Filme documentare superbe, la Cinema Mărăşti

A 7-a Actualitate

Caravana Docuart ajunge astăzi, în Cluj-Napoca, la Cinema Mărăști, cu un eveniment cultural adresat tuturor celor dornici să își croiască un program de weekend pentru sufletul și intelectul lor. Va fi o zi dedicată relaxării și înțelegerii unor aspecte ale vieții redate altfel de filmul documentar, dar și cunoașterii unor povești nespuse ale istoriei, care ar fi, de altfel, păcat să treacă pe lângă noi.

Suntem bucuroși să aducem povestea lui Emil Racoviță – în documentarul “Exploratorul” – cel care în 1920 a înființat primul Institut de Biospeologie din istorie și al cărui nume îl poartă Institutul de Speologie din Cluj-Napoca, dar și cu alte documentare românești de success, care și-au servit de fiecare dată scopul de a-și captiva spectatorii, documentare premiate în 2013 la BDF (București Docuart Fest). “Exploratorul”, în regia lui Titus Muntean și a lui Xantus Gabor este câștigătorul premiului pentru cel mai bun montaj la BDF (București Docuart Fest), ediția a II-a.

Proiecțiile vor fi însoțite bineînțeles de sesiuni de Q&A cu oameni din culisele documentarelor, care vă vor face cunoscute povești și secrete ale artei cinematografice.

Sunt invitați toți ochii curioși, toți iubitorii de cultură și frumos, cineaștii entuziaști, indiferent de vârstă sau alte criterii asemenea. Așteptăm de asemenea tineri pe care universitățile de artă și cinematografie cu renume din Cluj îi adăpostesc, și pe care suntem sincer nerăbdători să îi întâlnim. De altfel, parte din documentarele care au ajuns până astăzi la noi sunt realizate de studenți talentați ai facultăților de profil din Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă!

Mai multe detalii aici

Program Caravana Docuart /  12 aprilie 2014

12:30 „În umbra castelului”, regia lui Csibi Laszlo, câștigător al premiului pentru cel mai bun film documentar studenţesc la București Docuart Fest. / 23 min.

 

„Carpe Noctem”, regia Constantin Radu Vasile, câștigator al premiului pentru cea mai bună regie, secţiunea documentar studenţesc la București Docuart Fest. Filmul vorbește despre relația a două persoane cu dizabilități de vedere. / 14 min.

 

„După FEL și CHIP” regia Paula Oneţ, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună imagine, secţiunea documentar studenţesc. / 22 min.

 

„Stremţ 89”, regia Anda Puşcaş și Dragoş Dulea, /  13 min., câștigător al trofeului Docuart Fest 2013. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări la care vor răspunde realizatorii documentarului.

 

Pauza

 

14:30 „Exploratorul”, regia Titus Muntean și Xantus Gabor. Filmul urmărește firul vieţii lui Emil Racoviţă, fondator al unei noi știinţe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj. Producţie cu rol de document. /  70 min.

 

Pauza

 

16:00 „aici… adică acolo”, /  75 min, prezentat în cadrul București Docuart Fest în afara programului compe-tiţional, în regia Laurei Căpăţână Juller.

Un film despre o problemă globală vazută la microscop. Proiecţia documentarului va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări cu publicul, la care va participa regizorul documentarului, Laura Căpăţână Juller.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *