Incep concertele de vară la Biserica Reformată de pe Kogălniceanu

Muzica Special

Stagiunea de concerte de vară la Biserica Reformată Centrală debutează pe 5 iulie 2017, orele 19:00, la biserica de pe strada Kogălniceanu.

Iată programul:

 Grundmann Quartett

(Germania)

Un mic geniu printre giganți

Cvartetele pentru oboi ale compozitorului Jiří Družecký

 Edouard Wesly, oboi baroc

Ulrike Titze, vioară barocă

Bettina Ihrig, violă

Ulrike Becker, violoncel

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Proiect realizat cu sprijinul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România şi a Fundaţiei Communitas.

În program:

 

  1. Jiří Družecký (1745 – 1819):

Cvartet pentru oboi și coarde

Allegro – Menuetto – Andante. Del Sign. Mozart (după W. A. Mozart: Andante für Klavier zu vier Händen, KV 501) – Rondo

 

  1. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):

Trio de coarde în sol minor, KV 404a

Adagio – Fuge (după J. S. Bach: Wohltemperiertes Klavier, Vol. 2, Nr. 14)

 

  1. Jiří Družecký (1745 – 1819):

Cvartet pentru oboi și coarde în sol minor

Adagio – Andante („auf den Namen BACH mit Noten ausgetrügt”) – Allegro

 

  1. Ludwig van Beethoven (1770-1827):

Din cvartetul de coarde în Sol major, op. 9 Nr. 1

Adagio – Allegro con brio

 

  1. Jiří Družecký (1745 – 1819):

Cvartet pentru oboi și coarde în Do major

Allegro – Menuetto. Allegretto – Andante – Allegro con Variazioni

Jiří Družecký s-a născut în Boemia în anul 1745. A început studiul oboiului la curtea regală de la Drezda cu maestrul Alessandro Besozzi. Între anii 1762 și 1780 a activat în Austria, iar mai apoi în Ungaria. Până în anul 1775 a fost membrul armatei austriece și a fost renumit pentru activitatea sa de timpanist. În acest timp a fost preocupat pentru promovarea vieții muzicale din Linz, iar în anul 1783 a devenit membrul societății Tonkünstler-Societät de la Viena. Compozițiile sale pentru orchestră de suflători nu au fost cunoscute doar în rândul armatei regale, acesta compunând lucrări pentru cele mai renumite formații ale momentului. La festivitățile de încoronare ale regelui Leopold al II-lea a avut posibilitatea să dirijeze propriile compoziții. Soarta l-a condus mai apoi prin Bratislava la Budapesta, unde a devenit dirijor și muzician la curtea regală a lui Iosif de Habsburg. Lucrările sale pot fi regăsite în mai multe biblioteci din Europa, ceea ce reflectă faptul că acestea au fost cândva îndrăgite în rândul muzicienilor. Caracterul unic al lucrărilor sale, mai ales a celor dedicate formațiunilor de suflători, sunt astăzi redescoperite. Formația Grundmann-Quartett interpretează lucrările lui Jiří Družecký din manuscrisele care se regăsesc la Biblioteca Națională de la Budapesta. Cvartetele pentru oboi ne prezintă o lume muzicală aparte, cu un limbaj amuzant, colorat, vioi și totodată surprinzător. 

Oboistul Eduard Wesly a fost atât de inspirat de sonoritatea oboiului său istoric, încât a întemeiat formația Grundmann Quartett. Unul dintre instrumentele sale a fost construit de meșterul Jakob Friedrich Grundmann din Drezda, în anul 1780. Formația a fost denumită după numele meșterului Grundmann.

Eduard Wesly a studiat oboi modern la Conservatorul Sweelinck din Amsterdam. Din anul 1996 se ocupă intensiv cu interpretarea muzicii din secolul al 18-lea, cântând la instrumente istorice sau la diferite copii ale acestora. Este membrul mai multor formațiuni, cum ar fi: „Lautten Compagney” din Berlin, formația „Solamente Naturali” din Bratislava, formația „Al Ayre Español” din Zaragoza, respectiv „Orchestra Libera Classica” din Tokyo.

Ulrike Titze a studiat vioara la Drezda, iar mai apoi a devenit membra Orchestrei Staatskapelle din Weimar. Din anul 1986 cântă exclusiv la vioară barocă. Este membra fondatoare și concertmaestra Orchestrei Baroce de la Dresda. Pe lângă activitatea de interpret, Ulrike Titze desfășoară o intensă activitate didactică, predând vioară barocă la universitatea de muzică de la Dresda, și fiind invitata mai multor festivaluri de muzică barocă din Germania (Bach Akademie), Ucraina, România și Turcia. Printre altele, este membra formației „Bell’Arte“din Salzburg.

Bettina Ihrig s-a născut la Bielefeld, unde a început stduiul flautului drept și al viorii de la vârsta de șase ani. Studiile universitare le-a încheiat la Hannover și la Salzburg, la clasa de violă. A fost membra orchestrei Jungen Deutschen Philharmonie și a Orchestrei Filarmonice din Bielefeld. În prezent Bettina Ihrig este liber-profesionistă, punând mare accent pe interpretarea muzicii vechi. Este membra formațiilor „Hannoverschen Hofkapelle”, „Neuen Düsseldorfer Hofmusik”, „La Ricordanza”, și a orchestrei Residenzorchester Celle.

Ulrike Becker a studiat violoncelul și viola de gamba la Weimar și la Berlin.  Este membra formației “Lautten Compagney” din Berlin. A evoluat ca solistă cu orchestra Festivalului Händelfestspiel din Halle, sub bagheta lui Howard Arman, respectiv la Academia de Muzică Veche de la Berlin, sub bagheta dirijroului Philippe Herreweghe. Este membră fondatoare a formației Trio L`Arabesque cu care a câștigat bursa oferită în cadrul concursului Wettbewerb des Deutschen Musikrates din Bonn. În 1997 a câștigat premiul special la Concorsul Internațional de violă da gamba Bach-Abel, iar mai apoi, tot aici, a câștigat premiul doi.

Donațiile vor servi la întreținerea orgii și la organizarea viitoarelor evenimente muzicale din cadrul bisericii reformate. 

Programul verii:

5 iulie – Concert cameral – Grundmann Quartett (Germania)

12 iulie – Concert cameral – Sámson Melinda (soprană) și Miklós Noémi (orgă) (Cluj-Napoca)

19 iulie – Concert de orgă – Mátyás István (Austria)

26 iulie – Concert de orgă  – Miriam Marinescu (Cluj-Napoca)

2 august – Concert de orgă – Kővári Péter (Ungaria)

9 august– Concert de orgă – Martin Sturm (Germania)

16 august – Concert cameral – Ansamblul baroc Savaria (Ungaria)

23 august – Concert de orgă – Szabó Szilvia (Cluj-Napoca)

30 august – Concert cameral – Ansamblul Quarto d’Oro (Cluj-Napoca)

6 septembrie – Concert de orgă – Gustav Jannert (Suedia)

2 thoughts on “Incep concertele de vară la Biserica Reformată de pe Kogălniceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *