Final de stagiune şi la Filarmonică

Actualitate Spectacol

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 24 iunie 2016, la Concertul vocal-simfonic de închidere a Stagiunii 2015-2016, sub bagheta dirijorului Tulio Gagliardo. Sub numele „De España vengo”, Gala lirică de Zarzuela pregătită de Corul, Orchestra Filarmonicii şi soliştii Ximena Agurto (soprană) şi Andrés Veramendi (tenor), cuprinde lucrări compuse de Francisco Asenjo Barbieri, José Serrano, Gerónimo Giménez, Amadeo Vives, Manuel Fernández Caballero.

 Concertul este realizat cu sprijinul programului  Acción Cultural Española,
Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) Madrid.

Istoria zarzuelei coboară în trecut până în anul 1657, cu prima lucrare considerată de gen: El Laurel de Apolo pe text de Pedro Calderón de la Barca şi muzica de Juan de Hidalgo, comedie pusa în scenă pentru prima dată la Palatul Regal din El Pardo al Regelui Filip al IV-lea al Spaniei. Originea numelui indică o casă de vânătoare a regelui, aflată într-un ţinut retras, plin de muri (zarzas). În fapt un vodevil, zarzuela avea să-şi atingă punctul culminant în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, succesul sau datorându-se, în special, mixturii exotice de elemente: cele mai importante lucrări ale vremii conţin arii solistice şi ansambluri în care textul oscilează între versuri şi proză, cântece populare şi personaje de comedie. Unele sunt lungi şi ţintesc la măreţia operei – género grande. Altele au dimensiuni mai mici, adesea de un act – cunoscute sub denumirea de sainete şi género chico – şi se petrec, de multe ori, în zonele mai puţin „ortodoxe” ale Madridului.

afis 24 iunie

Născut la Buenos Aires în 1965, Tulio Gagliardo a debutat ca dirijor la vârsta de 18 ani. De atunci, a dirijat ansambluri ca Operele din Toronto, Parma, La Plata, Lima, Rovigo, Busseto, Budapesta, Filarmonica din München, Orchestra Simfonică din Praga. Din anul 2006, este director muzical al Operei de Stat din Izmir (Turcia).

 

Specialist în repertoriul italian de operă, Tulio Gagliardo a dirijat La traviata, Rigoletto, Trubadurul, Nabucco, Simon Boccanegra, Un bal mascat, Forţa destinului, Aida, Otello, Falstaff, Ernani, Macbeth, Messa da Requiem şi Quattro pezzi sacri de Verdi, Boema, Tosca, Madama Butterfly, Manon Lescaut, Tripticul, Turandot, La fanciulla del West şi Messa di Gloria de Puccini.

 

Printre artiştii cu care a colaborat, îi regăsim pe Plácido Domingo, Montserrat Caballé, Alfredo Kraus, Fiorenza Cossotto, José Cura, Luis Lima, Teresa Berganza, Justino Díaz, Ruggero Raimondi.

 

Născută la Lima, în 1984, soprana Ximena Agurto şi-a început pregătirea muzicală la vârsta de zece ani, ca membră a Corului Naţional de Copii din Perú. A studiat cu Andrés Santa María, Eduard Gimenez şi Maria Soler. În 2000 şi 2001, a debutat ca solistă în compania Orchestrei Simfonice Naţionale din Perú.

 

A absolvit apoi Conservatorul Naţional de Muzică din ţara natală, cântând, în tot acest timp, în Corul Naţional. Au urmat angajamente ca solistă în opere şi zarzuele, ca Don Giovanni şi Flautul fermecat de Mozart, Luisa Fernanda de Torroba şi Los Gavilanes de Guerrero.

 

În 2009, a primit o bursă care i-a permis să studieze la Conservatori Liceu din Barcelona. Ulterior, şi-a completat pregătirea la Centrul de Perfecţionare „Plácido Domingo” din Valencia, unde a beneficiat de îndrumarea lui Ernesto Palacio, Davide Livermore, Roger Vignoles, Emilio Sagi şi a Cristinei Gallardo-Domás.

În 2010 şi-a făcut debutul în Palau de la Música, cu Orchestra Simfonică din Vallès, cu care a cântat Misa în Do major şi Fantezia corală de Beethoven, Messiah de Haendel, Carmina Burana de Orff. Tot în 2010, a fost distinsă cu Premiul I la Concursul Internaţional de Canto din Santander. A urmat Premiul I la Concursul International de Canto „Jacinto Guerrero” din Madrid (2011), Premiul III, Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună interpretă de zarzuela la Concursul Internaţional „Francisco Viñas” (2014), Premiul II la Concursul Internaţional de Zarzuele „Ana María Iriarte” din Madrid (2014).

 

A cântat la Hubertussaal din München, Auditorri Torent din Valencia, Auditorio Nacional de Música din Madrid, Nieuwe of Littéraire Societeit de Witte din Olanda, Sala Bolivar din Londra, Teatro „Sao Carlos” din Lisabona, Teatro de Marbella, Gran Teatro Nacional de Perú, Teatrul Farandùla din Barcelona, Teatro de la Zarzuela din Madrid.

 

În repertoriul Ximenei Agurto, se regăsesc roluri din operele Xerxes de Haendel, Don Giovanni, Flautul fermecat, Nunta lui Figaro, Cosí fan tutte de Mozart, Somnambula, Puritanii, Capuleti şi Montecchi de Bellini, Don Pasquale, Lucia di Lammermoor, Elixirul dragostei şi Linda di Chamounix de Donizetti, Romeo şi Julieta de Gounod, Pescuitorii de perle de Bizet, Gianni Schicchi de Puccini, Rigoletto de Verdi, Marina de Arrieta, Italianca în Alger de Rossini, La vida breve de de Falla; roluri din zarzuelele Luisa Fernanda de Torroba, Los Gavilanes de Guerrero, La verbena de la paloma de Bretón, El barbero de Sevilla de Giménez, Doña Francisquita de Vives, La Dogaresa de Millán. Din creaţia vocal-simfonică, soprana a cântat Gloria şi Magnificat de Vivaldi, Matthäus-Passion de Bach, Misa Sancti Nicolai de Haydn, Messiah de Haendel, Recviemul de Fauré, Recviemul şi Misa în do minor de Mozart, Misa în Do major şi Fantezia corală de Beethoven, Vespro della Beata Vergine de Monteverdi, Bachiana Brasileria de Villa-Lobos şi Carmina Burana de Orff.

 

Finalist al Concursului Internaţional de Canto „Operalia 2003” al lui Placido Domingo, tenorul peruan Andrés Veramendi şi-a făcut studiile la Madrid, cu Isabel Penagos. A debutat la 18 ani, la Lima, cu zarzuela Los Gavilanes de Jacinto Guerrero. Tot în capitala peruană şi-a făcut debutul în operă, în 1999, cu rolul lui Dancairo din Carmen de Bizet, sub conducerea lui Luigi Alva. Au urmat rolurile secundare din opere ca Lucia di Lammermoor, Rigoletto, La traviata sau Turandot.

 

Anul 2009 i-a adus debutul în rolul lui Alfredo din La traviata la Teatro Municipal de Santiago de Chile, unde a interpretat apoi şi rolul lui Cavaradossi din Tosca. În 2011 a cântat în Macbeth la Bilbao, într-o producţie a Opéra national du Rhin şi a Operei din Monte Carlo. Spectatolele de la Teatro Argentino de La Plata, Teatro de la Zarzuela din Madrid, Théâtre Royale de la Monnaie, Teatrul din Basel, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Real din Madrid, Opera Naţională din Donetsk, Teatro San Carlos din Lisabona, Teatrul Regio din Torino, Teatrul Cervantes din Malaga, Théâtre du Capitole din Toulouse, Opéra de Massy, Opera de Concepcion din Chile, Teatro La Maestranza din Sevilla i-au dat ocazia să colaboreze cu dirijori ca Jose Luis Dominguez, Pedro Pablo Prudencio, Carlos Palacios, Juanjo Mena, Guillermo Garcia Calvo, Cristobal Soler, Massimo Zenetti, Martin André, Thomas Sanderling, Donatto Renzetti, Sergio Alapont, Tulio Gagliardo, Valerio Galli, Denis Kolobok, Emanuelle Siffert sau Pedro Vasquez. Printre soliştii alături de care s-a aflat, se numără Juan Diego Flórez, Roberto Frontalli, Verónica Villarroel, Daniela Barcelona, Lucia Aliberti, Sonia Ganassi, Violetta Urmana, Carlo Colomara, Miki Mori, Milagros Martín, Ismael Pons sau Homero Pérez-Miranda.

 

Vineri, 24 iunie 2016, ora 19, Abonament 32
Colegiul Academic

Concert vocal-simfonic de închidere a Stagiunii 2015-2016

Gală lirică de zarzuela:
„De España vengo”
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Tulio Gagliardo Dirijor
Ximena Agurto Soprană
Andrés Veramendi Tenor

Cornel Groza Dirijorul Corului

Francisco Asenjo Barbieri
Preludio y entrada de lamparilla, Canción de Paloma, No seas tirana, En entrando una maja din El barberillo de Lavapies
José Serrano
Veneciana din El carro del sol
Reveriano Soutullo şi Juan Vert
Bella enamorada din El último romántico
Gerónimo Giménez
Intermedio din La torre del oro
José Serrano
Rosita de olor din La venta de los gatos
Amadeo Vives
Coro de Bohemios
Fandango din Doña Francisquita
Manuel Fernández Caballero
Coro de los Repatriados din Gigantes y Cabezudos
Canción de Angelita din Chateaux
Francisco Asenjo Barbieri
Las panaderas din Pan y toros
Gerónimo Giménez
Intermedio din La boda de Luis Alonso
José Serrano
Jota din El trust de los tenorios
Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, de pe biletmaster.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *