INTERVIU (I). Cu Monica Macovei la Gărâna Jazz Festival: despre jazz, lecturi, muzică, presă şi politichie

Interviu Muzica

Gărâna Jazz Festival adună în jurul său nu doar public cunoscător şi amator de jazz ci şi personalităţi din cele mai diverse, ale vieţii publice, de la regizori la scriitori şi de la artişti plastici la politicieni.

Reporterul Clujulcultural.ro s-a întâlnit la acest festival renumit, în miez de noapte, cu unul din cei mai cunoscuţi politicieni români, cunoscuta Monica Macovei, europarlamentar român la Bruxelles, fostă candidată la preşedinţie în 2014.

7,74 dintre alegătorii clujeni au votat cu ea atunci, a ieşit a treia după Klaus Johannis şi Victor Ponta în preferinţele electorale. Mesajul ei anticorupţie şi anticlasă politică a a prins la Cluj şi în alte oraşe mari, reuşind la Cluj şi nu numai să devanseze candidaţi ai unor partide vechi, gen UDMR.

Un om special, o personalitate puternică, un altfel de politician în mod cert. Am provocat-o la un interviu şi mi l-a acordat din prima. Am discutat relaxaţi despre jazz, lecturi, muzică, presă şi politichie pe o terasă din Munţii Semenic, într-un loc superb, la o păstrăvărie, lângă un lac.

Interviul are două părţi, primul a atins chestiuni ce nu ţin de politică al doilea va fi un interviu politic, tranşant, despre M10, Cluj, Emil Boc, Băsescu, alegeri,  dar şi despre DNA , Grecia sau Rusia. Chiar dacă siteul e unui eminamente cultural, facem o excepţie de data aceasta!  E prima oară în doi ani când vom publica un interviu politic.

Vă invităm să citiţi prima parte.

Clujulcultural.ro: Ce muzică ascultaţi în drumurile lungi pe care le aveţi, în ţară, în străinătate? Aveţi artişti preferaţi?

Monica Macovei: De obicei ascult Beethoven sau Bach, în special Beethoven. Îmi place concertul numărul 5. Ascult multă muzică clasică. Am câţiva clasici preferaţi dar îl consider pe Beethoven cel mai mare şi îl ascult cel mai des, îţi dă trăirile cele mai puternice şi descrie lumea în toată  complexitatea ei. Dar nu înseamnă că ascult doar clasică ci, iată, ascult şi jazz, ocazie cu care ne-am întâlnit…aici la festival

Aţi mai fost la Gărâna ?

Nu,  e prima oară când vin.

La fel şi în cazul meu…

Ştiu că are o tradiţie deja, 19 ani , îi admir pe cei care organizează şi menţin această tradiţie, pe domnul Marius Giura (fondatorul festivalului n.r), care mi-a devenit şi prieten în campania electorală pentru preşedinţie, în 2014. Am mai fost la spectacole culturale în Timişoara.

Aţi stat până la finalul nopţii de sâmbătă, la 03.00, la ultimul concert, la Stanley Clarke?

Nu chiar până la 03.00 dar am prins şi acest concert care a început la 01.00, cu Stanley Clarke Quartet, având  un pianist de 19 ani extraordinar…georgian,  Beka Gochiashvili.

Macovei bun 2

Unde vă place să vă faceţi concediile, la munte sau la mare? Acum 10 ani exact v-am întâlnit la Vama Veche, se ştie, mergeţi des la 2 mai… Am scris atunci un text numit „Cu Monica la Stuftsock”….

Mie îmi place şi muntele şi marea. Iarna merg la schi, sigur, pot merge şi vara, în locurile unde este iarnă, dar nu am făcut asta. Schiez de mulţi ani, şi schiez pe pârtii negre. După campania electorală, am schiat în Norvegia, o săptămână, acolo sunt nişte pârtii de vis, cu nocturnă, cu de toate. Am sărit şi la trambulină…

Nu mi-o pot închipui pe Monica Macovei sărind la trambulină…

Dar de ce, sunt un om ca toţi ceilalţi oameni, am pasiuni….Vara  merg la 2 mai şi înot 2-3 ore, merg în larg până văd malul de la Vama Veche, apoi văd Bulgaria, e foarte frumos, e extraordinară senzaţia de libertate pe care o ai în mijlocul mării sau pe munte, când schiezi….

E adrenalină multă…

Nu mă gândesc la adrenalină. Dar senzaţia de libertate e foarte puternică şi pentru mine contează foarte mult.

MACOVEI BUN 3

Revenind la festivaluri, că tot suntem la Gărâna, puteţi recomanda cititorilor un festival anume şi de ce acela?

Le recomand să vină la Gărâna Jazz  Festival anul viitor, e foarte frumos, e un festival altfel, stăm pe bârne de lemn, ascultăm muzică bună, cu păturile pe noi, cu şepci…am avut un şal, două pături pe mine, am plecat la 3 noaptea cu pătura în cap. E o frumuseţe, fără gălăgie, toată lumea ascultă, a venit pentru a asculta jazz. Trebuie să spun însă un lucru, referitor la primarul Robu din Timişoara. La Gărâna Jazz Festival vine lume multă, din toată ţara, din străinătate, lume bună, l-am văzut pe Tudor Giurgiu în public şi pe alte personalităţi. Acest festival era finanţat de primăria Timişoara până acum doi ani. După ce a devenit primar domnul  Robu a decis să nu îl mai finanţeze. A spus dacă vreţi festival vă fac eu unul, în Timişoara. Şi face în Timişoara, unde merge lume, dar mai puţină ca la Gărâna. Dar nu strici o tradiţie, nici nu a reuşit, doar organizatorii aleargă pe unde pot după bani. Nu îl interesează festivalul, jazzul. El a vrut să îşi lege numele.

Să taie o panglică…

Da, să taie o panglică şi să se zică concertul de jazz din Timişoara Robu. Asta a vrut să facă. Încercăm să distrugem tradiţii ca să tăiem panglica….

Haideţi să facem nişte alegeri….am o provocare pentru dumneavoastră…Deci:

Tolstoi sau Dostoievski?

Grea întrebare…o să răspund totuşi din prima. Dostoievski. E unul din autorii copilăriei şi a adolescenţei mele. Îl recitesc.

Blaga sau Nichita Stănescu?

Blaga deşi să ştiţi că îmi plac multe poezii de-a lui Nichita!

Jazz sau muzică clasică?

Clasică

Pleşu sau Patapievici ?

Offf…asta nu e o alegere! Amândoi!

Cristian Tudor Popescu sau  Cătălin Tolontan?

(tace îndelung)….Tolontan.

Presă scrisă sau televiziune?

Internetul, online-ul. Îmi place să iau un ziar în mână, o mai fac, îmi place să fac asta dar ştim că în cea mai mare parte patronii sunt influenţaţi politic sau sunt chiar ei politicieni, sunt oligarhi, scriu în funcţie de interese politice nu de interesul public. De aceea aleg online-ul. Aici mai poţi alege, chiar dacă nu e totul liber nici aici, sunt mai multe oaze de libertate, siteuri, bloguri. Prefer deci online-ul!

Va urma. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *