1 decembrie 2016

„Electra” de Sofocle, la „Interferențe”

By In Special, Teatru

Primul weekend al Festivalului Internațional Interferențe a adus, pe lângă mai multe spectacolele programate în fiecare zi, și lansări de carte, concerte, proiecții și o expoziție de pictură.
Sâmbătă, 26 noiembrie, la Casa Tranzit, a avut loc proiecția filmului Nu vă dați jos pantofii premiat la Festivalul Internațional de Film din Karlovy Vary cu Globul de Cristal. Din programul Festivalului Interferențe a făcut parte și spectacolul cu același titlu, pe baza căruia regizorul Szabolcs Hajdu a realizat filmul. Conform spuselor regizorului, atât spectacolul, cât și filmul, au ca temă problemele existente în multe familii. Seria proiecțiilor de film va continua, la Casa TIFF miercuri, 30 noiembrie, ora 13.00, cu filmul Le Havre, regia: Aki Kaurismäki și sâmbătă, 3 decembrie, ora 13.00, cu filmul Sarea pământului, regia Wim Wenders.

 

03_interferences_bi-5974
Cu ocazia festivalului au fot puse în valoare noi spații din oraș, cum ar fi în hala fabricii Remarul – 16 februarie în care s-a jucat spectacolul În inima nopții – Episodul Lear, regia: Gavriil Pinte, Teatrul Regina Maria, Oradea.
De asemenea, în cadrul festivalului a avut loc și un concert de jazz susținut de pianistul Lucian Ban, urmat de unul de ska sau reggae cu trupa Suburbia 11 din Sibiu. În zilele următoare vor fi programate, la Casa Tranzit, următoarele concerte: formația Loose Neckties Society (joi, 1 decembrie) și DJ Blanilla (duminică, 4 decembrie, în închiderea festivalului).
Foaierul Sălii Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj s-a transformat, pe durata festivalului, într-o galerie de artă; publicul putând vizita expoziția artistului vizual Botond Részegh intitulată Nălucire și damnare. Una dintre piesele de artă ale expoziției regăsindu-se și pe materialele de promovare ale festivalului.

03_interferences_bi-6050

Program

Joi, 1 decembrie
11.00 Casa TIFF
Dialog cu creatorii spectacolul În adâncuri

12.00 Lansare de carte:
András Visky
Ki innen [Afară de aici]
Editura Koinónia, 2016

16.00 Saviana Stănescu: Toys: A Dark Fairy Tale
r.: Gábor Tompa, J.U.S.T. Toys Productions (Statele Unite ale Americii)
En (Hu, Ro) 1h fără pauză
REACTOR de creaţie şi experiment

18.00 Electra, după Eschil, Euripide și Sofocle
r.: Andriy Zholdak, Teatrul Național din Macedonia
Mk (Hu, Ro, En), 3h 45’ cu o pauză
Sala Mare

23.00 Casa Tranzit
Concert: Loose Neckties Societye

Leave a Comment