29 noiembrie 2017

Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național

By In Actualitate, Teatru

Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național revine în acest an cu evenimente noi și altele, de tradiție pe 9 decembrie.

Publicul va avea ocazia să se întâlnească cu actori ai teatrului, dar, la fel ca anul trecut, să danseze pe scenă. De asemenea vor fi multe alte ateliere și evenimente timp de  șapte ore.

În acest an,  susținerea se îndreaptă către Fundația Estuar. Fondată în 1993, este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare de zi şi locative acreditate şi recunoscute la nivel local, naţional şi internaţional. Fundația Estuar este activă în patru orașe din țară, București, Ploiești, Giurgiu și Cluj și deservește anual peste 2000 de beneficiari.

În Cluj-Napoca, Fundația Estuar activează de douăzeci de ani, este singurul centru de zi pentru această categorie de beneficiari și intervine în trei direcții:

  • prin serviciile oferite în cadrul centrului de zi, reprezintă o speranță, un refugiu, o a „doua casă” pentru beneficiari, personele afectate de o problemă de sănătate mintală, o alternativă de petrecere a timpului în mod util, prin dezoltarea abilităților, consiliere în acceptarea problemei de sănătate și adaptarea la dificultățile apărute, creșterea stimei de sine și descoperirea punctelor forte, consiliere psihologică/psihiatrică/socială și vocațională, încurajarea implicării în comunitate, pentru evitarea izolării;
  • informare și consiliere pentru aparținători pentru acceptarea situației și creșterea toleranței, conștientizarea schimbărilor și a comportamentelor de neînțeles ca și simptome, suport în a face diferența dintre persoană și simptome;
  • informarea comunității pentru creșterea toleranței și înțelegerii față de persoanele cu nevoi speciale, respect față de individualitatea și demnitatea beneficiarilor, promovarea șanselor egale, campanii de promovare a sănătății mintale în școli și facultăți, promovarea parteneriatelor cu diferite instituții publice sau organizații neguvernamentale în organizarea unor proiecte, evenimente specifice, valorizarea talentelor beneficiarilor prin organizarea de expoziții în comunitate cu produsele realizate în cadrul atelierelor lucrative.

Printre activitățile oferite în cadrul Centrului Social Cluj pentru adulți cu probleme de sănătate mintală se numără grupul de cultură generala și educație pentru sănătate, grupul de limba engleză, grupul de calculatoare, terapie prin muzică, terapie prin pictură, atelier de decorațiuni, grup de sport, socializare, grup spiritual, grup de dezvoltare personală și comunicare, literatură, consiliere individuală.

Dificultățile financiare prin care trece acum Fundația Estuar ne-au determinat să revenim la caracterul caritabil pe care evenimentul nostru l-a avut încă de la prima ediție, când Noaptea Porților Deschise a fost organizată pentru sprijinirea colegei noastre, regizoarea Mona Marian. Fondurile adunate atunci prin generozitatea dvs. au avut o contribuție esențială la tratamentul paleativ de care a beneficiat colega noastră, în ultimele luni de viață.

Intrarea este liberă.

 Program

 SALA MARE

18:00-19:40     CURS DE INIȚIERE ÎN SALSA

susținut de Mario Dance Atelier și Latin Beat

19:50-20:10     DEMONSTRAȚIE cu participanții la atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu

Atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, în incinta Teatrului Național Cluj-Napoca și va dura aproximativ 5 ore. Participarea este gratuită, în limita a 20 de locuri disponibile, pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro

Atelierul este deschis pentru neprofesioniști în artele spectacolului și dansului, cu vârsta minimă de 16 ani. Rezultatele atelierului vor fi prezentate pe scena mare a teatrului.

20:20-20:50     CABINA DE FILM

proiecție de film cu și despre spectatori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

CABINA DE FILM se află, în acest an, la a treia ediție. Este un proiect început în 2015, prin care invităm spectatorii participanți la ZIUA PORȚILOR DESCHISE să intre în cabina noastră de film și să răspundă la câteva întrebări. Pe baza răspunsurilor lor, realizăm un film de mediu-metraj, intitulat CABINA DE FILM, pe care îl proiectăm la NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE. Ne-am dorit, ca prin acest demers, să ne cunoaștem mai bine spectatorii și, de asemenea, prin proiectarea filmului, să restituim spectatorilor, gândurile pe care le-au împărtășit cu noi.

21:00-21:40     SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

cu artiștii Teatrului Național Cluj-Napoca: Diana Buluga, Andrea Gavriliu, Ioan Isaiu, Dragoș Pop

21:50-22:20     CONCERT DE COLINDE

susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească                                      „ICOANE“

22:30-23: 00    „FAMILIA POPESCU“ de CRISTIAN POPESCU

Recital de poezie susținut de actorii Alexandra Tarce, Narcisa Pintea, Cornel Răileanu, Dan Chiorean, Radu Lărgeanu

Cristian Popescu este unul dintre cei mai interesanți poeți români, născut în 1959 și plecat din această lume în 1995, la doar 35 de ani. Publică doar trei volume, „Familia Popescu“, „Cuvânt înainte“ și „Arta Popescu“, și rămâne mai degrabă necunoscut. Cei care îi citesc, însă, poemele, se întrec în reacții entuziaste și îl compară pe poet cu Mircea Cărtărescu sau chiar și cu Mihai Eminescu.  Bolnav de schizofrenie, ceea ce ne-a făcut să alegem poemele sale pentru această ediție a Nopții Porților Deschise, în care ne propunem să susținem Fundația Estuar și activitatea sa dedicată persoanelor cu probleme de sănătate mintală, Cristian Popescu scria despre boala de care suferă în „Adevărul literar și artistic“, asumându-și-o.

Hăituit de vocile din capul său, Popescu a ticluit poate cea mai comprehensibilă definiţie a pierderii minţilor: nebunia e atunci când te crezi mai important decât un meci de la Campionatul Mondial de fotbal. Cei 36 de ani, trăiţi cu naivitate şi grabă, ar putea fi o capodoperă a literaturii. În urâtul zilelor de după Revoluţie, el ţinea predici în faţa aurolacilor, scria poeme despre vatmanii arşi de soare în cabinele tramvaielor şi murea puţin câte puţin, în fiecare zi, pentru ca morţii adevărate să nu-i mai rămână mare lucru de făcut, scrie Cristian Delcea într-un articol numit „Marele Popescu. Poet, paznic de noapte, schior pe pantele disperării“

Îl rememorăm și noi, astăzi, invitându-vă să ne bucurăm împreună de câteva dintre poemele sale din ciclul Familia Popescu, recitate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca.

23:10-23:35     RECITAL SUSȚINUT DE Nucu Pandrea

la frunză și muzicuță

Eugen Aloisiu „Nucu” Pandrea este considerat un adevărat fenomen al muzicii contemporane. Inițiat de către bunicul său în copilărie în tainele cântatului la frunză, artistul și-a perfecționat tehnica de-a lungul anilor: în prezent, interpretează cu măiestrie bucăți muzicale din genuri variate – de la cântece populare la lucrări clasice, piese rock și jazz. A concertat pe scene locale și internaționale, alături de artiști celebri precum Gheorghe Zamfir și Nightloosers.

Visul lui Nucu Pandrea este să creeze o şcoală de cântăreţi din frunză.

23:45-01:00     JUST PUSH PLAY – show de improvizație

cu Bogdan „Bob” Rădulescu, Dragoș Muscalu, Robert Pavicsits, Matei Rotaru, Vlad Pasencu (pian)

 Just Push Play este o invitație… la spectacol. Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu și fără decor. Nimic prestabilit, totul… spontan. Orice sugestie venită din partea publicului se poate transforma într-o scenă de teatru, într-o poveste, într-un discurs sau, de ce nu, într-un cântec. Cuvintele cheie sunt: umor, interactivitate și improvizație, iar telecomanda este în mâna publicului. So… JUST PUSH PLAY!

 SALA MARE, LOJI, RANG I

18:30 – 19:30  FAȚĂ ÎN FAȚĂ

întâlniri individuale cu actorii Anca Hanu, Angelica Nicoară, Sânziana Tarța, Ionuț Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu

Noaptea Porților Deschise vă oferă ocazia să îi cunoșteți pe câțiva dintre actorii Teatrului Național, în scurte momente de întâlniri individuale.

FOAIER, RANG II

18:00-21:00     ATELIER DE MACHIAJ TEATRAL

susținut de Camelia Curuțiu – Zoicaș

Machiajul este acea tehnică prin care chipul unui actor este remodelat și transformat, este acea tehnică care modifică și subliniază prin intermediul umbrelor, a luminii și a culorii o varietate mare de sentimente și tipuri umane.

Machiajul în teatru folosește tehnici complexe care au la bază farduri și accesorii speciale care îl vor ajuta pe „pictorul machior“ să inventeze și să creeze personaje fictive „nu pe planuri simple ca in celalalte arte, ci pe un obraz viu, omenesc cu suprafețe plane, concave sau convexe“. Acesta va încerca să sugereze prin culoare, umbre și lumini „un tip de om cu chip deosebit, cu paliditatea sau uscăciunea bolnavului sau a bătrânului, ori cu pulsația sau transparența tinerească a pielii și a sângelui“.

Acest workshop se adresează tuturor celor care își doresc să intre și să experimenteze pentru câteva clipe, această lume efemeră vie, fantastică, această lume ficțională plină de umbre și culoare, încărcată de psihologie și intuiție artistică.

18:00-21:00     ATELIER DE PICTURĂ PE GLOBURI

                        susținut de Ilinca și Dora Baba

 

18:00 – 21:00  ATELIER DE BIJUTERII CONFECȚIONATE DIN CIOCOLATĂ ȘI                                   MARȚIPAN

susținut de Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 2

 Miniatelierul propus pentru evenimentul Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca va exemplifica cum poate să devina bijuterie… ciocolata. Modelată, sculptată, în combinație cu dantelă sau accesorizată cu mărgele, clasica ciocolată poate să se metamorfozeze în delicate podoabe.

 FOAIER RANG III

 18:00-01:00     Cafeneaua DOAMNA T

 19:00-20:00     RECITAL DE MUZICĂ ȘI POEZIE

prezentat de persoane cu deficiențe de vedere

20:30-21:00     Lansare de carte

Împotriva uitării de Alexa Visarion, Editura Ideea Europeană (în parteneriat cu ICR), în prezența autorului

 PE TOATĂ DURATA EVENIMENTULUI:

 FOAIER (PARTER, RANG II ȘI RANG III)

TÂRG DE CRĂCIUN cu obiecte realizate de copii și adulți cu dizabilități prin Asociația Derzelas, Fundația Estuar, Asociația Handicope, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, alături de Floarea Ta, Friandise, Peyo, Ronna Art, Chiramó, Lionbox, Bruiaj Arts

LIBRĂRIA Teatrului Național Cluj-Napoca

Eveniment cu parfum de lavandă by Casa Boian

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.