Concert vocal-simfonic in memoriam Erich Bergel. Directorul Operei cântă la Filarmonică

Actualitate Muzica

In cadrul festivalului Toamna Muzicală Clujeană, vineri, 21 octombrie, ora 19.00, va avea loc concertul vocal-simfonic dedicat memoriei dirijorului Erich Bergel, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa.

Pianiştii Fülei Balázs şi Réti Balázs vin din Budapesta pentru a interpreta Concertul pentru două clavecine, în versiunea pentru două piane, de Bach şi Concertul pentru două piane de Mozart.

Cu prilejul acestui concert, orchestra clujeană va interpreta suita din opera Dragostea pentru cele trei portocale, de Prokofiev.

În programul aceleiaşi seri, lucrarea vocal-simfonică a compozitorului clujean Adrian Pop, Vocile nopţii / Les voix de la nuit 2, pe versuri de Alexandru Macedonski și Alfred de Musset, va fi interpretată de Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, alături de baritonul Florin Estefan. Lucrarea este dedicată chiar corului şi orchestrei ce o vor interpreta vineri seara, în primă audiţie absolută. Dirijorul corului este Cornel Groza.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, în jur de 500 concerte simfonice, spectacole de operă şi balet, alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.

 Young Famous Orchestra

Printre orchestrele pe care le-a condus se numără Orchestra Filarmonicii din Moscova, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonica Naţională a Republicii Belarus din Minsk şi cea a Republicii Moldova, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Braşov, Sibiu, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Satu Mare, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Harkov şi Dnepropetrovsk (Ucraina).

Născut în anul 1984, la Kecskemét, Balázs Fülei şi-a manifestat interesul pentru muzică şi aptitudinile solistice încă din copilărie. A susţinut primul recital la vârsta de 12 ani, iar programele sale, alcătuite cu multă sensibilitate, au trezit interesul întregii lumi muzicale. A concertat la New York, în prestigioasa sală Carnegie Hall, la Concertgebouw din Amsterdam, Kioi Hall din Tokyo, la Conservatorul din Shanghai, la Gasteig din München şi, bineînţeles, în săli importante din ţara sa, cum ar fi cea a Academiei de Muzică sau cea a Palatului Artelor din Budapesta.

Baritonul Florin Estefan s-a născut la Oradea, în 1982. În 2004, a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii din oraşul natal, unde a studiat cu Alexandru Fărcaş şi Gheorghe Mogoşan. Din anul al doilea de studenţie, i s-a oferit postul de solist al Operei Naţionale Române din Cluj. În cariera sa, Florin Estefan a apărut pe numeroase scene atât din Romania, cât şi din străinătate (Grecia, Austria, Italia, Belgia, Cehia, Irlanda, Japonia, Statele Unite, Australia şi Marea Britanie). În 2006, Florin Estefan a interpretat rolul principal în versiunea filmată a operei Şeful de A. Sienberger şi a jucat unul din rolurile secundare din filmul Transilvania al regizorului francez Tony Gatlif (film nominalizat la Festivalul Internaţional al Filmului de la Cannes).

Vineri, 21 octombrie, ora 19
Colegiul Academic

Concert vocal-simfonic 

In memoriam Erich Bergel
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Mihail Agafiţa dirijor
Fülei Balázs pian
Réti Balázs pian
Florin Estefan bariton
Cornel Groza dirijorul corului

Johann Sebastian Bach 
Concertul pentru două clavecine, în do minor, BWV 1060 (versiunea pentru două piane)
Wolfgang Amadeus Mozart 
Concertul pentru două piane, în Mi bemol major, KV 365 (316a)
Serghei Prokofiev
Suita din opera Dragostea pentru cele trei portocale, op. 33bis
Adrian Pop 
Vocile nopţii / Les voix de la nuit 2, pe versuri de Alexandru Macedonski și Alfred de Musset, pentru bariton, cor şi orchestră, p.a.a.

Cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană propune o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu cultural şi o mai bună cunoaştere a ceea ce are de oferit oraşul Cluj-Napoca în materie de evenimente muzicale, la începutul unei noi stagiuni de concerte, la început de an universitar pentru noii studenţi instalaţi în oraş, cât şi pentru melomanii ce aşteaptă reluarea activităţii Filarmonicii, după vacanţă. Festivalul, susţinut şi organizat de instituţia Filarmonicii timp de jumătate de secol în Cluj-Napoca, marchează în tonuri de sărbătoare fiecare început de toamnă şi demonstrează capacitateta urbei de a oferi acte culturale diverse.

Festivalul Internaţional Toamna Muzicală clujeană este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Concertul din 21 octombrie 2016 este inclus în abonament.

25 lei preţ întreg – 13 lei preţ cu reducere (studenţi, elevi şi pensionari)

Biletele la concertele din cadrul festivalului au fost puse deja în vânzare, atât online, pe biletmaster.ro, cât şi la agenţia de bilete a filarmonicii care se află la parterul Casei de Cultură. Pe lângă Colegiul Academic, concertele vor avea loc şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dar şi la Biserica Piaristă.

Vă reamintim că preţurile biletelor şi abonamentelor la Filarmonica „Transilvania” se modifică începând cu această stagiune. Preţurile sunt următoarele: 25 lei – 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei – 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele ajung la 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *