Expoziţie de caricaturi şi poezie anti – comunistă şi dezbatere despre politică şi presă la Centrul Raţiu pentru Democraţie

Actualitate

In urma cu zece ani, Centrul Ratiu pentru Democratie demara primele proiecte menite sa continue angajamenul lui Ion Ratiu de a promova „democratia ca mod de viata”. Suntem mandri ca in ultimul deceniu am putut implementa initiative locale si nationale care sa puna la dispozitia cetatenilor instrumentele si cunostintele necesare procesului de consolidare democratica a Romaniei, informează organizatorii.
In acest deceniu plin de transformari de ordin social si politic, programele Centrului Ratiu pentru Democratie (CRD) s-au ramificat înspre directii dictate de noile realitati sociale, reusind astfel sa ne pozitionam in randul organizatiilor a caror activitate este recunoscuta pe plan national si international.

POLAND SOLIDARITY Movement Gdansk Shipyard

Program de evenimente aniversare:

Celebram primul deceniu de activitate al CRD pe parcursul a 4 zile pline de activitati, dezbateri si expozitii, in perioada 5-8 iunie 2014, in cadrul Weekend-ului Prietenilor si Familiei Ratiu.

5 iunie
Discuţie moderata de Calin Husar, pe tema relatiei „Jurnalismului cu Politica” in Romania, la care vor participa mai multi ziaristi din tara si din Cluj.

ora 19:00, cafeneaua culturala „La Papion” din Turda gazduieste un recital de poezie „anti-comunistă”!

6 iunie
– targ de produse locale organizat in curtea viitoarei Fabrici de Timp Liber si continua cu prezentari ale viitoarelor proiecte care tin de sustenabilitatea Fabricii de Timp Liber.
Vernisaje a doua expozitii cu totul speciale: „Expozitia interactiva Ghiozdanul cu amintiri” si „Marea provocare 2014” – o colectie de caricaturi politice adunate din intreaga lume in 1958 de jurnalistii Ion Ratiu si Josef Josten. In noul context international prefigurat de anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia (martie 2014), desenele in care se persifleaza pacifismul Uniunii Sovietice din perioada Razboiului Rece sunt extrem de actuale. Seria de caricaturi realizate de nume sonore ale acestei arte, printre care si Michael Cummings, caricaturistul preferat al lui Winston Churchill, vor fi expuse pentru prima data in Romania. „Marea provocare 2014” va fi expusa incepand cu 16 iulie si la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, in cadrul unui eveniment organizat in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca. „Expozitia interactiva Ghiozdanul cu amintiri” reprezinta un exercitiu de reconstituire a memoriei populare aferente anilor 1960-1990, prin adunarea si expunerea artefactelor socio-culturale reprezentative perioadei comuniste. Pentru realizarea ei, CRD „imprumuta” obiecte cu poveste de la toti posesorii de bibelouri si pesti de sticla, de mileuri, vechi sticle de lapte sau carti din seria „Biblioteca pentru toti” si, in general, orice tine de viata cotidiana a perioadei comuniste.
Ora 17:0: activisti din intreaga tara vor dezbate pe marginea rolului si oportunitatilor oferite de noile instrumente IT in promovarea democratiei si libertatii de exprimare in mediul online si in cadrul retelelor de socializare si capacitatea celor care le utilizeaza de a genera schimbare in societate.
7 iunie, Conferinta istoricului Dennis Deletant
ora 11:00, Amfiteatrul Woodrow Wilson al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (Universitatea Babes-Bolyai) va gazdui prelegerea intitulata „Spre Vest, dar atenta la Est: provocarile de securitate ale Romaniei” (“Facing West with an Eye on the East: Romania’s Security Challenges”). Conferinta va fi sustinuta de istoricul Dennis Deletant, profesor asociat al Catedrei de Studii Romanesti „Ion Ratiu” din cadrul Georgetown University (SUA), catedra infiintata de Ion Ratiu la sfarsitul anilor ‘80. Evenimentul beneficiaza si de prezenta profesorului Eliot Sorel si a politologului Sandra Pralong, alaturi de alti invitati din domeniul academic. Discutia va fi moderata de directorul de dezvoltare al CRD, Mădălina Mocan.
Lansare de carte despre drama transnistreană

Un alt eveniment aparte care va avea loc in timpul weekend-ului aniversar al CRD este lansarea in Romania a volumului „Martiriul transnistrean sub jugul totalitar rusesc”, publicat la Chisinau in 2013. Volumul colectiv este semnat de Radion Cucereanu, Eleonora Cercavschi si Dumitru Apetri. Eleonora Cercavschieste laureata Premiului Ion Ratiu pentru Democratie in 2008. Profesoara si activista, Eleonora Cercavschi este una dintre cele mai reprezentative voci pentru apararea dreptului la educatie in limba materna a elevilor din Transnistria. In 1996 a devenit liderul miscarii civice, militand pentru reintroducerea alfabetului latin in scoli, interzis de autoritatile Republicii Separatiste Transnistrene. Eleonora Cercavschi a fost incarcerata in regim de izolare, ulterior fiind eliberata la presiunile organizatiilor internationale din regiune. A devenit directoarea Liceului „Stefan cel Mare si Sfant” din Grigoriopol si impreuna cu colegii sai a predat clandestin la domiciliile elevilor si parintilor acestora timp de 6 ani.

Ce a făcut în 10 ani Centrul Raţiu pentru Democraţie


In cadrul programului nostru de prevenire a traficului de persoane si de asistenta a victimelor, peste 8000 de persoane au participat direct in aproximativ 34 de actiuni punctuale de constientizare a pericolului exploatarii in 2012, in acesti ani CRD continuand sa ofere asistenta supravietuitorilor. Sute de elevi au participat in fiecare an la concursul national pentru intelegerea diversitatii, iar peste 800 de cetateni au fost prezenti la dezbaterile civice organizate de noi si s-au intalnit cu candidatii pentru alegerile locale si parlamentare. Circa 1000 de elevi au „absolvit” atelierele organizate de CRD in domeniile drepturilor omului si anti-discriminarii.
Tinerii sunt resursa cea mai valoroasa a unei societati in tranzitie catre o democratie consolidata. De aceea, misiunea din ultimii 10 ani a CRD consta in incurajarea dezvoltarii spiritului civic in randul celor pe cale sa devina cetateni cu acte in regula. Unul dintre cele mai noi programe dezvoltate de noi este„Cetatenie Activa prin Participarea Tinerilor”. Programul isi propune sa dezvolte interesul tinerilor pentru participarea civica si implicarea lor in identificarea problemelor din comunitatile de apartenenta si din institutiile de invatamant unde studiaza.
Prin utilizarea metodelor de educatie non-formala (pachete de training care vizeaza o mai buna aprofundare a ceea ce inseamna si cum sunt exercitate drepturile omului si cetateanului; simularea proceselor decizionale locale si nationale; pregatirea si implementarea campaniilor de advocacy), tinerii vor constientiza importanta rolului de actori politico-sociali pe care il joaca in comunitate, precum si a rolului politic de cetatean activ si informat al unei tari democratice. „Cetatenie Activa prin Participarea Tinerilor” este un program national care se desfasoara pe parcursul a 18 luni si se adreseaza liceenilor cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani din douazeci de orase romanesti.
In domeniul programelor dedicate tinerilor, CRD a dezvoltat de-a lungul activitatii sale un Club de Dezbateri laureat la cele mai importante competitii de profil din tara (Concursul Central Open Bucuresti, 23-24 noiembrie 2013), un club de teatru de amatori (Atelierul de Teatru Ion Ratiu), precum si o echipa de voluntari angrenati in activitati comunitare.
Tot pentru tineri, CRD a creat Fabrica de Timp Liber, un concept integrat, destinat sa acopere bresele din sistemul public de facilitati creative si de petrecere a timpului liber pentru tinerii din Turda si din imprejurimi. Fabrica de Timp Liber va functiona in incinta fostei Fabrici de Bere din Turda (Piata Romana, nr.17) – o cladire declarata patrimoniu industrial si achizitionata de familia Ratiu in 2004. In prezent, fosta Berarie se afla intr-un amplu proces de restaurare care se va desfasura treptat, cladirea urmand sa devina sediu administrativ si de productie pentru o fabrica de legume uscate, o terasa, un parc si un youth hostel. Voluntarii CRD si partenerii nostri au reusit, prin eforturi proprii, sa subventioneze in ultimele luni reabilitarea acelei parti din cladire care va deveni Fabrica de Timp Liber. Cei aproximativ 5000 de euro adunati fie in urma donatiilor, fie in urma organizarii unor bazaruri caritabile, au fost folositi pentru inlocuirea retelei electrice, introducerea incalzirii centrale, inlocuirea geamurilor si reconditionarea vechii structuri de lemn a incintei. Spatiul Fabricii de Timp Liber va fi, de asemenea, inaugurat in luna iunie.
Totodata, 2014 marcheaza si zece ani de la infiintarea Premiului Ion Ratiu pentru Democratie, eveniment gazduit de Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington D.C., SUA). Laureatii Premiului Ion Ratiu pentru Democratie sunt activisti ale caror cauze vizeaza promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si dezvoltarea principiilor societatilor democratice in intreaga lume. De la reprezentarea drepturilor femeilor in Burma, la eforturile egiptenilor pentru o societate libera, de la apararea dreptului de a invata in limba materna a elevilor Liceului Stefan cel Mare si Sfant din Republica Moldova, la eliberarea detinutilor politici din Bahrain sau demascarea pericolelor autoritarismului rusesc in crestere, cetateni dedicati se impotrivesc injustitiei institutionalizate. Lista de nominalizari pentru acordareaPremiului Ion Ratiu pentru Democratie 2014 este deschisa pana in 1 iunie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *