“ORIGINS”, recital extraordinar de flaut și marimbă la Cluj

Actualitate Muzica

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) (C. Daicoviciu, nr. 2, etaj II) prezintă marți, 17 iulie, ora 19:00, spectacolul “ORIGINS”, un recital extraordinar al flautistului Matei Ioachimescu și a marimbafonistei Irina Rădulescu. Evenimentul face parte din seria “Seratele Muzelului” organizat în fiecare lună de catre MNIT.

Astfel, MNIT va fi gazda unui program unic, ce va aduce în prim plan două instrumente fascinante, ce își au originile în cele mai străvechi timpuri. Deși cei doi artiști au construit spectacolul “ORIGINS” dintr-o serie de partituri moderne, acestea reunesc elemente originare din muzica celtică, afro-americană, spaniolă, japoneză, dar și de inspirație folclorică transilvană, macedoneană sau din tango-ul argentinian.

Felix Marcu, directorul MNIT, afirmă: „Spectacolul „ORIGINS” este un program plin de virtuozitate și energie explozivă, care împletește sunetul și ritmul, în senzații ardente. Diversitatea stilurilor muzicale redate în partiturile moderne reprezintă o metaforă pentru societatea contemporană și uniformizată prin globalizare, care își găsește liniștea prin întoarcerea la rădăcinile fiecărei culturi. Clujul este un oraș european intercultural, deschis în fața diversității, iar acest spectacolul surprinde, la un nivel înalt artistic, această trăsătură.”

 

 

Matei Ioachimescu, flautistul renumit de origine română, are o activitate concertistică impresionantă, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitalurile cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. În anul 2013, pentru   activitatea   sa   intensă   și  calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute, i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării”, de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz.

Despre Matei Ioachimescu, celebrul compozitor finlandez, Kalevi Aho, spunea: “Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști pe care i-am ascultat.”

Irina Rădulescu este un artist neobosit, dedicat percuției și în special marimbei, instrument ce deja a consacrat-o, atât ca solistă, cât și în diferitele ansambluri camerale și ca membru al orchestrelor simfonice. În anul 2018 a primit diploma și bursa de excelență pentru întreaga activitate din partea Universității Naționale de Muzică București și a participat la Festivalul de Improvizație Contemporană METRIC, desfășurat la Glasgow.

Pentru a completa experiența acestui eveniment, MNIT propune și expoziția de instrumente muzicale din secolele XVIII – XIX, în prim plan aflându-se Orga de Procesiune, un instrument remarcabil, construit de Johann Baumgarten la Sighișoara în anul 1752.

Program:

Rhonda Larson – “Lughnasa” pentru flaut și percuție

Nathan Daughtrey – “Azul” pentru flaut și marimbă

Ian Clarke – “Zoomtube” pentru flaut solo

Astor Piazzolla – “Oblivion” pentru flaut și marimbă

Astor Piazzolla – “Bordel 1900” pentru flaut și marimbă

Manuel de Falla – “Danza Ritual del Fuego”, pentru flaut și marimbă

Roberto Di Marino – “The Nightfall” pentru flaut și marimbă”

Miroslav Tadic – 4 Dansuri Macedonene

Keiko Abe – “Voice of Matsuri Drums”, pentru marimbă solo

Bela Bartok – Dansurile românești pentru flaut și marimbă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *