Expoziţie inedită. Centrul pentru Studii Indiene prezintă pentru prima dată, opere scrise în limba sanscrită

Carte Esenţial

Expoziţie inedită la Cluj. Centru pentru Studii Indiene a adus în faţa clujenilor pentru prima dată, opere scrise în limba sanscrită.

 Cluj Center for Indian Studies prezintă în perioada 4-8 mai 2015 o expoziţie inedită la Biblioteca Academiei Române.  Intitulată “Sanscrita, limba mantrelor”, expoziţia aduce pentru prima dată în faţa publicului clujean scrieri importante în sanscrită precum şi traduceri dar şi multe alte cărţi.

 Vernisajul expoziţiei a debutat cu un scurt cuvânt al directorului Centrului pentru Studii Indiene, Mihaela Gligor: “Bine aţi venit la prima expoziţie de carte sanscrită din Cluj. Mi-a făcut o mare plăcere să lucrez la ea şi mă bucur că v-aţi strâns într-un număr considerabil. Expoziţia conţine cărţi din fondul Brassai al Bibliotecii Academiei din Cluj. Sunt cărţi foarte importante expuse acum, pentru prima dată. Avem de la dicţionare şi cărţi de sintaxă până la gramatici, traduceri celebre la Rig Veda, tradusă de Max Müller care a pus bazele studiilor de indianistică. Avem şi una dintre cele mai importante cărţi a Kashmir-ului, avem importante traduceri şi exemplare în original din Kālidāsa, lucrările lui sunt la mare căutare şi astăzi”.

Conform Mihaelei Gligor, una dintre expunerile importante ale expoziţiei este cea dedicată lui Kalidasha care e cel mai important poet și dramaturg hindus de la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr. și începutul secolului al V-lea. Considerat cel mai mare scriitor de limbă sanscrită din India, opera sa reprezintă punctul culminant al poeziei culte clasice indiene. Capodopera sa absolută este drama Śakuntalā care este expusă în mai multe variante, aceasta fiind tradusă.

Vizitatorii care au ales să tracă pragul acestei expoziţii au admirat operele expuse în vitrine, dar au avut ocazia să şi afle informaţii despre acestea, fiind afişate în dreptul vitrinelor. Ba mai mult de atât, vizitatorii nu s-au sfiit să le şi pozeze.

DSCN7761

În cadrul epoziţiei, Mihaela Gligor le-a mărturisit celor prezenţi că “Începând din toama acestui an, Centrul pentru studii indiene, oferă celor interesaţi două cursuri. Este vorba despre un curs general de cultură şi civilizaţie indiană pe care îl voi ţine eu,  şi un curs de limba sanscrită pe durata unui întreg an de studiu, ţinut de doamna doctor Melanie Barbato din Germania. Cursul se adresează tuturor celor interesaţi nu doar studenţilor de la litere. Pentru studenţii de la UBB indiferent de nvel va fi gratuit, iar pentru cei din afară se va percepe o taxă”.

Şi pentru a-i convinge, Melanie Barbato, doctor în studii indiene le-a explicat celor prezenţi de ce ar trebui ca cei interesaţi de India şi de cultura ei să cunoască şi limba Sanscrită.

Conform argumentelor ei, limba sanscrită îi va ajuta pe pasionaţii de yoga să înţeleagă mai bine această artă, în al doilea rand şi poate chiar mai important, cunoaşterea sanscritei îi va face pe cei interesaţi de cultura indiană să o înţeleagă mai bine şi asta pentru că anumite lucruri nu pot fi traduse aşa cum ar trebui. După cum spune chiar ea “esenţa este pierdută prin traducere”. Nu în ultimul rand, Melanie Barbato le-a spus vizitatorilor expoziţiei că limba sanscrită este de asemenea o limbă fumoasă, o limbă cu muzicalitate şi reprezintă o adevărată artă.

La finalul vernisajului, vizitatorii au avut ocazia să savureze un ceai indian.

Ce puteţi vedea la Expoziția Sanscrita, limba mantrelor?

Kālidāsa („servitor al zeiței Kāli”) a fost cel mai important poet și dramaturg hindus de la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr. și începutul secolului al V-lea. Considerat cel mai mare scriitor de limbă sanscrită din India, opera sa reprezintă punctul culminant al poeziei culte clasice indiene. Capodopera sa absolută este drama Śakuntalā. În expoziția de la Cluj veți regăsi mai multe traduceri din operele lui Kālidāsa.

Panditul Jibananda Vidyasagar din Calcutta, ilustru comentator și editor a mii de texte sanscrite publicate la sfârșitul secolului al 19-lea, a scris, de asemenea, comentarii pertinente asupra fiecărei opere de care s-a ocupat. Munca sa este apreciată și azi de aceia cu interese în domeniul sanscritei și a ilustrării dramatice a vieții de zi cu zi.

DSCN7758

Rig Veda,  este o colecție de imnuri vedice din India antică, dedicată zeităților. Este considerată cea mai importantă dintre cele patru texte canonice hinduse cunoscute drept Vede și cea mai studiată, chiar și în zilele noastre, în India. Max Müller a fost primul traducător al Rig Veda, pe care a numit-o ”cea mai veche carte a existenței”.

Indienii au fost printre primii interesați de astronomie și astrologie, ca atare numărul mare de scrieri pe această temă. Bineînțeles, toate informațiile au fost strâns corelate cu ritualurile religioase. Și în zilele noastre, în special pentru stabilirea datei căsătoriei, se utilizează horoscoape atent elaborate. Varaha Mihira este cel mai important astronom, matematician și astrolog al perioadei Gupta. A scris Pañcasiddhāntikā, tratat astronomic ce datează din anul 575 e.n. și oferă informații despre importante texte indiene pierdute acum.

Rudrata se numără printre cei mai importanți oratori ai Indiei. Lucrările sale, Crngaratilaka și Sahrdayalila, au fost transcrise și editate de prof. R. Pischel și sunt lucrări de referință în domeniu.

Prabodha chandrodaya este o dramă despre intelect și puterile acestuia. A fost tradusă în numeroase limbi și a influențat numeroși autori indieni și nu numai.

Kādambari este o nuvelă romantică scrisă în sanscrită la mijlocul secolului al VII-lea e.n. Tradusă în numeroase limbi, este recunoscută pentru subtilitățile sale filosofice.

Epopeea Rājataraṃgiṇī, cronică a familiei regale, a fost scrisă în sanscrită de filosoful Kalhana, un Brahmin din Kashmir. Oferă cele mai timpurii surse istorice asupra acestei regiuni a Indiei.

Cărțile prezentate în expoziția Sanscrita, limba mantrelor fac parte din Fondul Sámuel Brassai, ce poate fi consultat la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *