Com’on Cluj-Napoca: Parteneriat strategic pentru dezvoltarea comunității locale

Clio

Com`ON Cluj-Napoca este un proiect coordonat de Grupul PONT, care a reușit să aducă împreună parteneri strategici din mai multe zone: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Fundația Comunitară Cluj, Federația SHARE Cluj-Napoca, Banca Comercială Română (BCR) și Fundația Erste.

Com`ON este o inițiativă în premieră, a cărei importanță majoră este dată de o idee: comunitatea de tineri locală dezvoltă și validează proiecte cu finanțare din bugetul local. Până în acest moment, Com`ON a reușit să asigure un portofoliu de inițiative venite din partea grupurilor informale de tineri din comunitatea clujeană pentru oraş.

Com’On Cluj-Napoca este în plin proces de implementare a inițiativelor, iar Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat o finanțare de 500.000 lei pentru derularea inițiativelor selectate pe baza clasificării realizate prin votul public, prin care se pot acoperi primele 117 proiecte.

Prin aceste parteneriate strategice, Grupul PONT îşi propune să atingă mai multe obiective:

  • Creşterea numărului de iniţiative finanţate;
  • Implicarea a cât mai multe entităţi în mecanismul bugetării participative, fiecare având rolul său specific;
  • Recunoaşterea aspectului inovator al mecanismului bugetării participative și al brandului Com’ON Cluj-Napoca;
  • Consolidarea unei tradiţii locale privind mecanismul de bugetare participativă;
  • Crearea unei proceduri de finanţare pe cale legală pentru grupurile informale din cadrul comunităţii;
  • Sustenabilitatea în timp a acestui proces.

 

Parteneriatele strategice materializate în ultima perioadă ne vor ajuta la materializarea acestor obiective strategice” a declarat András Farkas,  membru fondator al Grupului PONT.

 poza

 

 

 

 

 

Fundația Comunitară Cluj, administrează fondul de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca

 

Ca și element cheie al sustenabilității demersului, Grupul PONT a identificat nevoia de a avea o organizație gazdă parteneră pentru administrarea fondului de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și consolidarea relației grupurilor informale cu acest mecanism în vederea  asigurării sustenabilității  acestui mecanism inovator.

“Fundația Comunitară Cluj pune în legătură donatorii cu proiectele Clujului. Organizează evenimente de strângere de fonduri, precum Swimathon, Cercuri de Donatori, și gestionează fonduri numite ale unor donatori individuali sau companii, pe care le direcționează spre nevoile comunității, sub formă de granturi și burse. În perioada 2008-2014, a acordat finanțări în valoare totală de peste 1.400.000 de lei pentru peste 200 de granturi și pentru pentru peste 200 de burse.” spune Simona Șerban, Directorul Executiv al Fundației.

 

 Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) susține Fundația Comunitară Cluj în realizarea acestui program, contribuind la susținerea parțială a costurilor aferente liniei de credit pentru administrarea Fondului de Finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. ARC contribuie la dezvoltarea filantropiei în România, sprijinind generozitatea și mobilizarea de resurse pentru beneficiul comunităților. Alături de partenerii săi, ARC dezvoltă și susține mecanisme prin care orice persoană, organizație sau companie să se poată implica în comunitate cu impact maxim.

 

Implicarea Fundației ERSTE în co-finanțarea proiectului
   

Pentru a completa finanțarea pentru programul de derulare a inițiativelor Com’On Cluj-Napoca de către organizația gazdă, Fundația Comunitară Cluj-Napoca, printr-un efort comun cu partenerii de la BCR am solicitat sprijinul Fundației ERSTE pentru a asigura fondul de co-finanțare de 10%, necesar administrării fondului de finanțare. Astfel, Fundația ERSTE a devenit un partener și finanțator în implementarea inițiativelor grupurilor informale clujene.

 

 

 

Implicarea BCR în Com’On Cluj-Napoca
   

BCR, banca oficială a Cluj, Capitala Europeană a Tineretului 2015 este parte din proiect încă de la începutul acestuia BCR pune la dispoziția bugetului de implementare a inițiativelor o valoare de 15.000 euro. Aceste fonduri vor fi utilizate printr-un mecanism de matchmaking fund pe platforma Bursa Binelui (www.bursabinelui.ro) printr-un mecanism simplu: grupurile inițiativelor aflate în primele 250 după clasificare, dar care nu au putut primi finanțare din bugetul public vor putea strânge resurse din comunitate (crowdfunding). După primii 1000 de lei strânși pentru o inițiativă, BCR va dubla această sumă cu încă 1000 lei. Astfel, alte 65 de inițiative din portofoliul Com’On Cluj-Napoca vor avea șansa să primească o finanțare.

 

BCR lucrează cu partenerii implicați în proiect pentru a asigura o linie de credit care servește ca sursă de lichiditate pentru derularea inițiativelor în vederea contracarării efectelor condițiilor legale curente, care nu permit pre-finanțarea acestor inițiative din bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca.

 

 

Diseminarea rezultatelor proiectului în Europa şi în România

 

Grupul PONT va întreprinde cu partenerii săi o amplă acțiune de diseminare a rezultatelor în perioada septembrie-octombrie 2015. Vom poposi în cinci orașe românești (între ele fiind inclusă și capitala) și în două europene (Bruxelles și Strasbourg), pentru evenimente de diseminare a rezultatelor, pentru ca mai apoi să concluzionăm, în cadrul unei conferințe de închidere, tendințele în viitorul apropiat (2016-2018) în ceea ce privește bugetarea participativă în general și bugetarea participativă de tineret, în mod special, în Cluj-Napoca.

 

Vă reamintim date importante în cadrul procesului de bugetare participativă Com`ON Cluj-Napoca:

 

 

STATISTICILE COM’ON după încheierea procesului de vot public

 

Perioada de depunere a inițiativelor: 16 decembrie – 28 februarie

Perioada de derulare a mecanismului de decizie prin vot: 30 martie – 15 aprilie

Numărul de facilitatori implicați în proces: 25 de persoane

 

 GRUPURI

 

  • Grupuri de inițiative înregistrate pe platformă: 248
  • Numărul total al grupurilor de inițiativă pentru primele 250 de inițiative votate: 156
  • Vârsta medie a reprezentanților grupurilor informale: 25 de ani
  • Grupuri de inițiativă cu o singură inițiativă înregistrată: 143
  • Grupuri de inițiativă cu numărul maxim de 5 inițiative înregistrate: 16

 

IMPLICARE

 

* În cazul în care au nevoie de mai mulți tineri pentru implementare, membri grupurilor de inițiativă  au putut specifica numărul de persoane cu care doresc să își lărgească echipa.

 Cele mai multe echipe au solicitat implicarea altor persoane în implementarea inițiativei lor.

Numărul tinerilor implicați în grupurile de inițiativă: minim 744 de persoane (calculat conform numărului grupurilor de inițiativă și numărul minim de tineri, care –conform regulamentului – compun grupul de inițiativă)

 

  • Numărul de persoane solicitate în total: 1.369
  • Numărul persoanelor, care au votat: 18.782
  • Numărul total de voturi: 48.609
  • Numărul de voturi înregistrate pentru primele 250 de inițiative: 43.337

 

INIȚIATIVE:

 

  • Numărul de inițiative înregistrate și declarate eligibile după prima verificare administrativă: 451
  • Numărul de inițiative rămase în competiție de-a lungul procesului de vot: 437

 

INIȚIATIVE CARE AU ÎNREGISTRAT PESTE 500 DE VOTURI: 8

 

BUGETE

 

Bugetul total al inițiativelor înregistrate (aproximativ): 1.900.000 lei

Bugetul total al primelor 250 de inițiative: 1.119.865,49 lei

Bugetul total solicitat  1.770.000 lei

Bugetul total solicitat al primelor 250 de inițiative:  1.015.716,25 lei

Valoarea medie a bugetului total: 4.186 lei

Valoarea medie a primelor 250 de inițiative: 4062,865 lei

 

 

Com`ON Cluj-Napoca este un proiect coordonat de Grupul PONT, în parteneriat cu Primăria și

Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Federația SHARE Cluj-Napoca, fiind finanțat de

Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European în cadrul Fondului ONG în România,

Componenta IMPLICARE/Subcomponenta Participare la luarea deciziilor și implicare comunitară

cu suma de 68,247.81 euro și co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca

Bugetarea participativă (BP) își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *