Manechin uriaş cu Matia Corvin la Zilele Culturale Maghiare. Programul ultimului weekend al festivalului

Cooltura

Muzeul Emese Park din Ungaria oferă şi anul acesta un program de trei zile (21-23 august), cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Evenimentele se vor desfăşura pe strada Potaissa, a cărei denumire istorică este Strada Deţinuţilor.

Păstrarea moştenirii istorice, materiale şi spirituale a Evului Mediu, precum şi evocarea acelor timpuri sub forma şi prin intermediul unor modele funcţionale, „vii” constituie obiectivul fundaţiei Őskultúra Alapítvány, care se ocupă de reconstituirea modului de viaţă medieval. Őskultúra Alapítvány este, totodată, operatorul muzeului Emese Park. Fundaţia şi muzeul vor recrea atmosfera Evului Mediu pe strada Deţinuţilor prin prezentarea unor obiecte, cum ar fi căruţele de epocă, corturile construite cu tehnicile meşteşugăreşti ale vremii, cuşca infamiei, butucii din lemn, corturile cavalereşti, catapultele şi balistele, scuturile şi alte elemente de decor. Copiii se vor putea bucura de un carusel din lemn prevăzut cu coşuri din nuiele, ca precursoare ale scaunelor moderne.Sat medieval Potaissa

Pe parcursul celor trei zile, publicul interesat va avea ocazia să se familiarizeze cu personajele, obiectele şi situaţiile specifice ale lumii medievale. Cavalerii şi soldaţii care apărau fortificaţiile vremii se vor confrunta în arena din faţa tribunei, pentru a afla cine este războinicul mai bun şi cine posedă arme mai performante. Muzicanţii şi menestrelii vor încânta audienţa interpretând acorduri medievale sau de muzică populară, iar membrii mai curajoşi ai publicului vor putea participa la jocuri ale vremii sau îşi vor putea testa aptitudinile achitându-se de diverse sarcini care necesită iscusinţă. Cei prezenți vor putea exersa tirul cu arcul şi se vor putea familiariza cu deprinderile meşteşugarilor medievali, având chiar şi oportunitatea de a le încerca la standurile meşterilor moderni care vor prezenta secretele breslei de odinioară. Aventurierii se vor putea fotografia în cuşca infamiei sau puşi pe butuci, ori purtând costume medievale.

Regele Matei Corvin, căruia îi plăcea să se amestece deghizat în mulţime, va fi simbolizat de un manechin uriaş, care se va îmbrăca zilnic de două ori în straie regale şi va defila pe muzică, însoţit de purtători de torţe, între această stradă medievală şi piaţa centrală a oraşului (azi, Piaţa Unirii). Cortegiul va fi format din comedianţi pe picioroange, toboşari îmbrăcaţi în port medieval, muzicanţi cu fluiere turceşti (precursorul taragotului) sau cobze şi susţinători cu torţe. Ei vor defila până în faţa scenei principale, unde vor saluta, interpretând dansuri, mulţimea şi pe regele Matei.

Tocăniță de vită sură ungurească și frecăței de Hortobágy

 Tot pe strada Potaissa, vineri, 21 august, înainte de prânz, bucătarii vor începe prepararea unei tocănițe din carne de vită sură ungurească și frecăței de Hortobágy. Demostrația de gătit va fi urmată de o degustare. Evenimentul gastronomic, la care va participa activ și maestrul bucătar Barabás Zoltán, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Ungare de Gastronomie, face parte din programul Cortului de Turism al Ungariei. Acesta va găzdui, pe strada Kogălniceanu, și degustări de produse tradiționale ungurești – de la cârnați de Gyula la pălincă ori gem de prune din Bereg – precum și diverse activități interactive.

Polgár Judit, cea mai bună șahistă din toate timpurile, la Zilele Culturale Maghiare

Polgár Judit, cea mai bună jucătoare feminină de șah din toate timpurile, va participa vineri, 21 august, la două evenimente care vor avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Șahista va juca un simultan demonstrativ vineri, de la ora 15:00, la Liceul Unitarian „János Zsigmond”, în Sala festivă „Felvinczi György”. Evenimentul face parte din ediția I a Zilelor Clujene ale Șahului „Erkel Ferenc”.

În aceeași zi, de la ora 14:00, va avea loc, în Aula „Dávid Ferenc” a aceluiași liceu, o discuție publică cu Polgár Judit. Amfitrionul evenimentului va fi Nagy Elek, om de afaceri și fost campion universitar al Bucureștiului. Discuția va avea traducere în limba română.

În 1991, la vârsta de 15 ani și 4 luni, Polgár Judit a ajuns la rangul de Mare Maestru al șahului. La acel moment, era cea mai tânără persoană care reușea acest lucru, depășind recordul anterior al lui Bobby Fischer. Polgár Judit a devenit cea mai bună jucătoare feminină de șah din lume în 1989, când avea doar 12 ani. Este singura femeie care s-a calificat la un turneu final al Campionatului Mondial de Șah (2005) și singura care a depășit pragul de 2700 de puncte pe scara Elo, sistemul internațional folosit pentru măsurarea nivelului de joc al șahiștilor. În 2005, a ajuns pe locul 8 în topul mondial al jucătorilor.

A câștigat numeroase turnee internaționale și a învins în mai multe rânduri campioni mondiali en-titre sau foști deținători ai titlului, în partide de șah clasic sau rapid: Magnus Carlsen, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Boris Spassky, Vasily Smyslov, Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Ruslan Ponomariov, Alexander Khalifman și Rustam Kasimdzhanov. În 14 august 2014, și-a anunțat retragerea din șahul competițional.

Polgár-Judit
Marea şahistă Polgár Judit

Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria la Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc”

Sâmbătă, 22 august, ediția I a Zilelor Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” îl va aduce la Cluj pe dr. Seszták Miklós, Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria și fost preşedinte al Federaţiei Maghiare de Şah. Acesta va patrona concursul de șah rapid pentru amatori de sâmbătă dimineața, care va avea loc în Sala festivă „Felvinczi György” a Liceului Unitarian „János Zsigmond”, începând cu ora 10:00. Seszták Miklós va rosti cuvântul de deschidere al evenimentului, cu traducere în limba română.

Vineri, 21 august – selecții din program:

 

10:00   Inaugurarea Satului Medieval

 

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Strada Potaissa

 

10:00-18:00 Satul medieval: jocuri medievale şi sarcini care necesită iscusinţă, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, butuci/cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli

Organizatori: Muzeul Emese Park (Ungaria) şi Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Strada Potaissa (numele istoric: strada Deţinuţilor)

 

Înainte de prânz se va prepara o tocăniță din carne de vită sură ungurească şi frecăței de Hortobágy. Vom organiza o demonstraţie de gătit şi o degustare la care vor participa restaurantul Barabás Étterem din Debrecen, reprezentat de bucătarul-şef Barabás Zoltán, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Maghiare de Gastronomie, precum şi Restaurantul VIA din Cluj.

LocStrada Potaissa

 

10:00-16:00 Vizitarea turnului Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail

Organizatori: Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai” – Departamentul de Geografie al Liniei Maghiare şi Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail

Loc: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail

 

10:00 Plimbare prin Cimitirul Hajongard (Cimitirul Central). Ghid vorbitor de limbă română: Pocsai Sándor. Întâlnirea va avea loc la intrarea cimitirului.

Organizator: Fundaţia „Házsongárd”

 

11:00   Dacă aş fi Matei Corvin – teatru de păpuşi

Organizator: Teatrul de Păpuşi „Puck”

Loc: sala Teatrului de Păpuşi „Puck”

 

11:30   Spectacolul  Pornit-am din frumoasa mea țară al ansamblului de dans popular Szabolcs Néptáncegyütes

Organizator: Asociaţia Szabolcs Néptánc Egyesület, Nyíregyháza

Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

 

12:00–13:00 Dans pe strada Mihail Kogălniceanu – O reprezentaţie a ansamblurilor participante la cea de a XVII-a ediţie a Festivalului de Dans şi Muzică Populară „Sfântul Ştefan”.

Organizatori: Ansamblul de Dansuri Populare Szarkaláb şi Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

12:00   Vizită la Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (Explicaţii în limba română)

Ghid: Mitu Melinda.

Organizator: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Loc: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

 

14:00   Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – Ediţia I. – De vorbă cu Polgár Judit, cea mai bună jucătoare feminină din toate timpurile. Amfitrionul evenimentului: Nagy Elek (om de afaceri, fost campion universitar al Bucureştiului).

Loc: Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Aula „Dávid Ferenc”

 

15:00   Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – Ediţia I. Pluralul regal şi regina şahului – simultan oferit de marea maestră Polgár Judit

Loc: Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Sala festivă „Felvinczi György”

 

17:00   Cluj sau Sfântu Gheorghe? – în competiţie pentru titlul de capitală culturală europeană. Discuţie moderată de Horváth Anna, viceprimar al Clujului.

Organizator: Fundaţia Communitas

Loc: Casa TIFF

 

17:00 Istoria industriei clujene (partea a VI-a): Amintiri din Tehnofrig. Prezentarea şi proiecţia de film vor fi combinate cu o întâlnire a foştilor angajaţi ai întreprinderii, având motoul: „Vino cu o amintire!”. Cei prezenţi vor putea urmări un film documentar despre întreprindere, datând din anul 1971, în regia lui Fischer István. Amfitrioana evenimentului: Bitay Enikő.

Organizator: Societatea Muzeului Ardelean (EME) – Secţia de Ştiinţe Tehnice, Emisiunea în limba maghiară din Bucureşti a Televiziunii Române şi Universitatea Sapientia

Loc: Universitatea Sapientia – Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj-Napoca (Aula din clădirea de pe Calea Turzii)

 

17:00 Csokonai Vitéz Mihály: Văduva Karnyó şi cei doi zburdalniciSpectacol oferit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Regizor: Keresztes Attila. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.

Loc: Sala mare din Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

 

17:00   Concert pentru copii susţinut de Palya Bea

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

18:00   Festivalul teatral ambulant KaravanActCa un ceas nebun (As a Clock with Rage) –spectacol-concert. O producţie a trupei Regula Contra Regulam Teatro din Italia. Regizor: Raùl Iaiza.

Organizator: Asociaţia Teatrală Shoshin

Loc: Casa TIFF

 

18:00   Degustare de vinuri: Oenologul Maurer Oszkár (regiunea vinicolă Szerémség/Srem – Provincia Autonomă Voivodina, Serbia)

Organizatori: Asociaţia Borvadász Társaság – Cluj şi Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Restaurantul Agape – crama situată în str. Iuliu Maniu nr 6

 

18:30   Operett Group Projekt – Magia operetei. Acompaniază la pian Kulcsár Szabolcs, dirijor al Operei Maghiare din Cluj şi la vioară Ferenczi Endre, concertmaestru al Operei Maghiare din Cluj. Îşi dau concursul: Balázs Borbála, Hary Judit, Pataki Enikő, Ádám János, Madarász Lóránt, Fülöp Márton

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară 

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

19:00   Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Interpretează: Hegyi Gábor la trompetă barocă şi Sárosi Dániel la orgă.

Organizator: Parohia Reformată Cluj-Centru şi Asociaţia Clujul Comoară 

Loc: Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

19:00  Concert susţinut de formaţia Budapest Klezmer Band

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

 

20:30   Festivalul teatral ambulant KaravanActFragmente dintr-o amintire de demult. O producţie a Asociaţiei Teatrale Shoshin. Regizor: Köllő Csongor. Spectacolul va fi urmat de o întâlnire cu publicul.

Loc: ZUG.zone

 

21:00   Concert susţinut de Fenyő Miklós

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

 

22.30   Continental  Music Event (DJ-party): Qiudbop, PalmFood (Live Set – Budapesta), Vulgarn

Loc: fostul Hotel Continental

 

23:00   Restaurantul Folk-Pub Heltai

Loc: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár

 

23:00   Petrecere la Cafeneaua Literară Bulgakov. În patru săli – Seară muzicală pe acorduri de chitară oferită de Miklós Gyuri (membru al formaţiei Knock Out) şi invitaţii săi, DJ Hunay (muzică de club şi şlagărele prezentului), DJ Modee (muzică retro maghiară şi internaţională), DJ Zoli (karaoke)

Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

Sâmbătă

8:00-20:00       Cupa Fiveball Cluj / Kolozsvári Ötlabda Kupa

Organizatori: Asociaţia TectumErdély – Ifjúsági és Sport Egyesület [Asociaţia pentru Tineret şi Sport – Ardealul], Universitatea „Babeş-Bolyai”, Asociaţia Clujul Comoară Kincses Kolozsvár Egyesület şiTop Events Solution Srl-D

Loc: Parcul Sportiv Universitar „Profesor Iuliu Haţieganu”

 

8:00-20:00       Campionat de baschet pentru amatori

Organizatori: Asociaţia TectumErdély – Ifjúsági és Sport Egyesület [Asociaţia pentru Tineret şi Sport – Ardealul], Biroul de Sport al Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj (Kolozsvári Magyar Diákszövetség, KMDSZ), Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület şi Top Events Solution SRL-D

Loc: Sala Polivalentă

 

9:00-16:00 şi 18:00-22:00       Campionatul de Fotbal „Old Boys şi Alumni Universitari” – Cluj / Kolozsvári „Öregfiú – KEK Alumni” Foci Kupa

Organizatori: Asociaţia TectumErdély – Ifjúsági és Sport Egyesület [Asociaţia pentru Tineret şi Sport – Ardealul], Top Events Solution SRL-DAsociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület şi Biroul de Sport al Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj (Kolozsvári Magyar Diákszövetség, KMDSZ)

Loc: terenul cu gazon artificial al Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai”

 

9:00-15:00       Campionat de Floorball pe teren mic

Organizatori: Biroul de Sport al Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj (Kolozsvári Magyar Diákszövetség, KMDSZ), Asociaţia TectumErdély – Ifjúsági és Sport Egyesület [Asociaţia pentru Tineret şi Sport – Ardealul] şi Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Sala mare de gimnastică a Liceului Teoretic „Báthory István”

 

9:00     Dansul lingurilor de lemn – să ne delectăm gătind

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: curtea Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”

 

9:00-9:45    Înregistrare pentru Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – Ediţia I.

Loc: Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond”, Sala festivă „Felvinczi György”

 

10:00   Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – Ediţia I. Concurs open de şah rapid pentru amatori. Va vorbi în deschidere patronul evenimentului, dr. Seszták Miklós (ministrul dezvoltării naţionale, fost preşedinte al Federaţiei Maghiare de Şah.)

Loc: Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond”, Sala festivă „Felvinczi György”

 

10:00-18:00     Satul medieval: jocuri medievale şi sarcini care necesită iscusinţă, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, butuci/cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli

Organizatori: Muzeul Emese Park (Ungaria) şi Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Strada Potaissa (numele istoric: strada Deţinuţilor)

 

10:00   Plimbare prin Cimitirul Hajongard (Cimitirul Central). Ghid vorbitor de limbă română: Gaál György. Întâlnirea va avea loc la intrarea cimitirului.

Organizator: Fundaţia „Házsongárd” / Házsongárd Alapítvány şi Asociaţia Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor

10:00   Tur ciclist cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (25 km) – Pe următorul traseu din Pădurea Făget: Observatorul Astronomic – Vârful Peana – Vârful Măgura – Valea Gârbăului – Pensiunea Roata Făget. Întâlnirea va avea loc la capătul liniei de autobuze şi tramvaie de pe strada Bucium.

Organizatori: Clubul Sportiv „Clujul Pedaleaz㔺i Asociaţia Tectum

10:00-13:00     Spinning cu bicicleta

Organizatori: Clubul Sportiv „Clujul Pedalează”Asociaţia Tectum şi Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Curtea Liceului Teoretic „Báthory István”

 

10:00-18:00     Tir cu arcul – instruire şi competiţie. Instructori: Kinizsi Zoltán şi Fazakas Annamária.

Loc: Curtea Liceului Teoretic „Báthory István”

 

10:00-16:00     Minunata lume a naturii – activităţi şi curiozităţi la faţa locului

Organizatori: Asociaţia Apáthy István / Apáthy István Egyesület, Departamentul de Biologie şi Ecologie al liniei maghiare, precum şi Vivariul Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”

Loc: curtea Facultăţii de Biologie şi Geologie (din fosta Grădină Mikó)

 

10:00-17:00     Casa Jocurilor „Bóbita”. Activităţi: confecţionare de jucării (cum ar fi păpuşile pe băţ, morişca de vânt din hârtie şi calul din şosete) împletitura pe degete etc.

Organizator: Asociaţia Copacul Vieţii Életfa Családsegítő Egyesület

Loc: Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

10:00-14:00     Cămăruţa Napsugár. Activităţi: modelare din plastilină de sare şi făină, colaje de flori etc.)

Organizator: Asociaţia Copacul Vieţii Életfa Családsegítő Egyesület

Loc: Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

10:00-13:00     Olărit cu ceramistul Dánél Sándor

Organizator: Asociaţia Copacul Vieţii Életfa Családsegítő Egyesület

Loc: Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

10:00-18:00     Activităţi pentru copii organizate de Uniunea Cercetaşilor Maghiari din România [Romániai Magyar Cserkészszövetség]

Loc: Terenurile de sport ale Liceului Teologic Reformat Cluj-Napoca

 

10:00-12:00     Studio pe stradă: proiect muzical interactiv

Organizator: Gruparea muzicală „HangZoo”

Loc: Parcul Central, împrejurimile Casinoului

 

10:00-16:00     Vizitarea turnului Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail

Organizatori: Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai” – Departamentul de Geografie al Liniei Maghiare şi Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail

Loc: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail

 

11:00-20:00     Cupa Universitară de Futsal Cluj

Organizatori: Asociaţia TectumErdély – Ifjúsági és Sport Egyesület [Asociaţia pentru Tineret şi Sport – Ardealul], Top Events Solution SRL-D, Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület şi Biroul de Sport al Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj (Kolozsvári Magyar Diákszövetség, KMDSZ)

Loc: Sala Polivalentă

 

10:30-13:00     Magie din sticlă cu Szalma Zsolt

Organizator: Asociaţia Copacul Vieţii Életfa Családsegítő Egyesület

Loc: Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

11:00-14:00     Tehnica împâslirii exersată împreună cu educatorii de la Şcoala Waldorf din Cluj

Loc: Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

11:00    Dés László – Geszti Péter – Békés Pál: A dzsungel könyve (Cartea junglei). Spectacol oferit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Regizor: Puskás Zoltán. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.

Loc: Scena mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj

 

11:00   Festivalul teatral ambulant KaravanActMicile aventuri ale lui Poquita & Filarmonica  spectacol-concert pentru copii (recomandat pentru vârste între 5 şi 99 ani). O producţie a trupei Regula Contra Regulam Teatro din Italia. Regizor: Raùl Iaiza.

Organizator: Asociaţia Teatrală Shoshin

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

 

11:00-18:00     Inventatori maghiari – expoziţie în cinci limbi

Organizator: Asociaţia de Tineret „KIFOR” / Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum

Loc: Cortul/Standul de tineret (de la începutul Bulevardului Eroilor)

 

12:00-18:00     Chill Zone: jocuri de societate şi colţ de lectură, perete cu fotografii, desenare de caricaturi, henna şi pictură pe corp

Loc: Cortul/Standul de tineret (de la începutul Bulevardului Eroilor)

 

12:00-20:00     Prezentarea sportului numit teqball şi instruirea doritorilor

Organizatori: Biroul de Sport al Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj (Kolozsvári Magyar Diákszövetség, KMDSZ) şi Asociaţia Tectum

Loc: Curtea Liceului Teoretic „Báthory István”

 

12:00–13:00    Dans pe strada Mihail Kogălniceanu – O reprezentaţie a ansamblurilor participante la cea de a XVII-a ediţie a Festivalului de Dans şi Muzică Populară „Sfântul Ştefan”.

Organizatori: Ansamblul de Dansuri Populare Szarkaláb / Szarkaláb Néptáncegyüttes şi Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár / Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

12:00 Vizitarea unor obiective turistice ale oraşului. Ghid vorbitor de limbă engleză: Sipos Dávid. Întîlnirea va avea loc la Standul de informaţii din Piaţa Unirii.

 

12:00   Vizită la Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. (Explicaţii în limba română.)

Ghid: Mitu Melinda.

Organizator: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Loc: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

 

13:00   Introducere în lumea tangoului argentinian – instructori de dans: Csontos Katalin şi Szeghalmi Endre (Budapesta). Cursuri de dans în limbile maghiară şi română.

Organizator: Asociaţia Compania de Tango Cluj

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

14:00-16:00     Studio pe stradă: proiect muzical interactiv

Organizator: Gruparea muzicală „HangZoo”

Loc: Parcul Central, împrejurimile Casinoului

 

15:00-20:00     Spinning cu bicicleta

Organizatori: Clubul Sportiv „Clujul Pedalează”Asociaţia Tectum şi Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Curtea Liceului Teoretic „Báthory István”

 

15:00   Degustare de vinuriSelecţie de vinuri prezentate de compania WineUp, Cluj (în limba română)

Organizatori: Asociaţia Borvadász Társaság – Cluj, Asociaţia Clujul Comoară Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Restaurantul Agape – – crama situată în str. Iuliu Maniu nr 6

 

16:00   Livingroom & Garden Party

Organizator: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

Loc: Cortul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, strada Mihail Kogălniceanu

 

16:00-19:00     Crusaders Flag Football

Organizatori: Crusaders Cluj Sport ClubErdély – Ifjúsági és Sport Egyesület [Asociaţia pentru Tineret şi Sport – Ardealul] şi Asociaţia Tectum

Loc: Parcul Sportiv Universitar „Profesor Iuliu Haţieganu”

 

16:30   Concertul pentru copii susţinut de formaţia Evilági

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

18:00   Virtuozi– Invitaţi speciali: Tóth Bettina, Szauer Bianka, Demeniv Mihály, Kiss Zoltán, Lugosi Dániel Ali şi Boros Mihály. Participă: Orchestra Operei Maghiare din Cluj. Dirijor: Kulcsár Szabolcs.

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Opera Maghiară din Cluj

 

18:00   Concert susţinut de formaţia Tapasztalt Ecsetek

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: fostul Hotel Continental

 

18:00   Festivalul teatral ambulant KaravanActFamilia Antigonei: poveştile orbirii – Manifestare teatrală în aer liber. O producţie a Asociaţiei Teatrale Shoshin în colaborare cu trupa Regula Contra Regulam Teatro din Italia: Raùl Iaiza. Spectacolul va fi urmat de o întâlnire cu publicul.

Loc: Curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca (fostul Palat Bánffy) şi strada

 

18:00   Concert susţinut de Vizi Imre

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

18:00   Recital susţinut de Jónás Vera

Organizator: Gruparea muzicală „HangZoo”

Loc: Parcul Central, împrejurimile Casinoului

 

18:00   Degustare de vinuri: Oenologul Pók Tamás (Eger, Ungaria)

Organizatori: Asociaţia Borvadász Társaság – Cluj şi Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Restaurantul Agape – crama situată în str. Iuliu Maniu nr 6

 

18:30-23:00     Lumea copiilor (spaţiu de joacă)

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Casa TIFF

 

19:00   Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată. Organistă: Müller Márta.

Organizator: Parohia Reformată Cluj-Centru

Loc: Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

19:00  Cine este celălalt și ce vrea? – dialog amical și intercultural pentru demontarea stereotipurilor. Invitați: sociologul Vasile Dâncu, avocatul Eckstein-Kovacs Péter și sociologul Horváth István

Loc: curtea din spatele Casei TIFF.

 

19:00   Concert susţinut de formaţia Magashegyi Underground

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

 

19:30   Corul de bărbaţi din localitatea Csóka/Čoka (Serbia)

Organizator: Bethlen Gábor Földész Dalkör [Corul de Agricultori „Bethlen Gábor”]

Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

 

21:00   Concert susţinut de formaţia Bikini

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

 

23:00   Restaurantul Folk-Pub Heltai

Loc: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár / Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány

 

23:00   Petrecere la Cafeneaua Literară Bulgakov. În patru săli – muzică populară cu Ansamblul Tokos, DJ Modee (muzică retro maghiară şi internaţională), DJ Nitzu (muzică de club şi şlagărele prezentului), DJ Zoli (karaoke)

Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

 

23:00   Concert susţinut de formaţia Bagossy Brothers Company. After-party: Generáció party

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület

Loc: fostul Hotel Continental

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *