Expoziție eveniment cu proiecție: Colecția de pictură a profesorului Ion Chiricuță

Vizual

Pentru două ore, Sala Nicolae Tonitza, din Muzeul de Artă Cluj-Napoca, devine spaţiul unde putem pătrunde în universul chirurgului colecționar , Prof. Ion Chiricuță.

Evenimentul va avea loc joi, 17 mai, la ora 18.00, sala Nicolae Tonitza, în prezenţa fiului profesorului Ion Chiricuță, iar pe parcursul evenimentului vor vorbi: Negoiță Lăptoiu, critic de artă; Prof. Dr. Ion Christian Chiricuță, medic; Adrian Buga, expert și critic de artă.

„Prin conceptul și munca celor implicați în realizarea acestei conferințe din Cluj se transmite o parte din sufletul colecționarului, iar fiecare privitor este însoțit de tatăl meu, Ion Chiricuță, pe întreg parcursul «vizitei» în universul artistic al colecției sale.”, spune fiul oncologului,  Ion Christian Chiricuță jr

„Merg zilnic ca medic chirurg la masa de operaţii și mă simt pătruns de efluvii izvorâte din operele panotate în casa mea, și ceea ce pare incredibil de făcut cu bisturiul îmi reușește în colaborare cu ceea ce-mi dau emoţiile picturii. Prin ea iubesc omul, viaţa, devin mai bun, mai înţelept. Ridic medicina la nivel de creaţie și desfac miracolul natură, pentru a-l recompune.”, spunea Prof. Ion Chiricuță           ..

Marele medic Ion Chiricuță

Cu această ocazie se va prezenta și excepționalul album de artă al colecției.  Carte bibliofilă, disponibilă la cerere. Ultimele 100 de exemplare din tirajul total de 800.

În cadrul conferinței se vor prezenta și fragmente din filmul multimedia Arta Chirurgului.

Albumul colecției și filmul multimedia Arta Chirurgului conțin imagini „extrase” din spatele frunții chirurgului/colecționar, în care ochiul nostru își atribuie detaliile de tușă din pictură, cadre animate − dublate cu sunet și cuvinte − și imagini din timpul intervențiilor chirurgicale. Ambele cuprind o voință de artă, un caleidoscop de imagini din viața artistului, din viața chirurgului și, de ce nu, din viața noastră.

„Apropierea de pensulaţie ne stă la îndemână, iar amănuntul, detaliul de așternere a culorii prezentat într-un efect macro, va oferi o nouă dimensiune și profunzime în descifrarea acelei trăsături definite ca «individualitate și amprentă»  specifice fiecărui artist în parte – de fapt, semnătura care îi certifică originalitatea lucrării, lucru extrem de apreciat de Ion Chiricuță. Sper ca privind fiecare lucrare să aveți relevația și să înțelegeți de ce a ales colecționarul tocmai acest tablou”, spune și drd. Adrian Buga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *