Daniela Maier

Esenţial

“Vrem să revitalizăm spaţii (comune, dar cu potenţial) a căror tradiţie a fost uitată, să facem intervenţii contextualizate ”

Scena Urbană e o suită de proiecte care se subscriu scopului de a reda spațiul orașului către comunitate. “Spații adormite, intrate în rutină sau uneori chiar căzute din grațiile trecătorilor grăbiți, vor fi trezite. Fiecare dintre ele spune o poveste. O ascultăm și o repovestim, o punem în scenă pentru ca spațiul să prindă viață, iar trecătorii să se oprească și să intre în jocul lui”, explică iniţiatorii Scenei Urbane proiectul gândit de ei. Stăm de vorbă cu Daniela Maier, arhitect, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor despre Scena Urbană, despre viitoarele evenimente din cadrul acestui proiect inedit şi despre cultura clujeană.

Clujulcultural.ro: Doamnă Daniela Maier, anul acesta aţi însufleţit Grădina Botanică dar începutul a ceea ce este cunoscut ca proiectul Scenă Urbană a fost pe Cetăţuie. Cum a fost în Grădină?

Daniela Maier: Scena Urbana 2013 este scena Gradinii Botanice. Evenimentele organizate în acest an cu titlul Poveşti din Gradină  au inclus, pe lângă poveştile legate de grădină împărtăşite de oameni pe care îi considerăm importanţi pentru oraş, concerte de muzica clasică într-un cadru inedit oferit de intervenţia sculpturală a artistului Denis Tricot şi tururi ghidate gratuite conduse de specialişti din gradină. Atunci s-au putut vizita şi zonele închise vizitelor obişnuite, precum sera de cactuşi, ierbarul institutului s.a.m.d.  Având în vedere numărul mare de participanţi la evenimentele deja organizate, ne propunem să organizăm în cadrul evenimentului din luna septembrie, un număr mai mare de tururi care vor fi adaptate diferitelor categorii de vârstă şi interese. Scena Urbană vă aşteaptă în cadrul evenimentului din 13-15 Septembrie.

clujulcultural.ro: Scena Urbană a început însă pe Cetăţuie…Cum v-a venit ideea? Cine face parte din echipă?

Arhitectul Daniela Maier se pregăteşte de o nouă ediţie a Scenei Urbane în Grădina Botanică / (c) clujulcultural.ro
Arhitectul Daniela Maier se pregăteşte de o nouă ediţie a Scenei Urbane în Grădina Botanică / (c) clujulcultural.ro

Daniela Maier: Suntem un grup de arhitecţi din Ordinul Arhitecţilor din România-Filiala Transilvania (OART), peisagişti, ghizi turistici profesionişti, oameni interesaţi şi dedicaţi care au înţeles că avem, indiferent de meseria în care activăm, şansa de a crea în acest oraş o platformă comună de dialog prin intermediul artei. Un grup pluridisciplinar. Vrem să revitalizăm spaţii comune, dar cu potenţial, vrem să facem legătura cu contextul. În cazul Poveştilor din Gradină am avut şansa să auzim istorii pe care parcă le-am trăit şi noi cândva, indiferent de poziţia socială, de vârstă sau interese, avem aventuri comune. Aici am alergat printre tufe pierzandu-ne când eram copii, ne-am ascuns fugind de la ceva ore, am intrat prin spărtura gardului, am fumat sau ne-am refugiat pur şi simplu.(În cazul Grădinii Botanice toţi avem o poveste din trecut, că suntem oameni care au devenit ceva, că suntem oameni obişnuiţi, toţi ne-am sărutat în Grădina Botanică, ne-am plimbat, am băut poate, am făcut lucruri care ne leagă, şi) spunând aceste poveşti personale într-un spaţiu de dezbatere ajungi pe o platformă comună de sentimente şi amintiri care generează interes faţă de un loc aparent intrat în rutină.

Da, aşa este, am început Scena Urbană pe Cetăţuie iar ideea a fost asta, ca oamenii care au participat la proiectul nostru să privească ei spre ce este Cetăţuia, nu doar să privească de pe Cetăţuie oraşul. A fost o primă ediţie de succes, prima prezenta a artistului Denis Tricot în cadrul Scenei Urbane. Pe lângă intervenţiile acestuia pe Poarta Nordică a vechii cetati sip e fostul Depozit de Arme, s-au putut admira şi intervenţiile artistului clujean Emil Dobriban. Acestea pot fi încă vizitate în acel cadru. Tururi ghidate, treasure hunt şi multe alte activităţi pentru copii, precum şi ore de fitness în aer liber, dresaj canin şi spectacol pe role. Fiecare din cele trei seri a fost încheiată cu spectacole. În prima seară Opera Group Project a prezentat un concert extraordinar având ca fundal oraşul.

Am revenit anul acesta pe Cetăţuie la invitaţia Primăriei şi, în cadrul Zilelor Clujului, pe lângă activităţile dedicate copiilor şi tururile ghidate am găzduit expoziţia “The abandoned communist cinema” în Fostul depozit de arme despre …fostul Depozit de filme al RADEF, care e acum în centrul atenţiei. O serie de artişti străini, masteranzi ai UAD au expus proiectele realizate sub coordonarea indrumatorilor Kallo Angela si Diana Dragan Chirila

clujulcultural.ro: Un astfel de proiect costă…

Daniela Maier: Scena Urbană a fost finanţata anul trecut de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Noi am scris proiectul care a fost acceptat.

Anul acesta însă am construit întreg conceptul cu ajutorul financiar sau în natura al prietenilor, partenerilor şi sponsorilor. S-au ataşat şi implicat în proiect si asta ne-a motivat pe toti cei imlicati. Pentru ceea ce am organizat in cadrul Zilelor Clujului am avut sprijinul Primariei Cluj-Napoca.

clujulcultural.ro: Şi acum pregătiţi o nouă ediţie din Scena Urbană, tot la Grădina Botanică, să îi zicem sesiunea de toamnă…

Daniela Maier: Este evenimentul principal al Scenei Urbane. Incepand cu seara zilei de 13 septembrie va invităm să participate la activităţile pe care le organizăm în Gradina Botanică pe parcursul acelui weekend. După spectacolul de deschidere, în zilele de 14 şi 15 vom organiza activităţi pentru copii şi ai adulţi. Nu pot dezvălui surprizele dar pot să spun că vor fi ghidaje adaptate pe punctele de interes din Grădina Botanică, o serie de intervenţii sculpturale dar şi dezbateri şi discuţii interesate. Evident expoziţii de arhitectură dar şi o nouă expoziţie a lui Denis Tricot. Vrem ca sculpturile noastre să fie păstrate şi peste iarnă acolo, să vedem dacă nu contribuie la creşterea numărului de vizitatori ai Grădinii Botanice în acea perioadă Evenimentul se va încheia cu opera “Suor Angelica” – Puccini, în regia Inei Hudea şi având ca interpreţi absolvenţii secţiei canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima sustinuţi de Opera Group Project condusă de tenorul Alexandru Mânzat.

Îi aşteptăm pe clujeni la Scena Urbană din luna septembrie pentru că vor avea ce să vadă. Curând vom anunţa programul complet.

clujulcultural.ro: Nu sunteţi singurii care se bat pentru valorificarea spaţiilor neconvenţionale în oraş…

Daniela Maier: Nu cred ca este o bătălie. Eu cel putin nu o percep astfel Acesta este şi motivul pentru care intervenţiile noastre au locaţii diferite în fiecare an. Faptul ca spaţiile în care noi am intervenit intră în atenţia organizatorilor de evenimente înseamnă că intervenţia noastră şi-a atins scopul într-o oarecare măsură. Consider că seriozitatea Scenei Urbane ne-a impus pe harta evenimentelor culturale din Cluj prin faptul că facem lucrurile temeinic, cu respect faţă de public, de spaţiul pe care încercăm să-l aducem la lumina şi nu în ultimul rând faţă de noi.  Acesta e atuul nostru şi se va vedea şi în septembrie.

Mai multe despre Scena Urbană aici

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Argumentele Scenei Urbane din luna mai”]

„Poveştile Grădinii Botanice sunt poveştile trecătorilor ei. Ele îi aparţin în aceeaşi măsură în care ne aparţin nouă, celor care am trăit acolo evenimente importante ale vieții noastre, declaraţii de dragoste, ne-am inagurat jurnale sau am condus iubite. Chiar neştiute, ele îmbogăţesc spaţiul Grădinii prin reperele lor emoţionale şi emoţionante. A le spune, a le scrie, înseamnă a aduce la lumină un tezaur ascuns de emoţii şi semnificaţii şi a le însuma pe toate acestea pentru a reda viaţa aleilor şi cotloanelor umbrite. Ne folosim de instrumentele pe care ni le oferă arta în variile ei forme de manifestare pentru a readuce oamenii în Grădină. Ne dorim să-i reobişnuim să se plimbe şi să se bucure”.”

[/stextbox]

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *