Criza culturii şi a muzeelor, teoretizată la Cluj de un expert francez

Actualitate Spectacol

Régis Michel, conservator-şef la Muzeul Luvru, a ţinut ieri, la Muzeul Naţional de Artă din Cluj, conferinţa cu titlul “Criza culturii contemporane”. Specialistul a susţinut că muzeele se îndepărtează de scopul lor iniţial, care este unul educativ şi se transformă în locuri de spectacol monden, în spaţii mercantile, iar arta este canibalizată de marketing, scrie Adevărul.ro.

Având trei secţiuni principale, conferinţa a fost urmată de o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat despre criza muzeelor, criza artei contemporane şi cea a culturii publice.

“Muzeele au fost create în epoca iluministă şi au avut vocaţie educativă, de instituţii publice şi critice. Situaţia de azi este un fenomen opus celui de la orgini. Muzeele sunt azi în criză manifestată sub forma unui triplu fenomen:  privatizare, spectacularizare şi patrimonializare. Muzeele au implementat un model economic liberal, devenind din ce în ce mai mult instituţii de sponsorizare sau de comerţ în masă. Muzeele devin un fel de spaţiu mercantil, o sursă pentru turismul de masă”, a susţinut Régis Michel.

Regis a explicat pe larg fenomenul de „Disneylandizare” prin care trec muzeele din marile capitale.

“Muzeele trăiesc dictatura audienţei, a faptului că trebuie să aibă audienţă, la fel ca posturile de televiziune. Astfel, au apărut expoziţii de tip blockbuster” a spus specialistul  francez. Conferinţa a avut loc în cadrul ciclului „Lecţia Deschisă”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *