Ministrul Culturii, de Ziua Drapelului: Tricolorul este pentru mine o poveste personală

Actualitate

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, că pentru el Tricolorul este o poveste personală, ce poartă, din copilărie, chipul unei femei simple din satul bunicilor săi.

„E ziua Tricolorului, dar nu voi vorbi astăzi nici despre Plevna sau Mărăşeşti, nici măcar despre ardelenii şi aromânii care îşi brodau culorile sacre ale românismului pe sub cojoc, lângă inimă şi ceva mai ferite de privirile aspre ale asupritorilor. Pentru mine, Tricolorul este o poveste personală”, spune acesta.

George Vladimir Ivascu

Ivaşcu mărturiseşte că este „un român obişnuit, crescut la bloc” şi dezvăluie istoria unei femei, care „lua steagurile acasă” de la şcoală şi de la primărie, „le spăla şi le călca, apoi le aducea înapoi, ca sătenii să le vadă frumoase, când mergeau duminica de la biserică spre birt”, în amintirea fiului aflat în armată care jurase „să moară pentru acel tricolor”.

”Sunt un român obişnuit, crescut la bloc. Însă, când închid ochii şi mă gândesc la ţara mea, ea locuieşte în satul bunicilor. Am cunoscut România în vacanţe: mirosea a fân şi a prăjitură cu mere, vorbea printr-un clopot de pe dealul din faţă şi avea în ea toate culorile curcubeului. Împreună cu alţi copii, săream gardul unei vecine ca să furăm fructe din pom, cu câţiva ani înainte de a învăţa să-l buchisim pe Ion Creangă. Era mai uşor în acea curte, deoarece acolo locuia o văduvă singură, care nu putea fugi mai repede ca noi. Era Măria lu’ Gheorghe, o femeie simplă, al cărei unic fiu era în armată. Măria mergea în fiecare săptămână la şcoală şi la primărie şi lua de acolo steagurile. Fiul ei îi spusese că a jurat să moară pentru acel tricolor. În sufletul ei de mamă singură, aceste vorbe au căpătat o importanţă neaşteptată. Femeia lua steagurile acasă, le spăla şi le călca, apoi le aducea înapoi, ca sătenii să le vadă frumoase, când mergeau duminica de la biserică spre birt. Era modul ei de a-şi exprima dorul de fecior şi de a-i respecta înfricoşătorul legământ. Sătenii râdeau uneori de ea, însă copiii au alte criterii de selecţie a oamenilor mari. Dintr-o singură privire, noi ştiam că Măria e un om bun. Din acei ani, Tricolorul are pentru mine chipul Măriei lu’ Gheorghe. La mulţi ani, mândru drapel al durerilor şi viselor noastre!”, este mesajul ministrului Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *