea tineretului din diverse țări, pe diverse teme, de anvergură, în toate domeniile, de la activitățile școlare la cele practice, o îmbinare a activităților europene. Ar fi trebuit să vedem zeci, chiar sute de reprezentați ai țărilor Europei prezenți la activități comune, interactive, pe niște teme care să lase în urmă ceva.

Cred că s-a dus prea mult pe ideea show-ului și mult prea puțin pe ideea conectării tineretului european.

Ce şanse credeţi că are Clujul să devină Capitală Culturală Europeană 2021?

Șanse există și câștigarea titlului ar însemna un punct important de punere a Clujului pe harta Europei. Dar la fel de important este și drumul până acolo. Aș vrea să ne comportăm în fiecare an ca și cum am fi deja capitala europeană a culturii și să îi dăm acestui domeniu importanța cuvenită.

Care e ultima carte citită? Dar ultimul film văzut? Dar ultimul eveniment la care ați plătit bilet?

-Cartea pe care o citesc acum se numește “România noului val”, apărută sub egida Foreign Policy. Filmul pe care l-am revăzut de multe ori este Gladiatorul, pentru că  îmi place felul în care ilustrează o luptă inegală pentru idealuri și independență. Îmi cumpăr bilete la mai multe evenimente decât reuseșc să ajung din cauza programului încărcat. Ultimul eveniment la care am cumpărat bilete este Ghibstock, festivalul din curtea Liceului Onisifor Ghibu, pe care le-am dăruit unor tineri oferindu-le astfel ocazia să participe la eveniment.

 

Mulţumim şi succes în campanie şi la urne!

Produs de SC Platforma Media SRL la comanda lui Buzoianu Octavian cod mandatar 24160303

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *